GRAD U BLOKADI

Trgovci ljuti na maratonce: ‘Zašto je utrka u subotu, tad nam je špica, a do nas nitko ne može...‘

Maraton se uvijek održavao u nedjelju kad nikome ne smeta. Kao da nam skele na zgrada nisu dovoljni problem, kažu u Heraldiju

Tisuće trkača okupirat će grad u subotu

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Promet zagrebačkim ulicama ovog vikenda bit će pod posebnom regulacijom, a u samom centru bit će potpuno obustavljen u subotu od 13.30 do 20.30 sati zbog održavanja Zagrebačkog maratona. Osim njega, ovog se vikenda održavaju i Memorijal poginulim bojovnicima Domovinskog rata Grada Zagreba i biciklistička udruga Cro Race koji također zahtijevaju posebnu prometnu regulaciju. Poduzetnici koji na tim lokacijama imaju svoje trgovine nisu zadovoljni izmjenama rasporeda te im, tvrde, one direktno utječu na poslovanje.

- Maraton se uvijek održavao nedjeljom kad je najmanja gužva i kad nikome ne smeta. Prebačen je na subotu, a to nam je inače špica i dan kada ostvarujemo najveću prodaju. Osim toga, zbog radova na zgradama stradalima u potresu, u tijeku su radovi pa nema prometa kroz Frankopansku ulicu u kojoj se nalazimo, rekli su iz trgovine Heraldi.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Trgovina Heraldi subotom radi od 10 do 19 sati što znači da će kupcima u vrijeme održavanja maratona biti dostupna samo 3 i pol sata prije obustave prometa. Radnicima moraju isplatiti plaću za odrađeni posao, a kupcima je nemoguće pristupiti trgovini. Heraldi se nalazi u Frankopanskoj ulici koja je jedna od najčešće zatvaranih ulica tijekom prosvjeda, utrka i parada u Zagrebu, poručili su iz Heraldija. Slični problemi zadesili su i još neka manja poduzeća u centru grada.

- Svi događaji koji se odvijaju subotom prije podne onemogućavaju ljudima da normalno dođu do centra, a ima i onih koji izbjegavaju odlazak u grad zbog velike gužve. To jako nepovoljno utječe na naše poslovanje. Bilo bi bolje kada bi se događaji, koji uključuju posebnu prometnu regulaciju, odvijali nedjeljom, kaže Maja Kundih iz Zlatarnice Bashota koja se nalazi u Ilici.

image

Zlatarnica Bashota

Iva Pahlić/

Nedjelja je dan kada su brojni restorani i trgovine ionako zatvoreni, pa zatvaranje cesta i obustava tramvajskog prometa ne utječu značajno na njihovo poslovanje.

- Sigurno će nam zatvaranje ulica utjecati na prodaju i zaradu. Subota nam je, kao i većini trgovina u centru, udarni dan. Točne brojke znat ćemo nakon vikenda, ali uobičajeno je da je prodaja manja kad se održavaju bilo kakva zbivanja, objašnjava Barbara Tišljarić, djelatnica Kofera u Mesničkoj.

image

Trgovina Kofer

Iva Pahlić/

U frizerskim salonima i salonima za uljepšavanje nemaju problema s obustavom prometa jer im klijenti unaprijed rezerviraju termin. Spremni su na kašnjenja klijenata koji nisu upoznati s prometnim promjenama. Kod obustave prometa, klijenti im znaju i otkazati termin jer im je dolazak do lokacije previše kompliciran.

Ako imate gradsku priču javite nam na email adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:20