PRAVNA ZAVRZLAMA

ŽRTVA MILIJUNSKE PRIJEVARE Kći Pavelićeva suradnika vodi bitku za povrat imovine

ZAGREB Vesna Grivičić Žanić (86) postala je poznata u javnosti prije deset godina kada je Vladimiru Zagorcu prodala stanove i poslovne prostore u Ilici 10. U međuvremenu, otkriveno je da je iste nekretnine prodala i Ljerki Petrovski iz Opatije, koja tuži nju, te Nasiru Idriziju iz Zagreba, kojega tuži ona, kao i svojeg bivšeg odvjetnika Miroslava Plišu. I odvjetnica Milica Đurđević tvrdi da polaže pravo na te nekretnine

Posjetila sam Vesnu Grivičić Žanić 1. listopada 2014. u njezinu stanu u Ilici 10 u Zagrebu. Žena je lošeg zdravstvenog stanja i potpisala sam potvrdu da je nesposobna ići na sudsku raspravu, kaže dr. Ljiljana Pernar, liječnica čija je pacijentica 86-godišnja Hrvatica koja je većinu života provela u Venezueli, a koja ima ordinaciju opće medicine u Domu zdravlja Zagreb Zapad u Klaićevoj 44. Na pitanje je li sigurna da je žena koju je pregledala zaista Vesna Grivičić Žanić, liječnica se zbunila. Ovo neobično pitanje postavili smo doktorici Pernar jer postoje ljudi koji sumnjaju da je Vesna Grivičić Žanić u najmanju ruku poslovno nesposobna, a nisu ni sigurni je li uopće živa.

Povrat nekretnina

- Još dok je bila u Venezueli slali smo joj novac doslovno za hranu i režije. Nisu to bili veliki iznosi jer nismo u mogućnosti slati puno. Dobar dio ‘pojele’ su i naknade u transferu novca. Vesna nas je zvala da dođemo k njoj u Caracas, ali nikada nismo skupili dovoljno za put. Toliko nas je htjela vidjeti, a i mi nju. A onda, kad se prije par godina vratila u Hrvatsku i kad smo se poveselili da ćemo je napokon vidjeti - između nas su se postavili njezini pravni zastupnici. Odvjetnica Milica Đurđević nije dozvolila niti da joj 30. svibnja telefonski čestitamo rođendan. Odbrusila je da je Vesna loše i da ne želi ni sa kim razgovarati. Bojimo se da je negdje protiv svoje volje. Pogotovo nam je sada sve sumnjivo, kad čujemo da se odvjetnica Đurđević nastoji upisati na dio nekretnina - žali se daljnji rođak Vesne Grivičić Žanić.

No, u kakvom god stanju bila, Vesna Grivičić Žanić krenula je u napornu i veoma složenu pravnu bitku za povrat imovine koju je naslijedila od svojeg oca Leonarda Grivičića, bogatog tvorničara čije je nekretnine nacionalizirala vlast nakon 1945. godine. Nakon Drugog svjetskog rata iznimno bogata obitelj Grivičić zbog bliskosti s istaknutim nositeljima režima Ante Pavelića 1945. morala se odseliti u Južnu Ameriku, a sva imovina im je nacionalizirana. Radi se o trokatnici u Ilici 10, zemljištu na kojem je sagrađeno Kino Lika, zemljištu s tvornicom na Črnomercu, zemljištu na Trešnjevci i šećerani u Virovitici. No, 1996. donesen je Zakon o denacionalizaciji i jedina nasljednica, kći pokojnog tvorničara, odlučila je pravnim putem doći u posjed obiteljske imovine. Do 1999. zagrebački odvjetnici uspjeli su joj ishoditi povrat većine nekretnina. Za zemljište na kojem je sagrađeno Kino Lika dobila je dionice Kinematografa d.d., a za zemljište na Črnomercu Plivine dionice, a kako se tada nije imala namjeru vratiti u Hrvatsku, putem odvjetnika se odlučila na prodaju. Do 2002. različitim je kupcima prodala nekoliko katova zgrade u Ilici 10. Nakon dvije godine na dio nekretnina u Ilici 10 upisao se tada iznimno moćan general Vladimir Zagorec. No, njemu je u međuvremenu dio tog poslovnog prostora oduzet, pa sada vodi zasebnu pravnu bitku kojim želi dokazati da je prevaren. Radi se o potkrovlju velike trokatnice koje je podijeljeno u niz manjih zasebnih katastarskih čestica.

