TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Zagreb je bio pred bankrotom, a situacija u prometu bila je nepojmljiva. Pa 20 godina nije bio kupljen niti jedan novi tramvaj‘

Tomašević je rekao da jedan mandat nije dovoljan da se riješe svi problemi s kojima se Zagreb suočava

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/Cropix

Tomislav Tomašević tri je godine na čelu Grada Zagreba te je tim povodom održao konferenciju za medije i komentirao svoj mandat i projekte.

- Ne samo da nismo digli cijene javnog prijevoza nego smo ih i spustili. Kada gledamo od 1. lipnja stariji od 65 godina imaju besplatan prijevoz. Ponosni smo što smo povukli iz EU fondova 150 milijuna eura za različite namjene i to je pet puta više od rekordne godine Grada Zagreba. Restrukturiran je Zagrebački holding koji posluje pozivno nakon što je dvije godine poslova s gubitkom. U rekordnom roku je vraćan akumulirani deficit prethodne uprave od 185 milijuna eura i Zagrebu je vraćen investicijski kreditni rejting - rekao Tomislav Tomašević, prenosi N1.

Komentirao je i izgradnju vrtića: - Otvorili smo četiri nova dječja vrtića i još deset ih je u izgradnji. Izgrađeno je ili obnovljeno čak 16 škola, polovica njih je u potpunosti financirana iz gradskog proračuna i očekujemo ih još pet do kraja mandata. Povećan je broj zaposlenika u dječjim vrtićima kako bi odgovorili na povećane potrebe.

Tomašević je rekao da će besplatna žičara Sljeme smanjiti broj automobila koji dolaze u park prirode Medvednicu.

- Vraćena je plava boja tramvaja i autobusima. Ide proširenje tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzlovoj, u srpnju u Sarajevskoj počinju radovi na cestovnom dijelu, a u rujnu očekujemo da počnu na tramvajskom. Kupujemo 60 novih tramvaja, došlo je 65 novih autobusa, kupit ćemo ih još 100 na obnovljiv izvor energije, ali ćemo kupiti i 30 rabljenih kako bi nam pomogli dok ne dođe ovih 100 na obnovljive izvore energije - kazao je.

Gradonačelnik je kazao kako je Jarun postao zona bez automobila te se osvrnuo na novi model naplate i sakupljanja otpada: -Već u prvoj godini je dao rezultate, mnogi gradovi su čekali da Zagreb probije led i sada će veliki broj gradova krenuti tim putem - istaknuo je.

- Financiramo i boksove za one spremnike koje moraju biti na javnoj površini koje građani ne mogu staviti na svoje parcele - dodao je.

Osvrnuo se i na proces obnove, ali i na zelene politike koje Grad Zagreb ima u planu provesti.

- Od jeseni očekujemo izgradnju novih stanova za socijalno priuštiv najam - dodao je Tomašević.

- Najveće promjene u energetskoj tranzicije se događaju u Gradu Zagrebu - istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Komentirao je i sportsku infrastrukturu te rekao da će se raditi na tri projekta, ali da će ih biti još.

Osvrnuo se i na projekte koji će poboljšati socijalne usluge Grada Zagreba, ali i na kulturne projekte.

Tomašević je odgovorio na pitanje ima li neko pitanje s kojim je nezadovoljan: - Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom tu je otišlo puno vremena na rasprave o lokaciji itd. Gradonačelnik sam tri godine i razgovarat ću s četvrtom ministricom o gospodarenju otpada. Nakon odrona sam rekao da imamo jasnu lokaciju, imamo novac, nećemo čekati i odluke resornog Ministarstva nas neće ometati. Držimo se toga da do 2028. godine otvorimo Centar za gospodarenjem otpadom - istaknuo je.

Komentirao je i promet u Zagrebu: - Situacija je bila grozna, 20 godina nije kupljen novi tramvaj, to je nepojmljivo. Morali smo ići u kupovinu i novih i rabljenih tramvaja i autobusa, trudimo se da ga u najkraćem mogućem roku napravimo kakav bi trebao biti - kazao je.

Dodao je da se radi na prometnim projektima te da će uskoro biti predstavljeni i novi projekti.

- Građani će itekako osjetiti promjenu kada govorimo o prometu - kazao je.

Tomašević je rekao da jedan mandat nije dovoljan da se riješe svi problemi s kojim se Zagreb suočava: - Zagreb je bio na rubu bankrota, imali smo toliki mali iznos da nam je trebao tri puta veći iznos da platimo plaće, iz takve situacije doći u situaciju gdje je Grad Zagreb stabilan i snažan, napravili smo sve to u dvije godine prije roka - istaknuo je.

- Kandidirat ću se za novi mandat da mogu nastaviti projekte - dodao je.

Komentirao je i poslovanje Gradske plinare Zagreb: - Građani mogu biti mirni, Međimurje plin tek mora kupiti plin, zaposliti ljude i čak ako oni podbace postoji zajamčeni opskrbljivač, a to je HEP i građani neće ostati bez plina - kazao je Tomašević, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 14:57