BESKONAČNI RADOVI

Stanari u ZG kvartu na rubu očaja: ‘Tople vode nemamo 20 dana, neki se kupaju u obližnjem potoku‘

Obnova vrelovoda počela je 22. kolovoza, a produljena je četiri puta. Sve bi trebalo završiti za vikend, ali susjedi u to ne vjeruju

Radovi na vrelovodu u Gajnicama traju već 20 dana

 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebačko naselje Gajnice već je gotovo dvadeset dana bez tople vode. Zbog toga Martina Ložar, majka troje male djece u svojem stanu još od 22. kolovoza, svaki dan grije vodu u loncima kako bi djecu mogla okupati. Najavljeni radovi se svako malo produljuju, a njoj i djeci to stvara veliki stres.

Kako je već prije najavljeno na stranici HEP-a, u Gajnicama se izvode radovi na "revitalizaciji vrelovodne mreže". Odnosno, zamjenjuju se zastarjele vrelovodne cijevi novima, što znači obustavu isporuke tople vode. U Gajnicama se to dogodilo 22. kolovoza. Prvi rok za završetak radova bio je 28. kolovoza, ali su radovi produljeni do 3. rujna, pa onda prebačeni na 7. rujna. Prema najnovijim informacijama kraj je predviđen za 10. rujna, ali u naselju malo tko vjeruje da će tako doista i biti.

image
/Dorotea Hrastić

-Uslijed radova revitalizacije najavljena je obustava isporuke tople vode krajnjim kupcima u naselju Gajnice u razdoblju od 22. kolovoza 2022. do 7. rujna 2022., međutim, zbog kompleksnosti i tehnološke zahtjevnosti izvođenja revitalizacije, kao i zbog nepredviđenih okolnosti na gradilištu, radovi će se odužiti te će obustava isporuke tople vode trajati do subote, 10. rujna 2022. godine, objašnjava direktor HEP-a, Zdravko Zajec koji moli za strpljenje i razumijevanje građana.

Napominje da je izvođenje radova kompleksno zbog podzemne infrastrukture ostalih komunalnih i energetskih poduzeća, kao i izvođenja radova na većem broju gradilišta u isto vrijeme, pa je sva raspoloživa građevinska operativa potpuno angažirana te nije moguć dodatni angažman radnika u drugoj ili trećoj smjeni.

image
/Dorota Hrastić

Mještani Gajnica se snalaze na razne načine, kako nam otkrivaju.

Neki se tuširaju kod rodbine, drugi kod prijatelja, treći poput Martine griju vodu u loncima, a jedan od stanara nam je otkrio da ide na bazen na plivanje pa se tamo usput otušira toplom vodom.

Također u kvartu se priča da su susjedi sa šamponima i ručnicima viđeni kod malenog jezerca uz potok Dubravica, ali takve na terenu nismo zatekli.

image

Stanari vodu griju u loncima

/Dorotea Hrastić

-Meni je ovo užasno, kao da smo u 18. stoljeću pa moramo zagrijavati vodu u loncu kako bi se mogli okupati. Kako imam troje male djece, jako nam je stresno kada dolazi vrijeme kupanja jer tada kreće akcija. Prvo ugrijem vodu u loncima i kasnije tu vrelu vodu miješam s hladnom vodom kako bi se mogli okupati. Djeci kosu ne perem sa šamponom jer niti kada se inače kupaju ne vole da ih se polijeva po glavi, a sada je s posudicom teško isprati sapunicu s kose. Prilikom takvog kupanja slijede epizode neprekidnog plakanja djece, pa ih više ne kupam svaki dan- požalila se Martina Ložar.

- Bitno da račun ispostave na vrijeme, komentiraju susjedi.

Osim Gajnica, obustava isporuke toplinske energije najavljena je u Ulici grada Vukovara 43 i 43A, na Miramarskoj cesti 22 i 23 i Mihanovićevoj ulici 3 i 12 u razdoblju od 01. rujna do 22. rujna 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:34