IZAZIVAČI 2012.

Zoran Ferić: Volju su mi 'ubili' mlađi pisci

Esejističke i prozne tekstove Zoran Ferić (1961.) objavljuje od 1987. godine, a dosad su mu izdane četiri zbirke priča. Profesor je hrvatskog jezika.
 Goran Mehkek/CROPIX

“Kalendar Maya”, novi roman jednog od najboljih i najčitanijih domaćih autora Zorana Ferića, izdavači najavljuju već nekoliko godina a, kako tvrde, uskoro bi trebao i izići. Ferić ga je naslovio po jednom od njemu omiljenih motiva iz romana “Ispod vulkana” Malcoma Lowryja, a okosnica djela je život dvoje 70-godišnjaka, preciznije njihovo sjećanje na mladost i najbolje godine života.

Kad ga je počeo pisati zamislio ga je kao “kao roman o vremenu u kojemu se nostalgija neprestano pretvara u ironiju i obrnuto”.

Esejističke i prozne tekstove Zoran Ferić (1961.) objavljuje od 1987. godine, a dosad su mu izdane zbirke priča “Mišolovka Walta Disneyja” i “Anđeo u ofsajdu” te romani “Smrt djevojčice sa žigicama” i “Djeca Patrasa”. Radi kao profesor hrvatskog jezika u srednjoj školi.

Posljednjih nekoliko godina vodi i popularne radionice kreativnog pisanja gdje radi na tekstovima budućih pisaca. Nakon jedne od njih o tome nam je rekao:

- Kad sam počinjao s ovim, zbilja nisam vjerovao da ću dugo ostati. Dogodilo mi se upravo suprotno, zavolio sam ovaj posao, čini mi se da bih nešto slično mogao raditi i puno radno vrijeme. No, na mene kao pisca to djeluje negativno, naprosto manje pišem i nekako mi je teže. Možda je to dijelom uvjetovano i time što vidite koliko talenata ima i postajete stroži sami prema sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 13:27