DANIJELA DOLENEC

Zamjenica gradonačelnika o incidentu u školi: ‘Roditelje učenika ne zanima loptanje institucija, treba hitno unaprijediti protokole‘

‘Mislim da se takve situacije moraju riješiti ranije jasnim protokolima‘, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

 Damir Krajac/Cropix

Zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se u razgovoru za Media servis na incident u osnovnoj školi u Zagrebu, gdje se učiteljica zaključala s učenicima u razred zbog straha od roditelja 9-godišnjaka za kojeg tvrde da zlostavlja vršnjake te je ranije izdvojen s nastave. Na kraju je morala intervenirati i policija, uključeni su i odvjetnici i brojne institucije od resornog Ministarstva, pravobraniteljice za djecu, Centra za socijalnu skrb do Gradskog ureda za obrazovanje.

"To je situacija koja se već neko vrijeme ne uspijeva uspješno riješiti na razini škole i cijeli niz institucija uključio se ovdje, jer se nažalost radi o slučaju gdje nemamo uspješnu suradnju između roditelja i škole. Mi kao gradski ured na razini grada nemamo puno ingerencije, osim što nam je naravno iznimno stalo da se stvar riješi što prije i na dobrobiti škole i učenika", izjavila je Dolenec.

Osim nužne edukacije svih u obrazovnom sustavu da prepoznaju nasilje i adekvatnije na njega odgovore, na čemu Grad Zagreb radi kroz projekt s UNICEF-om, izdvojila je još jednu stvar na kojoj treba poraditi.

"Ono što mislim da ćemo trebati iz ovog slučaja naučiti je kako unaprediti te protokole, jer sigurno da ni djecu koja pohađaju tu školu ni roditelje ne zanima da se institucije između sebe ovako loptaju i da to neki broj tjedana traje. Mislim da se takve situacije moraju riješiti ranije jasnim protokolima, kada je tko za što zaslužan i kada je tko za što odgovoran", rekla je zamjenica gradonačelnika.

Kako je izvijestio Jutarnji list, u školi u centru Zagreba u četvrtak je bilo opsadno stanje, a na kraju je morala intervenirati i policija. Učiteljica se s učenicima zaključala u razred nakon što su roditelji 9-godišnjeg dječaka, za kojeg roditelji i učenici tvrde da od početka ove školske godine zlostavlja vršnjake i zbog toga je izdvojen s nastave posljednja dva mjeseca, o čemu je Jutarnji list pisao u ožujku, doveli pred razred i zahtijevali da uđe.

Budući da su nastupili agresivno, učiteljica se prepala za njihovu i svoju sigurnost.

"Učiteljica je srećom bila pribrana i zahvaljujemo joj se na hrabrosti. Zaključala se s našom djecom u razred i rekla im da je to probna vježba za kriznu situaciju. Svi smo dojurili do škole i u šoku smo. Sjetite se što je bilo u Beogradu prije godinu dana. Ovo je prestrašno što djeca i mi proživljavamo mjesecima", rekla nam je majka jednog učenika.

Dodala je da su, kad je stigla, roditelji s dječakom sjedili pred razredom i inzistirali da uđu. Govorili su da im je dosta toga da im dijete ne ide normalno s ostalima na nastavu. Ravnateljice u to vrijeme još nije bilo u školi.

Policija je razgovarala s roditeljima kad je stigla i tad su otišli s njima iz škole.

Iz policije su nam potvrdili da su imali dojavu od same škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:08