RUŠEVINA U CENTRU GRADA

STANARI ZGRADE U ILICI 8 RAZAPETI Htjeli bi popraviti kuću, ali moraju čekati Zakon o obnovi Zagreba

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Na adresi Ilica 8 u Zagrebu smjestila se stara zgrada blijedosmeđe boje s mnogo bijelih prozora i dva balkona.

Ta zgrada nakon potresa više nije cijela jer se gornji dio pročelja odlomio i pao na ulicu. Vojnici su odmah te nedjelje počistili urušeni dio, no rupa veličine gotovo deset metara je ostala. Ona je i dalje tamo, podsjetnik svim stanarima, ali i građanima koji su to jutro morali pobjeći iz svojih domova, na one koji su u tih deset sekundi izgubili svoj dom.

Jedni od onih koji su ostali bez vlastitog krova na glavom je i mlada obitelj Neziri, koji su baš tih dana očekivali svoje prvo dijete.

Zagreb, 090420.
Ilica.
 Naruseno procelje zgrade u  Ilici 8
Na fotografiji: odvaljeni komad procelja 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

- Žena mi je bila dva tjedna do poroda kad je udario potres. Tog jutra me zapravo probudio njezin vrisak, a ne samo podrhtavanje, no na sreću, nitko nije bio ozlijeđen - rekao nam je Alen. Supruga mu je rodila prošli tjedan i na svijet je došao njihov sin, no proći će još mjeseci prije nego što se vrate u svoj dom u Ilici.

Neziri kao i ostali stanari Ilice 8 čekaju da Vlada donese zakon o obnovi Zagreba nakon potresa kako bi znali što ih sve čeka kad počnu mukotrpni radovi. Stanari su sami stavili najlon da kiša ne bi dodatno oštetila imovinu unesrećenih susjeda, ali nisu mogli ništa napraviti sa srušenim dimnjacima. Ispunili su sve moguće upitnike i aplikacije za pomoć hitnih službi da im uklone cigle i crepove koji im i dalje prijete nad glavama. Slali su mailove, zvali brojeve, ali nikakav odgovor nisu dobili. Štoviše, čak je i poštar prestao dolaziti.

Imali su osjećaj kao da su svi digli ruke od njih, no onda su dobili broj alpinista volontera i napokon je došla konkretna pomoć koja im je toliko bila potrebna.

- Alpinisti su nam bez ikakve naknade očistili krov i na tome smo im iznimno zahvalni. Iako, razočaravajuća je spoznaja da se volonteri brinu o građanima za razliku od Grada i države te institucija koji su plaćeni za taj posao - ističe Duško Večerina, predstavnik suvlasnika zgrade.

Što se tiče njihova upravitelja zgrade GSKG-a, Večerina nam je rekao da je referentica s kojom su u kontaktu učinila sve u svojoj moći da im pomogne, no svejedno smo im se javili da provjerimo kad će početi obnova zgrade koja je doslovno ostala bez dijela fasade.

Iz GSKG-a su nam odgovorili da će se predstavniku stanara javiti izvoditelj kako bi se zatvorili dijelovi krova te sanirali oštećeni dimnjaci. Sanacija pročelja nije počela jer suvlasnici čekaju da nadležna tijela donesu zakonske mjere o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Zagreb, 090420.
Ilica.
 Naruseno procelje zgrade u  Ilici 8
Na fotografiji: odvaljeni komad procelja 
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX

“Budući da iste još nisu definirane, suvlasnicima zgrada pod našim upravljanjem koji se odluče sami krenuti u obnovu nastalih šteta nudimo mogućnost osiguravanja potrebnih sredstava putem kredita uz povoljnu kamatnu stopu”, stoji u odgovoru GSKG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 23:03