Iste godine kada je okončana prodaja nekretnina Vesna Grivičić Žanić telefaksom je svojem opunomoćeniku, odvjetniku Miroslavu Pliši, poslala pismo u kojem ga traži da njezinom opunomoćniku Ž. B. iz Zagreba preda cjelokupnu dokumentaciju njezina Zahtjeva za naknadu oduzete imovine od 30. lipnja 1997.: rješenje o povratu imovine, sve kupoprodajne ugovore te sve bankovne izvatke i naloge za doznaku novca njoj kao vlasnici. Nadalje, tražila je odvjetnika Plišu da joj u roku od pet dana na njezin račun preda novac od prodaje nekretnina te dionica Kina Lika i Plive, da sačini obračun za novac koji je primio na ruke i na račun banke, zatim da joj preda obračun zakupnina od poslovnih prostora, obračun kamata na primljeni novac te obračun njegovih troškova za vođenje pravnih poslova s provizijom koja je dogovorena. Na kraju pisma odvjetnika je upozorila da će, ako ne napravi sve što ga je tražila, biti prisiljena putem diplomatskog predstavništva i njezina odvjetnika u Caracasu poduzeti sve pravne radnje, pa i kazneno gonjenje, kako bi ostvarila prava na svoju imovinu.

Žrtva milijunske prevare

Iza vlastoručnog potpisa, te mjesta i datuma “u Caracasu 4. veljače 2002.”, napisala je: “P.S. Ne bih željela da vas javno kompromitiram i budem primorana dati u javnost putem medija što se dogodilo s mojom imovinom”.

Mjesec i pol nakon što je napisala ovaj svojevrsni ultimatum, potaknuta sumnjom da je žrtva milijunske prevare, u nepoznatim okolnostima i potpuno u suprotnosti sa sadržajem prethodnog pisma, 25. ožujka 2002. nastaje specijalna punomoć odvjetniku Pliši da u njezino ime prodaje nekretnine i prima novac. Na punomoći je vlastoručni potpis Vesne Grivičić Žanić i žig generalnog konzulata u Caracasu, s potpisom konzula Zdravka Sančevića. Ovaj je dokument kreiran kako bi se svim daljnjim transakcijama dalo legitimitet. Naime, Plišo je imao i sličnu, čak preciznije i pravopisno korektniju specijalnu punomoć od 3. veljače 2000., ali u njoj ne stoji da je ovlašten primati novac. Doista nije jasno kako to da je Vesna Grivičić Žanić, nakon što je posumnjala da je odvjetnik Plišo prodao sve njezine nekretnine i dionice, a njoj nije poslao novac, tom zagrebačkom odvjetniku dala specijalnu punomoć kojom učvršćuje ovlaštenja u raspolaganju njezinom imovinom.

U doba sklapanja, a i kasnije, konzul u Venezueli bio je Zdravko Sančević i on je Vesni Grivičić Žanić preporučio odvjetnički ured Marković/Plišo. Za Jutarnji list ona je 2011. rekla da su je njezini pravni zastupnici opljačkali.

- Odvjetnici su mi radili iza leđa. Govorili su da rade na povratu imovine, a dobivala sam samo mrvice. Poslije sam saznala da je dio imovine prodan bez mojeg saznanja i suglasnosti. Otkazala sam im punomoć - rekla je u jedinom intervjuu. Spomenula je i odvjetnika Peru Lozicu, za kojeg je ustvrdila da je njoj govorio kako radi u njezinom interesu, a da je zapravo zastupao interese Vladimira Zagorca.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 03:14