DIVLJANJE CIJENA

Tomislav Tomašević: Ovo će biti vrlo izazovna financijska godina za Zagreb

‘Sve je poskupjelo i to stvara probleme svim gradovima koji svoje prihode prije svega ostvaruju od poreza na dohodak‘

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak da će zbog vala poskupljenja ovo biti vrlo izazovna financijska godina za Zagreb, pa gradska vlast čeka modele i pakete intervencijskih mjera Vlade, koji će se koordinirati sa svim gradovima, jer svi imaju problem.

"Sve je poskupjelo i to stvara probleme ne samo Zagrebu, nego i drugim gradovima koji svoje prihode prije svega ostvaruju od poreza na dohodak. Država ima koristi od rasta cijena roba i usluga jer joj rastu prihodi od PDV-a. Zbog toga su pred nama i drugim gradovima veliki financijski izazovi", rekao je Tomašević novinarima u Gradskoj skupštini.

Podsjetio je da su, kad su preuzeli vlast, naslijedili više od 800 milijuna kuna neplaćenih dospjelih obaveza, koje su se prelile prema dobavljačima i gradskim ustanovama.

Smanjili su kašnjenje u isplatama, koje je tada bilo šest mjeseci, htjeli su ga skroz eliminirati, ali su se tada dogodili inflacija i rat u Ukrajini.

"Uspjeli smo dospjele obveze smanjiti s 800 milijuna kuna na 500 milijuna i htjeli u potpunosti stabilizirati financije već ove godine, međutim sada će to definitivno biti otežano. Trebat će nam duži rok s isplatama za roditelje odgojitelje i cijenama energenata koje će ići u nebo", kaže Tomašević.

Pola milijarde kuna investicija u gradnju vrtića

Rekao je da su prijavili 21 projekt gradnje vrtića u samo mjesec dana natječaja, odgovarajući time na kritike gradskog zastupnika HDZ-a Mislava Hermana da nisu prijavili dovoljno projekata.

To je kapacitet od pola milijarde kuna investicija, a dosad su ukupno bile investicije od maksimalno 80 milijuna kuna u pet godina za sve dječje vrtiće u Zagrebu, ustvrdio je.

"Dobit ćemo 25 posto novca iz EU fondova, a 75 posto novca ćemo morati platiti iz proračuna u sljedeće dvije godine. Govorim o 400 milijuna kuna, zato je bitno da revidiramo mjeru roditelj odgojitelj, kako bi oslobodili novac za gradnju dječjih vrtića", istaknuo je Tomašević.

Također je izvijestio da se član Uprave Zagrebačkog holdinga Boris Sesar obratio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i tražio upute oko naknade za korištenje privatnog automobila. Rečeno mu je da na to ima pravo, ali visinu naknade treba uskladiti s Pravilnikom Zagrebačkog holdinga, što će se i napraviti.

Tomašević pritom kaže da mu je tragikomično kad to kritiziraju HDZ-ovci, jer je niz njihovih dužnosnika uhićeno i svaki dan je protiv nekog HDZ-ovca neka istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:58