TOMAŠEVIĆEVIH 11

Veliki specijal Jutarnjeg lista: Prava istina o projektima koji bi trebali promijeniti Zagreb

Naši novinari su izašli na teren, o svemu pitali građane, stanare četvrti i stručnjake uključene u projekte

Tomislav Tomašević

 Vesna Veselić/Cropix/

S manje od godinu dana do lokalnih izbora, navršene pune tri godine mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića u Zagrebu i platforme Možemo!, te najavama skorašnje realizacije velikih gradskih projekata, novinari Jutarnjeg lista poduzeli su detaljnu inventuru najzvučnijih infrastrukturnih obećanja gradske vlasti.

Od knjižnice Paromlin, bazena u Španskom, stadiona u Kranjčevićevoj do obnove Kina Europe, u proteklih nekoliko tjedana novinari Jutarnjeg pročešljali su 11 velikih Tomaševićevih projekta. Provjerili na kojima su radovi započeli, a na kojima ne, u kojoj su fazi realizacije i kada bi, prema planu, svi trebali biti dovršeni. Ugrubo, većina je Tomaševićevih projekata tek u najavi i radovi bi trebali krenuti do kraja godine. Iznimka tome je najveća investicija - 80 milijuna eura vrijedan obrazovni centar s knjižnicom Paromlin - na kojem su radovi krenuli prije dva mjeseca i trebali bi trajati dvije godine. Također, nedavno je u promet pušten produžetak Branimirove, dionice koja će prometno rasteretiti Sesvete, a čeka se posljednjih tri desetljeća.

Osim toga, novinari Jutarnjeg su izašli na teren, o svemu pitali građane, stanare četvrti i stručnjake uključene u projekt. Istražili su povijest svakog projekta, kako se realizirao, kada se prvi put spominje, koji su problemi bili na putu od prve ideje do prve lopate, te što su prigovori i pohvale struke. Ne čudi, većina je projekata idejno započeta godinama prije, nekad i desetljećima. Recimo, projekt stadiona u Kranjčevićevoj datira od zagrebačke gradonačelnice Marine Matulović Dropulić, Jarunski most Zagrepčani čekaju više od 50 godina (prvi dizajn je napravljen prije 16), kao i projekt Podbrežje, stanova za priuštivo stanovanje, koje je pokojni Milan Bandić predstavio prije deset godina, a Tomašević sada početak radova najavljuje u rujnu.

Na kraju, s 11 projekata koji imaju svoj hodogram, povijest, mišljenja stručnjaka, kao i fotografije, nacrte i projektu dokumentaciju, dobili smo vjerojatno najveći i najdetaljniji vodič kroz kapitalne gradske projekte dosad.

Prvi tekst iz istraživačkog serijala o Zagrebu objavljujemo u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 15:25