NADREALNA SJEDNICA

Zagrebačkoj skupštini trebalo je 11 sati da usvoji prvu točku dnevnog reda: I onda su to učinili - jednoglasno

Sjednica je počela u 9, prva točka tek u 15 sati, a tek nakon pet sati rasprave o Poslovniku u 15 minuta "riješeno" je pitanje vrtića

Tomislav Tomašević

 Tomislav Kristo/Cropix

Zastupnici Zagrebačke skupštine nisu uspjeli na vrijeme, u 9 sati, normalno i bez zavlačenja, početi s radom i doći do točke dva dnevnog reda sjednice. Točke koja je vrlo bitna jer se njome prihvaćaju bespovratna sredstva države za gradnju i opremanje vrtića u Zagrebu, kojih kronično nedostaje.

Umjesto toga, prva točka dnevnog reda počela je šest sati kasnije - u 15 sati.

Skupštinari su najprije punih 100 minuta raspravljali o dnevnom redu, treba li ova točka na ono, a ona na ovo mjesto. Prihvatili su da je točka o vrtićima "prioritetna" pa je stavili na drugo mjesto, pomaknuvši je sa sedmog. Uslijed rasprave o dnevnom redu, stanka za stankom, tiskovna konferencija, pa još jedna. Dnevni je red napokon usvojen, pa je valjalo - na stanku.

Krenulo se s aktualcem, zastupnici su četrdesetak minuta postavljali pitanja gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i suradnicima, a onda je valjalo - na stanku. Stanka od trideset minuta nije bila dovoljna pa je predsjednik Skupštine morao udovoljiti zahtjevu za još jednom polusatnom stankom. Zahtjev je podnesen u 13 sati i 30 minuta kako bi se održale tiskovne konferencije klubova.

- Odobravam stanku od trideset minuta, a s obzirom da je onda već 14 sati, automatski odobravam i stanku za ručak do 15 sati - rekao je Klisović.

Otvorena je napokon prva točka, paradoksalno, ona o izmjenama Poslovnika Skupštine kojom bi se izbjegle upravo ovakve situacije, stanke i bezbrojne replike. Ona je trajala upravo nevjerojatnih pet sati. Iznureni predsjednik Skupštine nakon šest i pol sati predsjedanja, nešto iza 15 sati, kako bi se u ime kluba SDP-a iz zastupničkih klupa uključio u daljnju raspravu, mjesto je prepustio potpredsjednici Skupštine Ivani Kekin, koja se nastavila boriti s bezbrojnim replikama zastupnika i klubova, izricala opomene, oduzimala riječ...

Prošlo je osam sati od "početka" rada, a zastupnici se još nisu dotakli ni glasanja o prvoj točki. Zastupnici oporbe govorili su da je novi poslovnik ukidanje demokracije u Zagrebu, podsjetivši da su oni koji su sada na vlasti kao zastupnici u Skupštini, poput Tomaševića, također zavlačili sjednice koje su znali trajati i po nekoliko dana. Nekada su svoje vrijeme koristili tako da baš svi iz oporbe, jedan po jedan, izađu i odšute svojih šest minuta, rekli su iz oporbenog kluba HDZ-a. I tako se rasprava o skraćivanju rasprave protegla u beskonačnost. U 16:56 minuta zastupnik Trpimir Goluža zatražio je opet stanku u ime Kluba Mosta u trajanju od trideset minuta i udaljio se s govornice.

- Kolega Goluža, morate barem jednom rečenicom obrazložiti zašto tražite stanku.

- Stanku tražim jer moramo raspraviti jednu važnu temu za nastavak ove rasprave - rekao je i izazvao smijeh zastupnika, a Kekin mu rekla da je to "izvanredno" i zakazala nastavak sjednice za 17:26, no nastavljena je u 17.32.

