POTPUNI OBRAT

Velika promjena u Zagrebu: ‘Pogledajte tko zapravo iznajmljuje najjeftinije stanove, umjesto 400 treba vam 1200 eura!‘

Nazvali smo desetak brojeva stanova u ponudi i uvijek je bila slična situacija...
 /Shutterstock

"Da bi u Zagrebu iznajmili stan od 400 eura, treba u startu 1200 eura, to je ludilo", rekao nam je jedan čitatelj koji nam je ukazao na, kako kaže, apsurdnu situaciju u oglasnicima sa stanovima, naročito uočljivoj sada kad je sezona najma radi početka akademske godine. Dakle, za stanove koji su cjenovno uglavnom za one koji si ih jedva mogu priuštiti, veličine oko 20 - 30 kvadrata, za studente, mlađe radnike i samce.

Naime, u poznatim web oglasnicima stanovi koji se oglašavaju za cijenu od oko 400 do 550 eura što je među najmanjim mjesečnim sumama za prihvatljive relativno pristojne male stanove u zoni tramvaja, većina u ponudi vezana je od nedavno za agencije za nekretnine koje traže proviziju, rekli bi čak njih 80 posto. Ranije se cijenom niži stanovi nisu u tolikoj količini iznajmljivali preko agencija pa je bilo u startu prva rata i polog, ali sad na to ide i nadoknada agencijama. Naglasimo i da je ponuda sama po sebi mala. Nazvali smo desetak brojeva u raznim kvartovima.

- Da, to je stan na Trešnjevci, jeste li pročitali i uvjete najma? Stan je 400 eura, toliko još treba izdvojiti za polog, te još agenciji, nama, ide naknada u visini jednog mjesečnog najma - rekao nam je glas s druge strane.

Slično je uglavnom bilo i kod drugih poziva, ali nam je jedna osoba koja iznajmljuje mali stan u Trnskom za 450 eura i radi za agenciju, rekla da uz jedan polog vlasnicima, njima ide još pola mjesečnog najma, u ovom slučaju 225 eura. Objasnila nam je, kao mogućem najmoprimcu, da je polog nužan vlasnicima stanova u slučaju da se nešto ošteti, a da se vraća ili prebija s najamninom ako ništa nije uništeno, te ako se ispoštuje dogovor, a to je da se stan iznajmljuje na 12 mjeseci.

I naravno, stanovi se često iznajmljuju preko agencija za nekretnine, ali agencije do ovog ljeta i jeseni nisu ovako mnogo bile zainteresirane za stanove nižeg cjenovnog ranga. Ako su se ranije mali stanovi iznajmljivali, recimo prije godinu ili dvije, za 300 eura mjesečno, agencije su se u praksi bavile stanovima iznad 500 eura mjesečno. Tako da ove sad situacije kod najpovoljnijih stanova u oglasnicima koji su u tramvajskoj zoni zapravo još prošle godine nije bilo, bar ne osjetno. I sada se veće i poznatije agencije uglavnom bave samo traženjem najma za vlasnike stanova iznad 600 eura mjesečno.

image
Tomislav Kristo/Cropix

O ovoj situaciji razgovarali smo s Dubravkom Ranilovićem, predsjednikom Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

- Žao mi je što se ovo događa sa stanovima koji su uglavnom za studente i mlade radnike, te ljude manjih primanja. Nisam znao za to. Shvaćam da je svaka provizija najmoprimcu manjih stanova visoka. Međutim, u ugovorima koje su neke agencije potpisale s vlasnicima malih stanova nema ništa protuzakonito. Rekao bih da su se dogodile dvije stari, to da trenutno ima previše agencija za nekretnine pa se sad bave i onim s čime se ranije nisu, a drugo je da su vlasnici stanova osjećaju sigurnije sa sklopljenim ugovorom i sve se više na to odlučuju - komentirao je Ranilović.

Štoviše, smatra da će s novim zakonima, koji su u najavi, ova situacija postati uobičajena jer će mnogi trebati dokaz da imaju stan u dugoročnom najmu pa će potpisivati ugovore i to će im biti lakše raditi preko agencija za nekretnine. Nada se da će se novim zakonima osloboditi dio stanova koji su sad u kratkoročnom najmu, što smatra najvećim problemom trenutno vezano za ponudu stanova za dugoročni najam. I da će se aktivirati bar dio sada nekorištenih stanova, tako da bi se situacija s dugoročnim najmom mogla kroz određeno vrijeme bitno poboljšati.

Dodajemo, da se dugo već nisu gradili smještaji za studente u Zagrebu, tako da bi gradnja novih i povećanje kapaciteta u studentskim domovima poboljšala situaciju bar za jednu kategoriju stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 21:01