MASOVNO STRADAVAJU

Zagrepčani zbunjeni i zabrinuti: ‘Što se događa s pticama, jeste li i vi primijetili koliko ih ima mrtvih?‘

Ne mogu se prilagoditi novoj situaciji koja je vrlo izazovna, nisu se sklonile na vrijeme, pothladile su se i otežano pronalaze hranu, kažu u udruzi Biom

Ilustrativna fotografija

 Johner Images/Alamy/Alamy/Profimedia

"Što se događa s pticama u Zagrebu, jeste li i vi primijetili koliko ih ima mrtvih?", pitao nas je jedan čitatelj. Ovih dana prijavljeno je više slučajeva ptica koje su stradale, primjerice čitatelj je javio da ih je u Jagićevoj ulici vidio dvije, goluba i vranu, tijela koja samo leže na ulici, a vidno nisu ozlijeđena. Slično je i u drugim dijelovima Hrvatske, ali više s piljcima, koji su kao mala tamnoplava lastavica te lastavicama. Ima dosta slučajeva...

image

Stradala ptica u Zagrebu

Maja Maslać Mikulec

S obzirom na to da je prije dva dana objavljena vijest o stradanju ptica u Poljskoj, a najviše u Austriji gdje je zabilježen pomor tisuća lastavica i čiopa zbog hladnoće, odnosno neprestane kiše i teških uvjeta u kojima im nedostaje hrane jer ni kukci ne lete, razgovarali smo s djelatnicima hrvatske udruge Biom u kojoj su nam potvrdili da i njih zovu zabrinuti građani, najviše zbog piljaka.

- Riječ je o tome da su nagla promjena vremena i velike kiše naročito loše za mlade ptice, rođene ove godine, koje su donedavno živjele u vrlo suhim uvjetima. Sve ovo ih je zateklo nespremne, ne mogu se prilagoditi novoj situaciji koja je vrlo izazovna, nisu se sklonile na vrijeme, pothladile su se i otežano pronalaze hranu. Kiša je inače pticama problematična, gube na termoregulaciji i ne mogu letjeti, nego čekaju da prestane padati - rekla je Iva Šoštarić, ornitologinja iz udruge Biom.

Građani ih zovu za savjete, ali i da pitaju tko prima ove životinje, no kako oni nisu azil, mogu samo preporučiti da zovu azile i Veterinu u Zagrebu, ako oni imaju mogućnosti. Za divlje ptice nije preporuka da ih se uzima kući, nego im se može negdje na zaklonjenom na otvorenom pripremiti kutija. Generalno ptice vole jesti sjemenke, ali lastavice i piljci trebaju ličinke koje se mogu nabaviti u nekim pet-shopovima. U iznimnim slučajevima, može ih se jednom samo nahraniti i namočenom mačjom hranom.

- Kod nas nije pomor ptica kao u Austriji, ali naveliko stradavaju - procijenila je I. Šoštarić.

image

Ptica oslabljene snage na automobilu u okolici Zagreba

Maja Maslać Mikulec

Njezin kolega Dubravko Dender dodaje da su lastavice, piljci i bregunice dio jedne od najprepoznatljivijih porodica ptica unutar reda pjevica.

- Ptice iz ove porodice prilagođene su životu u zraku jer se hrane kukcima koji lete, ali i drugim sitnim beskralježnjacima koji se zateknu u zraku. Ovakav način života i potpuna ovisnost o letećim kukcima čine ih jako osjetljivima na nagla i višednevna zahlađenja. Takva se situacija upravo ovih dana događa u velikom dijelu Europe. Posebno je za ptice situacija teška kada ih ovakva zahlađenja ulove u selidbi, što je za mnoge od njih trenutno slučaj - kaže Dender.

image

Tijelo ptice koja pluta u vodi kod Zagreba

Udruga Biom/Maja Maslać Mikulec

Brojne ptice kod nas toliko su oslabljene da više ne mogu letjeti i ostaju na tlu, a dobili smo i fotografiju jedne takve snimljene na automobilu pokraj Zagreba.

I na Facebook grupi Ptice Hrvatske jučer su građani ostavljali fotografije pokislih lastavica, dok su se neke uvukle na klime na terasama. Slične slučajeve pokazale su i neke stranice veterinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 23:18