FINALNA PRESSICA

Tomašević: ‘Imam hrabrosti da riješim problem Jakuševca, ne trebamo novac ni od koga‘

Upitan o problemu s odvozom otpada, Tomašević je rekao kako radnici rade nadljudskim naporima

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je konferenciju za novinare na kojoj je želio ‘podvući crtu za proteklu godinu‘, prenosi Dnevnik.hr.

Istaknuo kako je njegova vlast uspjela konsolidirati sve financije u gradu nakon brojnih dugova koje je ostavio gradonačelnik Bandić.

"Grad Zagreb državi više ne duguje niti jedan euro. Zagreb ima najveći proračun od svih gradova u RH i jedan od najtransparentnijih, kazao je Tomašević te najavio niz projekata za 2024. godinu koji uključuju brojne obrazovne, društvene, kulturne i sportske projekte kroz rekordno povlačenje novca iz EU fondova.

"To je 5 puta bolje od najboljih godina povlačenja novca".

Tomašević se još jednom dotaknuo restrukturiranja Holdinga zahvaljujući kojem su, kako je rekao, povećani operativni kapaciteti i broj radnika u Zrinjevcu i Čistoći, što uključujuće i povećanje plaća za radnike bez podizanja cijene odvoza otpada ili cijene vode i javnog prijevoza.

Resnik ‘nova lokacija‘

"Besplatni ZET-ov pokaz dobilo je dodatnih 200 tisuća umirovljenika", istaknuo je Tomašević govoreći o kritikama na račun gradskog prijevoza i novih tramvaja, pohvalivši se najnovijima koji su upravo krenuli gradskim ulicama.

"Unatoč obećanjima, Jakuševec 20 godina nije zatvoren", rekao je Tomašević govoreći o problemu s otpadom u Zagrebu i dodao kako se uporno ruši bilo kakva inicijativa da se nađe nova lokacija.

image

Tomislav Tomašević, Joško Klisović

Damjan Tadic/Cropix

Ponovio je kako će Resnik biti nova lokacija odlagališta otpada.

"Hrabrosti za takvu odluku imam i neću o tome s nikim pregovarati. Ne treba nam od nikoga novac, niti od Vlade niti od ministarstva, niti od svih koji su obećavali da će zatvoriti Jakuševec, a nisu to učinili", istaknuo je.

"Sada ću imati trećeg ministra u dvije i pol godine s kojim ću ponovno morati razgovarati o Jakuševcu, a HDZ organizira prosvjede na lokaciji koju su sami izglasali", naglasio je Tomašević i ponovio kako više neće nikoga čekati niti trpjeti.

Upitan o problemu s odvozom otpada, Tomašević je rekao kako radnici rade nadljudskim naporima, da je zbog odrona tri puta smanjen kapacitet za odlaganje te da su radnici radili i na Božić.

"Usko grlo gdje se može odlagati samo kamion po kamion ćemo uskoro riješiti, a kompostana za biootpad je u drugom odronu potpuno zatrpana te sada imamo puno manju kompostanu na Markuševcu i morali smo ići u hitnu javnu nabavu za odvoz biootpada. Dobili smo jednu ponudu te je sklopljen ugovor s privatnim poduzećima i te firme će sada biootpad odvoziti izvan Zagreba tako da će se to sada riješiti".

"Kompostana je nefunkcionalna i neće biti funkcionalna mjesecima", poručio je.

16 novih i obnovljenih škola

Spomenuo je Tomašević i 16 novootvorenih škola, bilo da je riječ o obnovljenima nakon potresa ili novootvorenih te najavio pet novih škola u 2024. godini. Dotaknuo se i otvaranja novih vrtića te spomenuo i ukidanje mjere Roditelj odgojitelj koju je sud končano nedavno proglasio potpuno u skladu sa zakonom.

"Advent koji je bio simbol korupcije gdje su pred mojim očima hapšeni neki zaposlenici gradske uprave, sada te korupcije više uopće nema i Financial Times ga je upravo proglasio jednim od najboljih na svijetu i vjerujem da ćemo financijski premašiti rekordnu 2019. godinu", istaknuo je.

Predsjednik gradske skupštine, SDP-ov Joško Klisović osvrnuo se u uvodnom govoru između ostalog i na kapacitete u gradskim vrtićima gdje je 800 djece ostalo bez mjesta u vrtićima te najavio da se nada da će se u 2024. godini taj problem riješiti otvaranjem i gradnjom novih vrtića.

"Sramota ovoga grada je da nemamo adekvatnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom", rekao je Klisović komentirajući probleme s Jakuševcem te naglasio kako je ovo sramota prethodne vlasti i prethodnog gradonačelnika.

Dodao je i da očekuje da će Tomašević u skoroj budućnosti i to riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:44