GRAD ZAGREB

Skupština usvojila rebalans proračuna veći za 139 milijuna eura; Tomašević: Razlog su i plaće u ZET-u

Dodatan razlog za povećanje proračuna su i povećanje plaća u ZET-u, istaknuo je Tomašević

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadić/Cropix

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je u četvrtak rebalans proračuna za 2023. koji je veći za 139 milijuna eura i ukupno iznosi 2.346.840 milijuna eura, a većina sredstava iskoristit će se za pokrivanje povećanih plaća.

“Prije svega, stvar je usklađivanja s rastom plaća koja su nastala u ustanovama kojima je država poslodavac. Isto tako, gradskim ustanovama pratili smo inflaciju i povećali plaće, prvenstveno u gradskim vrtićima, a idemo i u zapošljavanje trećih odgojitelja, odnosno pomoćnih radnika”, rekao je Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare.

Dodatan razlog za povećanje proračuna su i povećanje plaća u ZET-u, istaknuo je Tomašević. Iznos subvencije iz gradskog proračuna povećava se za milijun i 401 tisuću eura.

U rebalansu proračunu predviđa se rast od poreza i prireza na dohodak od 90 milijuna eura, koje se temelji na povećanju plaća u realnom i javnom sektoru.

To je primijetio i HDZ-ov zastupnik Mislav Herman, kritizirajući da unatoč rastu prihoda, Grad Zagreb ne planira ukinuti prirez i tako građanima olakšati inflacijske pritiske.

Nisu prihvaćeni amandmani Mosta, vezani uz davanje subvencija roditeljima čija djeca nisu upisana u vrtiće, kao niti amandman kluba HDZ-a i HSLS-a da grad poveća iznos subvencija privatnim i gradskim vrtićima za upisanu djecu.

Rješenje za problem neupisane djece u vrtić zatražio je i zastupnik SDP-a Renato Petek, apelirajući na gradonačelnika Tomaševića da razmisli o svim mogućnostima, koja nisu ona da će za dvije godine biti više kapaciteta u vrtićima.

“Problematični su forma i sadržaj Mostovog amandmana. Amandmani mogu ići na one dijelove proračuna koji se mijenjaju u rebalansu, a ne na one koji se ne mijenjaju. To bi ‘de facto‘ značio novi proračun”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je i da nitko od zastupnika nije tražio novčane transfere iako je i da sada bilo dosta neupisane djece.

Zastupnici su dali podršku i novom kreditu Grada Zagreba u iznosu od 49.622.000 eura. Sredstva će biti uložena u objekte za društvene djelatnosti i obnovu objekata oštećenih u potresu, te za program javnih potreba u kulturi za 2023.

Nitko od zastupnika nije se javio u raspravi o kreditnom zaduženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:55