CRNO TRŽIŠTE

SC reagirao na članak Jutarnjeg o ilegalnoj prodaji soba u domovima: "Molimo sve studente da ih prijave!"

Vjeruju da mjere kontrole koje provode djeluju uspješno, uz pad broja zatečenih ilegalnih stanara tijekom godina

Studentski dom Cvjetno naselje

 Fah/Pool/Fah/pool

Ured ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu poslao je reakciju na članak Jutarnjeg lista o ilegalnom biznisu prodaje mjesta u studentskim domovima i o trenutačnom rangu cijena, koje su znatno više nego prethodnih godina, zbog veće potražnje i visoke cijene najma stanova. Podsjetimo, razgovarali smo s onima koji su ove godine prodali svoja mjesta i kupcima koji su ih neuspješno pokušali kupiti.

Iz Studentskog centra u Zagrebu objašnjavaju kako funkcionira provedba kontrole ilegalnih stanara, demantiraju neke od tvrdnji sugovornika i apeliraju na studente da prijave svako saznanje o nemoralnom činu kupovanja ili prodaje soba.

- Tijekom akademske godine 2023/2024. sustavno je provedeno više od 40 redovnih i izvanrednih kontrola u svim studentskim domovima. Ovdje se radi većinom o redovnim kontrolama koje provode uprave domova, ali i vanjskim izvanrednim kontrolama. Izrečeno je ukupno devet disciplinskih mjera gubitka prava na smještaj zbog ilegalnog korištenja smještaja u studentskom domu - navode iz SC-a.

image

Studenti, ilustracija

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Dodaju da u posljednjih nekoliko godina bilježe pad broja zatečenih ilegalnih stanara, uz napomenu da recepcionari i zaštitari svakodnevno vrše kontrole sukladno dojavama, uz provjere putem ISSP sustava i ostalih elektronskih baza. Stoga objašnjavaju da je broj kontrola zapravo višestruko veći.

Komisija koja provodi kontrolu sastoji se od tri radnika SC-a u Zagrebu i zaštitara. Sugovornika iz teksta na koji reagiraju, koji je sobu prodao po cijeni od 1400 eura sa stanarinom, ali je također dobio ponudu od 1800 eura, upitali smo boji li se kontrole. Odgovorio je da nije imao problema s kontrolorima, ali da je "čuo da se s njima može i novčano dogovoriti". Njegove navode SC oštro odbacuje.

- Odbacujemo tvrdnje i neistinit navod da isti primaju novčanu naknadu od ilegalno smještenih studenata. Više puta godišnje se organiziraju nenajavljene kontrole smještaja od strane djelatnika koji ne rade u studentskim domovima, te na taj način vršimo i interne kontrole rada - ističu u reakciji.

image

Studenti, ilustracija

Darko Tomas/cropix/Cropix

Osvrnuli su se i na plan izbjegavanja kontrole, koji nam je objasnila sugovornica tijekom istraživanja cijena 2022. godine, navodeći da vjeruje da bi u najgorem slučaju imala vremena za sakriti se u ormar, ako bi kontrola ušla u sobu. Iz Studentskog centra objašnjavaju da to ne funkcionira.

- Prilikom fizičke kontrole, ulazi se u studentske sobe te je nemoguće da se, kako je u tekstu navedeno, netko sakrije u ormar ili bilo gdje drugdje unutar sobe. Kupoprodaja mjesta u studentskim domovima smatra se teškim disciplinskim prijestupom te je sukladno tome svima izdano rješenje za iseljenje iz studentskog doma. Unatoč oglasima koji se svake godine pojavljuju, kontrole zatiču sve manji broj ilegalno smještanih studenata - naveli su.

Kažu da stalno apeliraju na studente, buduće akademske građane, da se ne upuštaju u ovakve ilegalne radnje jer time oštećuju svoje kolege, od kojih neki neće moći financijski podnijeti teret najma privatnog smještaja u Zagrebu, što posljedično može dovesti do prekida studija.

- Ti studenti štete ugledu Studentskog centra u Zagrebu i čine duboko nemoralan čin, jer najvažnije od svega oštećuju prosječnu hrvatsku obitelj koja se bori da pošalje svoje dijete na školovanje. Smještaj u studentske domove je socijalna kategorija te je nužno da bude dostupan upravo potrebitima - ističu iz SC-a.

image

Studenti, ilustracija

Darko Tomas/cropix/Cropix

Smatraju da mjere kontrole koje provode uspješno djeluju. Pravo na smještaj je osobno pravo studenta koje nije prenosivo na drugu osobu, stoga navode da takvi potezi nemaju nikakvog opravdanja i onima koji ih vrše trajno se onemogućuju sudjelovanje u natječaju i boravak u studentskim domovima.

- Djelatnici Studentskog centra u Zagrebu čiji je posao provedba i kontrola ostvarenog prava na subvencionirani studentski smještaj rabe sve dostupne alate kako bi umanjili broj ilegalnih radnji vezanih uz ustupanje ležaja u studentskim domovima za materijalnu dobit, što je kažnjivo sukladno Kaznenom zakonu (Subvencijska prijevara, čl. 258.) - dodaju u reakciji.

Apeliraju na sve studente koji imaju saznanja o ilegalnim stanarima da to prijave, izravno u Ured ravnatelja ili upravitelju studentskog doma, objašnjavajući da je moralna obaveza svakog građanina da kazneno djelo prijavi nadležnim službama.

Iznijeli su i statistike raspodjele ležaja. Studentski centar u Zagrebu raspolaže sa 7490 kreveta, od čega se 6880 kreveta dodjeljuje studentima koji sudjeluju u natječaju za smještaj u studentskom domu. Za smještaj Erasmus-studenata predviđeno je 300 mjesta, a 310 kreveta studenti dobivaju putem posebnih odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Ove su godine za subvencionirani smještaj u studentskim domovima zaprimili 9922 zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:20