RASKOL U KOALICIJI

Tomašević: ‘I dalje smo otvoreni za suradnju s SDP-om, ali nije mi jasno što točno oni žele‘

Naši sastanci su trajali i po četiri sata i odgovarali smo na SDP-ova pitanja i tumačio sam sve, tvrdi gradonačelnik

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog nakon obnove i dogradnje škole.

"Nema ljepše stvari za gradonačelnika nego otvoriti školu. Ovo je gotovo nova škola, tako je obnovljena da je to jedna od najboljih škola u državi. Zahvaljujem svima koji su radili na projektu. Ovo je doista bio vrlo kompleksan građevinski zahvat i velika investicija vrijedna oko 100 milijuna kuna", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, prenosi Dnevnik.hr. poručivši da ulaganje u obrazovanje nema cijenu te da je obnova ove škole u cijelosti plaćena iz zagrebačkog proračuna.

Gradonačelnik se tog prigodom osvrnuo i na raskid koalicijskog sporazuma s SDP-om. Kaže kako mu nije jasno što točno ta stranka želi.

"Naši sastanci su trajali i po četiri sata i odgovarali smo na SDP-ova pitanja i tumačio sam sve", istaknuo je odgovarajući na tvrdnje bivših partnera da nisu bili informirani o potezima Možemo.

Tvrdi kako od drugih stranaka ništa ne očekuje niti se u njihove unutarstranačke stvari miješa.

"Nikada se nisam miješao ni za gradsko ni za nacionalno vodstvo. To su unutarstranačke stvari. Mi smo predložili i predlagat ćemo sve točke u dobroj mjeri. Nikad nismo imali problema s glasanjem. Međutim, ako do suradnje neće doći, mi smo spremni na nove izbore", poručio je Tomašević, prenosi Dnevnik.hr.

"Sve točke koje su jučer bile, zastupnici su glasali po svojoj savjesti. Netočno je da su informacije dobili kasno jer su naši koalicijski sastanci znali trajati po tri, četiri sata, ne samo za Gradsku skupštinu, već i Upravu. Mi smo tjednima prije ove sjednice tražili sastanak kako bi prošli te točke. Ne znam kako netko može biti informiran ako je odbio sastanak", upozorio je gradonačelnik.

Što se tiče daljnje suradnje - ponovio je: "Mi smo i do sada bili otvoreni za suradnju, otvoreni smo i dalje. Međutim, u ovom trenutku nam nije skroz jasno što zapravo gradski SDP želi i to će morati pojasniti sljedećih dana".

Zastupnici i zastupnice zagrebačke Gradske skupštine dan ranije su bez nazočnosti oporbe, prihvatili Tomaševićev prijedlog o zaduženju Zagrebačkog holdinga od 240 milijuna eura, koje će u najvećem dijelu biti usmjereno na refinanciranje postojećeg duga.

Oporbeni gradski zastupnici sjednicu su napustili u ponedjeljak popodne, i prije nego što se počelo raspravljati o zaduženju Zagrebačkog holdinga, pa je ta odluka donesena tankom većinom, od 26 glasova ZA.

Naime, o prijedlogu Tomaševića za davanje suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje i refinanciranje postojećih kreditnih obveza i davanju jamstva za dugoročno zaduživanje", glasovalo je 27 gradskih zastupnika - 26 ih je bilo "ZA", a jedan, SDP-ov Renato Petek je bio suzdržan.

Ostalo dvoje SDP-ovih zastupnika koji su bili na sjednici - predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i zastupnica Davorka Moslavac Forjan također su glasali "ZA". Time je postalo jasno da Klub SDP-a, koji ima 5 članova, nema jedinstveni stav oko kreditnog zaduženja koji je po riječima predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca bio jedan od kamena spoticanja između sada već bivših koalicijskih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:15