UGOSTITELJI SE ŽALE

Ugostitelji prijete tužbama zbog terasa; ANKETA Smetaju li vam velike terase kafića u centru?

Jučer je održan sastanak vlasnika kafića koji se nadaju da će se pronaći rješenje prihvatljivo objema stranama
 Josip Moler/Cropix

Točno u podne jučer je počeo sastanak ugostitelja iz užeg centra Zagreba kojima je u petak stiglo rješenje o uklanjanju terasa. Kako nam otkriva jedan od ugostitelja koji je prisustvovao sastanku, ugostitelji su se dogovorili držati zajedno i angažirati zajedničkog odvjetnika koji će iznositi njihovo mišljenje i prijedloge. Neslužbeno doznajemo da su par sati kasnije članovi Udruženja ugostitelja Zagreba razgovarali s Dinkom Bilićem, pročelnikom Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Kompromis

Predsjednik Udruženja Franz Letica otkrio nam je da je za sutra dogovoren sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

- Vidjet ćemo kako gradonačelnik vidi ovu cijelu situaciju i ima li uopće volje riješiti problem koji je nastao - kratko je rekao Letica u telefonskom razgovoru. Nije želio otkriti pojedinosti s jučerašnjeg sastanka s ugostiteljima, nego je samo dao do znanja da trenutno ne vidi prostor za kompromis.

- Ugostitelji su dobili rješenje da moraju potpuno maknuti terase pa više ne govorimo o tome koliko će im pasti promet zbog sužavanja terasa na kojima se ostvaruje najveći dio prihoda. Prema ovom rješenju, oni ne bi trebali imati nikakve terase - kritičan je predsjednik Udruženja.

Ugostitelji se ipak nadaju da će se pronaći rješenje koje je prihvatljivo objema stranama, a kao jedna mogućnost spominju se mobilne terase.

- Tu se sad otvara mogućnost raznih tužbi prema Gradu Zagrebu jer su ugostitelji prvo dobili pozitivno rješenje za terase, neki od njih i uložili u njih, a sada dobivaju poništenje tog istog rješenja - dodaje Letica i podsjeća da će takav potez značiti značajan pad prihoda i gubitak brojnih radnih mjesta.

Riječ je, naime, o terasama ugostiteljskih objekata u ulicama koje čine zagrebačku "špicu" - u Preobraženskoj, Margaretskoj, Bogovićevoj, Varšavskoj, Preradovićevoj, Petrićevoj i Petrinjskoj ulici, a tamošnji ugostitelji tvrde da se više od 80 posto prihoda ostvaruje upravo na terasama.

Sada bi ih trebali ukloniti jer, kako stoji u Rješenju, "nisu postavljene u skladu s odredbama Pravilnika o uvjetima za vatrogasne pristupe jer nisu osigurane površine za operativni rad vatrogasnih vozila širine najmanje 5.5. metara."

Riječ je o Pravilniku koji je stupio na snagu 1994. godine i koji je posljednji put izmijenjen 2003. pa Luku Thumma, predsjednika Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje, pitamo kako to da ga se tek sada počelo poštovati.

- Samo raskidanje nema veze s Povjerenstvom nego s uvjetima koje neki zahtjev treba zadovoljiti da bi uopće bila razmatrana dodjela površine. Stvari se uvijek moraju raditi prema propisu i ako se u ovom trenutku ne rade, to znači da se rade protuzakonito. Više informacija će gradonačelnik reći u srijedu na redovitoj konferenciji za novinare - kratko nam je odgovorio.

Zadovoljeni uvjeti

Thumm nije želio komentirati zašto su ugostiteljima prvim rješenjem uopće odobrene terase ako se već tada znalo da nisu zadovoljeni uvjeti iz spomenutog Pravilnika.

- Taj dio ne spada u moju nadležnost pa bih ostavio da se to formalno iskomentira s Uredom za informiranje - poručio je. Na upit koji smo Gradu već poslali u subotu i dalje nismo dobili odgovor.

Neki dobili nalog da već za pet dana uklone stolove

Neki su ugostitelji, kako neslužbeno doznajemo, dobili nalog da već za pet dana moraju maknuti svoje terase. "Što će oni sad? Otpustiti desetak ljudi? Nemamo problema s poštivanjem propisa, ali mora se naći neki način za to bez dramatičnih posljedica za ugostitelje", kaže nam jedan od ugostitelja koji je prisustvovao sastanku.

Gradonačelnika podržava i vjeruje da će imati sluha za njihove probleme. "I nama je dosta dvostrukih mjerila zbog kojih mi nismo mogli imati ni cvijeće na terasi, a lokal u blizini može i puno više", dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 14:05