RAT U PRERADOVIĆEVOJ

Zagreb plaća 2082 eura pričuve za podrum u koji ne može ući, stečajni upravitelj i holivudski redatelj tu drže strane radnike

Troje suvlasnika sudski je zatražilo umanjenje pričuve jer smatraju da se radi o neopravdanom povećanju
 /Cropix/Privatna arhiva

Grad Zagreb uplaćuje 2082 eura i 15 centi mjesečno u pričuvu zgrade u Preradovićevoj za dva poslovna prostora i garažu u koje već godinama ne može ući. Dok se Grad sudi sa stečajnim upraviteljem Marojem Stjepovićem i holivudskim redateljem Sergiom Mimicom-Gezzanom oko utvrđivanja vlasništva, u spornim prostorima borave strani radnici o čemu smo pisali ranije.

Novost je da je odlukom većinskih suvlasnika, odnosno njih dvojice, od 1. travnja pričuva podignuta na 15 eura po kvadratnom metru unatoč izričitom protivljenju ostalih suvlasnika. Naime, Stjepović i Mimica-Gezzan čine suvlasničku većinu sa zajedničkim udjelom od 50,97 posto te bez puno muke donose odluke s kojima se ostali suvlasnici ne slažu.

Predstavnik suvlasnika Maroje Stjepović tvrdi kako se radi o privremenoj odluci povećanja pričuve dok se ne prikupe sredstva za obnovu fasade. Dodaje kako niti na jednu odluku nije primio prigovor ostalih suvlasnika te da su sve odluke donesene sukladno zakonu prema kojem odlučuje suvlasnička većina.

S druge strane, tri suvlasnika i Grad Zagreb smatraju kako je iznos pričuve previsok. Dvojac možda dio svojih troškova može namiriti od zarade na smještaju stranih radnika, no ostali suvlasnici suočeni su s troškovima koje ne žele plaćati. Zbog toga su pokrenuli izvanparnični postupak kojim žele zaustaviti provođenje volje dvojice stanara na njihovu štetu.

- Troje suvlasnika sudski je zatražilo umanjenje pričuve jer smatraju da se radi o neopravdanom povećanju. Nadamo se da će sud uvažiti prijedloge te da će se Grad Zagreb uključiti u postupak s obzirom na površinu kojom raspolažu, rekao je odvjetnik Ivan Ester i zaključio kako očekuje pozitivan ishod.

Iz Grada su poručili kako smatraju da je iznos zajedničke pričuve previsok te da su spremni poduzeti odgovarajuće radnje radi određivanja primjerenijeg iznosa zajedničke pričuve. Iz odgovora nije jasno hoće li se priključiti ostatku suvlasnika u postupku.

Novi ugovor

Jedna od odluka s kojom se neki od suvlasnika ne slažu bila je i promjena upravitelja zgrade. Do kraja ožujka upravitelj zgrade bio je GSKG te je tad pričuva iznosila 6,47 eura/m2 unatoč pokušajima da se podigne na 11 ili 15 eura po kvadratu.

Suvlasničkom većinom, odnosno potpisima Stepovića i Mimice-Gezzana, odlučeno je kako će novi upravitelj biti Monel upravljanje j.d.o.o., društvo koje prema podacima na Info.BIZ-u u 2023. godini nije imalo niti jednog zaposlenika.

Direktor novoodabranog društva je Dražen Pomper koji je ujedno i direktor Monel grupe d.o.o., Monela jedan d.o.o., Nef-Zagreba, Monela d.o.o., Monel koncepta d.o.o. te Monela tri d.o.o. Svi ovi poslovni subjekti prema javno dostupnim podacima imaju jednog ili nijednog zaposlenog, osim Monela d.o.o. koji je u 2023. brojao devet zaposlenika.

Također, izmjena koju su izglasali je novi koeficijent za poslovne prostore koji sad iznosi 1, za razliku od prijašnjih 1,25.

Ta izmjena direktno koristi Stjepoviću koji je vlasnik prostora u prizemlju ulične zgrade površine 138,63 metara kvadratnih. Prema ranijem koeficijentu, za taj bi prostor trebao plaćati 2600 eura pričuve mjesečno, dok je ovako taj iznos "samo" 2079 eura. Novim iznosom pričuve povisio si je namete i za vlastiti stan veličine 132,46 kvadrata pa je na mjesečnoj razini dužan plaćati 1987 eura pričuve.

Ukupni iznos pričuve za Stjepovićeve nekretnine u Preradovićevoj tako iznosi 4066 eura mjesečno. Mimica-Gezzan, s druge strane, za stan od 159,80 kvadratnih metara plaća pričuvu od 2397 eura mjesečno. Ako sud utvrdi da podrumski prostor također pripada Stjepoviću i Mimici-Gezzanu s obzirom na to da posjeduju kupoprodajni ugovor, tad će svaki od njih na mjesečne troškove dodati još 780 eura pričuve.

Zgrada je u siječnju ove godine primila i gotovo 400.300 tisuća eura (bez PDV-a) za konstrukcijsku obnovu zgrade od potresa te se taj iznos preselio s računa GSKG-a na račun Monel upravljanja. Suvlasnici tvrde kako se s konstrukcijskom obnovom nije započelo zbog čega im je još manje jasno za što se skladište novci u pričuvi.

Stjepović nam je rekao kako konstrukcijska obnova ne pokriva obnovu fasade koja je nužna te da se žale oni koji uopće ne stanuju u Zagrebu ili stanove iznajmljuju pa im takve stvari ne mogu niti smetati. U moguće troškove ubrojio je i probleme s kanalizacijom koji su se i ranije pojavljivali te obnovu ulaznih vrata.

Problemi s vlasništvom

Grad Zagreb tvrdi kako je vlasnik sva tri ranije navedena prostora koji uključuju podrum od 103 kvadrata, prizemlje dvorišne zgrade od 35 kvadrata te garažu veličine 18 četvornih metara. Ranije su nam rekli da su u posjedu prostora bespravni korisnici te da se poslovni prostori koriste za smještaj stranih radnika.

Za bespravno korištenje podruma Grad je tužio Stjepovića i Mimicu-Gezzana te dva puta izgubio spor, na Općinskom i Županijskom sudu. Iako su drugostupanjskom presudom proglašeni "poštenim posjednicima nekretnine", Grad i dalje poduzima pravne radnje s ciljem iseljenja i stupanja u posjed poslovnih prostora i garaže u Preradovićevoj.

Iz Grada objašnjavaju da dok se pravomoćno ne okonča postupak povrata, odnosno ne utvrdi pravo vlasništva, prostorima upravlja Grad Zagreb na temelju Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Ipak, od prostora nemaju nikakvu korist, u njih ne mogu ući te samo financiraju pričuvu s visokih 2082 eura mjesečno koje privređuju porezni obveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 15:29