JAKO VELIK INTERES

Upravo je objavljeno, evo koliko je u Zagrebu djece ostalo bez vrtića!

Upisano je 7686 djece, a neupisano je ostalo 1917 djece. To je, kaže Dolenec, 40 posto manje neupisane djece nego lani

Ilustracija

 Pancake Pictures/Image Source Via Afp

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec predstavila je inicijalne rezultate upisa u zagrebačke dječje vrtiće, prema kojima je trenutni broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete 1917. U odnosu na lani, riječ je o 40 posto manje neupisanih, zbog čega Dolenec ovogodišnju upisnu situaciju smatra značajno boljom no lani, kada je bez mjesta u vrtiću ostalo 3180 djece.

Ukupno je ove godine stiglo 11.499 zahtjeva za upis što je šest posto manje no prošle godine, pri čemu se 1896 zahtjeva odnosi na djecu koja ne ispunjavaju uvjete za upis (premali su). Od 9603 ovogodišnjih valjanih zahtjeva, inicijalni broj upisane djece je 7686. Kako je naglasila zamjenica gradonačelnika, među zahtjevima za upis u gradske vrtiće je 1402 djece koja su već upisana u privatne vrtiće, ali su roditelji predali zahtjev za upisom u gradski.

– Tu bilježimo gotovo trostruko povećanje broja zahtjeva u odnosu na prošlu godinu (564), za koje pretpostavljamo da je motivirano rastom cijena privatnih vrtića, rekla je Dolenec.

U Gradu očekuju da će do rujna gotovo sva djeca u Zagrebu imati mjesto u vrtiću, odnosno da će vrlo malo njih ostati bez mjesta. To temelje na nekoliko pretpostavki: s obzirom na to da nisu popunjena sva mjesta iz planova upisa, očekuju da će se nakon roku prigovora upisati još oko 200 djece. Tako će se konačna brojka (ne)upisanih znati 10. srpnja. Nadalje, privatni i vjerski vrtići prošle godine su upisali oko 1500 djece, a slična brojka očekuje se i ove godine. Grad planira do konca godine otvoriti još pet vrtića, pa ona djeca koja ne budu upisana u rujnu mogu računati na mjesto u vrtiću do konca godine.

Inače, udio prijava za jaslice i dalje je u porastu – prošle su godine činili 71 posto svih zahtjeva, dok ove godine udio prijava za jaslice čini 75 posto.

Jedan od trendova jest i smanjenje broja djece korisnika mjere roditelj-odgojitelj, pa je broj zahtjeva za njihovim upisom u vrtiće s lanjskih 1537 pao na 677 zahtjeva ove godine (smanjenje od 56 posto).

Grad je ove godine imao čak 35 posto više zahtjeva za upisom djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće u odnosu na lani.

– Ove smo godine upisali 47 posto više djece s teškoćama u razvoju u gradske vrtiće, na što smo posebno ponosni, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:40