‘ISKRENO MI JE ŽAO‘

Srpsko narodno vijeće dobilo 500 eura kazne, a Pupovac zaradio opomenu. Razlog je - smeće!

Odlaganjem vreće smeća pokraj kante prekršili su članak 139. Odluke o komunalnom redu

Milorad Pupovac

 Lucija Ocko/Cropix

Kad je u pitanju odlaganje smeća u centru metropole, nadležnim službama sve upadne u oko. Tako je bilo i 18. prosinca prošle godine u 22.53 sati ispred kućnog broja 7 u Gajevoj ulici. Na toj lokaciji uočena je crna vreća s miješanim komunalnim otpadom pokraj spremnika za otpad za koju je redar utvrdio da je pripadala Srpskom narodnom vijeću (SNV).

Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove je s odmakom od dva mjeseca u tom slučaju izdao prekršajni nalog na koji su okrivljeni SNV i Milorad Pupovac, kao odgovorna osoba u pravnoj, uložili prigovor. Stoga je nalog stavljen izvan snage i proveo se žurni postupak na zagrebačkom Općinskom prekršajnom sudu koji ih je proglasio krivim jer su se ogriješili o članak 139. Odluke o komunalnom redu.

I dok je Srpsko narodno vijeće - nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u RH novčano kažnjeno s 500 eura, Pupovcu je, pak, izrečena opomena. Naloženo im je i plaćanje po 20 eura za troškove postupka.

Pupovac je sudu dostavio pisanu obranu u kojoj suglasno i SNV i on priznaju prekršaj: "... u vrijeme Adventa uočili smo da netko zbog mnoštva ljudi odlaže smeće u našu kantu. Mi smeće ne odlažemo u ZG vrećice nego imamo svoju kantu za miješani otpad br. 019887 te plaćamo odvoz smeća po kanti i nemamo obvezu razvrstavanja otpada. Tako da smo kritične zgode, jer građani odlažu otpad u našu kantu, naše smeće odložili pokraj kante. I radi toga nam je iskreno žao".

S obzirom na obranu, sud je potom analizirao fotografiju koja datira od kobne večeri kada je komunalni redar bio u akciji i fotografirao spornu kantu.

- Iz fotografije koja prileži obaveznom prekršajnom nalogu ne proizlazi da je kanta SNV-a puna jer je ista u potpunosti zatvorena i po svoj prilici je predmetno smeće moglo biti odloženo u tu kantu, a posebno jer ista i nije morala biti zatvorena. U tom bi slučaju ovlaštenom tužitelju bila poslana poruka da neadekvatno potrebama korisnika odvozi smeće - zaključuje prekršajna sutkinja koja smatra i da izrečena sankcija SNV-u od 500 eura (raspon kazne je od 500 do 1200 eura, op. a) odgovara težini počinjenog prekršaja, stupnju odgovornosti okrivljenika i povrijeđenosti zaštićenog dobra.

I dok je olakotna okolnost u ovom slučaju bila upravo priznanje prekršaja, raspravna je sutkinja došla i do zaključka da u slučaju SNV-a postoji i otegotna okolnost zbog ranijeg već prekršajnog kažnjavanja čije sankcije, kako je zaključila, nisu postigle svrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 15:50