SRAVNJENA SA ZEMLJOM

SRUŠENA NAPUŠTENA DVOKATNICA, OKUPLJALIŠTE BESKUĆNIKA Na mjestu rugla na Trešnjevci niče novi neboder?

Dvokatnica je napuštena već dvadeset godina, a u njoj su se skupljali beskućnici. U ponedjeljak su je bageri sravnili sa zemljom
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Napuštena dvokatnica na križanju Nove ceste i Ulice grada Vukovara u ponedjeljak je srušena. Bageri su u jutarnjim satima stigli na Trešnjevku i do popodne je na mjestu nekadašnjeg rugla stajala samo hrpa građevinskog materijala. Radove na rušenju izvodili su radnici tvrtke Zagrebgradnja, koji nisu željeli potvrditi da je upravo njihova tvrtka investitor nove građevine na toj lokaciji.

Naime, kako doznajemo, na mjestu napuštene dvokatnice trebala bi niknuti stambena zgrada. Zagrebgradnja je već radila objekte na samoj Novoj cesti, a poznati su po naselju Vrbani III te po dugo najavljivanom projektu Savica koji bi se uskoro trebao početi graditi.

Zgrada na samom ulazu na Trešnjevački plac napuštena je već dvadeset godina i u njoj se godinama skupljaju beskućnici. Zbog toga je oko nje nedavno postavljena zaštitna ograda, no to nije spriječilo privremene stanare. S južne su strane probili zid i nastavili koristiti zgradu.

Upravo je jedan beskućnik stradao u požaru koji je u toj zgradi izbio prošle godine. Već su tada stanari naselja zazivali hitno rušenje ili sanaciju zgrade, no to nije bilo moguće jer je ona u privatnom vlasništvu, a do vlasnice se nije moglo doći. Navodno živi u Americi i već ju je Grad kontaktirao radi otkupa parcele i građevine, no ona je to do sada odbijala. Iako službenu potvrdu iz grada o tome što će niknuti na tom mjestu nismo dobili, govori se o stambenoj zgradi, a spominje se čak i neboder.

FOTOGALERIJA: Radnici ruše staru zgradu na uglu Vukovarske i Nove ceste.

Iz zgrade se često širio smrad pa stanari Trešnjevke s kojima smo razgovarali pozdravljaju njezino rušenje. Što god nikne na tom mjestu, kažu, bit će bolje od okupljališta skitnica i narkomana koji su je koristili kao javni WC, a često su na parceli viđeni i štakori.

Iako nema nikakvu spomeničku vrijednost, zgrada je godinama bila zaštitni znak Trešnjevke, a onda je počela propadati. Na fotografijama placa 1925., kad tržnica još nije dobila svoju infrastukturu, vidi se zgrada u punom sjaju, što znači da je stara gotovo sto godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:39