GRADI SE NOVA ZGRADA

SRUŠITE TAJNU TITOVU KUĆU! Odluku o rušenju povijesnog objekta potpisao vijećnik SDP-a

Građevina nije zaštićena niti ima status spomen-kuće, kaže predsjednik Vijeća Dubravko Peroš, koji ipak razmišlja o postavljanju spomen-obilježja
Zagreb, 020415.Kerestineckih zrtava 31.Kuca u Gajnicama koju je za vrijeme Jugoslavije koristio Josip Broz Tito. Mjesni odbor Gajnice srusiti ce i izgraditi novu kucu u kojoj ce biti mjesna samouprava Gajnice.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Nekadašnja kuća Josipa Broza Tita u Gajnicama uskoro bi se trebala rušiti, a na njezinu mjestu gradit će se nova zgrada Mjesnog odbora Gajnice. Takav je zaključak donijelo Vijeće gradske četvrti Podsused - Vrapče koje je zemljište površine 935 četvornih metara na upravljanje dobilo od Grada Zagreba, u čijem je vlasništvu čestica u Ulici kerestinečkih žrtava 31.

- Gajnice su jedini mjesni odbor naše četvrti bez prostorija i na ovaj način bi se riješio taj problem. Na ovom području živi oko 9000 stanovnika - rekao je Dubravko Peroš, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsused-Vrapče.

Spreman novac

Dodao je da trenutačna građevina nije ni pod kakvom zaštitom niti ima status spomen-kuće, a o eventualnom postavljanju spomen-obilježja Titu voljan je razgovarati. Josip Vejnović, predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatska, nije znao za planove oko kuće u Gajnicama. - Smatram da bi se na mjestu kuće, ako će je već rušiti, trebalo staviti spomen-obilježje - kazao je Vejnović.

Za projekt rušenja postojećeg objekta i izradu idejnog projekta gradnje novoga Gradska četvrt Podsused - Vrapče je iz malih komunalnih akcija tijekom protekle godine izdvojila 150.000 kuna. Ove godine iz malih komunalnih akcija također će izdvojiti 305.000 kuna za komunalne doprinose i vodnu naknadu, izradu projekta za izmještanje vodoopskrbnog cjevovoda i njegovo provođenje te za izradu geodetskog elaborata za trafostanicu.

Zgrada od 300 kvadrata

Prema idejnom projektu, novi objekt trebao bi se prostirati na gotovo 300 četvornih metara, a 100 kvadrata površine zauzimat će velika dvorana s pozornicom. U zgradi Mjesne samouprave Gajnice bit će i tri ureda, čajna kuhinja, manja dvorana za sastanke i terasa te ostale sanitarne prostorije i strojarnica. - Nadamo se da će radovi početi kroz godinu dana, ako se ne pojave neki nepredviđeni problemi - najavio je Peroš.

Ova vijest razveselila je stanare koji žive uz napuštenu kuću u kojoj je za vrijeme 2. svjetskog rata boravio Tito s tadašnjom suprugom Hertom Haas i sinom Mišom. - O kući se nitko ne brine već više od 15 godina, pa trava i grmlje znaju narasti više od metra. Ima i zmija - rekao je Josip Hren koji u susjedstvu stanuje gotovo 40 godina.

Obitelj izgubila spor za povrat

Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, odrekao se kuće 1979. godine pod uvjetom da se na tom mjestu sagradi memorijalni muzej za njegova oca i NOB. Kako taj projekt nikada nije realiziran, Mišo Broz podnio je 2003. godine Općinskom sudu u Zagrebu tužbu protiv Grada kojom traži povrat imovine. Međutim, sud je odbio njegov zahtjev. Kuću je svojedobno koristio Savez izviđača Susedgrad koji je, tvrde susjedi, objekt i okoliš držao urednim. Kraće vrijeme kuću je koristio i bivši branitelj iz Petrinje, a nakon njegova odlaska počeli su problemi s održavanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:47