Nema ni na internetu dovoljno prostora da se opišu sve replike, od izvlačenja detalja iz privatnog života, do "Putinove propagande" i "sumraka demokracije". Oporba je bila složna da im se promjenom Poslovnika guši pravo na raspravu, a vlast im nije ostajala dužna. Vrativši se na demonstrativnu šutnju oporbe, zastupnica Gordana Rusak također je odšutjela svoje vriijeme, a gotovo bizarno na to je stigla - replika. Zanimljivo, iako se zalažu za manje replika i manje stanki, ni zastupnici vlasti gotovo ni u jednom slučaju nisu propustili iskoristiti pravo na repliku ili repliku na repliku.

Jedan za drugim, proturječno su govorili kako replike nisu potrebne, kako prva točka počinje prekasno, kako rasprave mora biti, kako točka može početi i kasnije...

Pet sati nakon što je počela prva točka, zaključena je obraćanjem Tomaševića. Složio se s primjedbama zastupnika da nije u redu što dolaze na sjednice odbora i drugih tijela za 1300 kuna mjesečno, da rade gotovo volonterski, ali i rekao da nije normalno ni da prva točka dnevnog reda počinje u 15 sati. Tomašević je rekao da se i u ranijem mandatu događalo da se o važnim točkama, poput imena Trga maršala Tita, odlučuje usred noći.

- Za vrijeme prošlog gradonačelnika on bi odlazio nakon nekoliko sati, a mi smo ostajali raspravljati - rekao je i zaradio pljesak osvrnuvši se da je oporba dok je bila vlast odlučila da je demonstrativna šutnja tadašnje opozicije "povreda poslovnika". Na opasku da i on to radi rekao je da nikome ne misli braniti šutnju za govornicom, već podsjeća da se to u vrijeme njegovog boravka u opoziciji dogodilo samo jednom i to kao performans, a Odbor za statut je to pretvorio u kršenje poslovnike.

- Ja to ne mislim raditi - rekao je gradonačelnik.

Spomenulo se i kako su ovako dugačke sjednice "negledljive", ne prenose ih mediji, "predstavljaju cirkus", nisu konstruktivna rasprava, vrijeđalo se, mahalo tablicama s povredama poslovnika

- Nismo u poziciji urednika da odlučujemo hoće li nas mediji prenositi - rekao je zastupnik Ivan Račan... Sasvim paradoksalno, prijedlog zaključka o promjeni Poslovnika nakon pet sati svađe je usvojen - jednoglasno, odnosno glasovima 37 prisutnih zastupnika. A onda su svi - otišli na stanku od 15 minuta.

Tako je, nešto manje od dvanaest sati od otvaranja sjednice, usvojena druga točka dnevnog reda kojom Skupština prihvaća više od deset milijuna eura za gradnju vrtića od države. I to za projekte dječjih vrtića: „Rekonstrukcija i opremanje DV En ten tini, Područni odjel Sesvetska Selnica i Područni odjel Sesvetska Sopnica“, „DV Medo Brundo, Područni Novi Retkovec“, DV Jabuka, Područni odjel Trnava“, DV Leptir, PO Cerje“, „Dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Sunce, PO Prominska“, „Rekonstrukcija i opremanje DV Poletarac, PO Studentski Grad“, Dječjeg vrtića Remetinec“, „Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Podbrežje, Sveta Klara, Sesvetski Kraljevec i Dječjeg vrtića Borovje".

Punih 11 sati i 20 minuta sati trebalo je Skupštinarima da od Ministarstva znanosti i obrazovanja za taj prioritetni problem grada od države uzme bespovratnih 10,7 milijuna kuna, što je četvrtina potrebnih sredstava za petnaest projekata. Skupštinare je zanimalo koliko će se kapaciteti povećati u narednih godinu dana, a istaknuto je da je procedura preskupa. Zamjenica Dolenec rekla je kako je svjesna roditeljskog nezadovoljstva te da se radi na tome. Rasprava je zaključena nakon 15 minuta, glasala su 33 zastupnika, svi za.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Pred Skupštinarima je u 20:42 ostalo još 38 točaka, među kojima i ona pod brojem pet - Izvješće o radu gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15