NEMAR VLASNIKA UGROŽAVA SIGURNOST PROLAZNIKA

S povijesne kuće u Mesničkoj odvalio se komad pročelja

Grad je pokrenuo ovrhu nad kućom Kolmar, sagrađenom početkom 19. stoljeća, jer su ju vlasnici zapustili u sramotnom i opasnom stanju
 Goran Mehkek/CROPIX

Sa zapuštene kuće Kolmar u Mesničkoj 10 u subotu prije podne otpao je veliki komad fasade i srušio se na nogostup. U tom trenutku ispred kuće srećom nije bilo pješaka i nitko nije ozlijeđen, no, na dojavu građana na teren je izašla policija.

Kako kažu iz Policijske uprave zagrebačke, nakon očevida je utvrđeno da za građane nema opasnosti od budućeg padanja dijelova fasade, a o svemu će obavijestiti nadležni gradski Ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji bi trebao odlučiti na koji će se način dalje postupati s derutnom zgradom.

Napuštena kuća u Mesničkoj ulici 10 datira iz prve polovice 19. stoljeća, a u trenutno stanje dovedena je zbog nebrige vlasnika. S njezinog pročelja je fasada pala već nekoliko puta a susjedi i prolaznici strahuju od ozlijede svaki puta kada prolaze dijelom nogostupa ispred te zgrade jer se boje da im dio žbuke ne padne na glavu. Kako kažu posebno je opasno zimi jer ispred kuće Kolmar nitko nikada ne čisti snijeg, a pješaka je puno.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Prodana prije 19 godina

Kuća u prizemlju ima tri poslovne ulične prostorije, iznad je stambena dvokatna zgrada, a iza dvorište. Zadnji kat krasi interesantan krov s velikom terasom.

S obzirom na loše stanje građevine vlasnicima je 2008. godine Gradski zavod za zaštitu spomenika uputio mjere zaštite koje je potrebno provesti u cilju sanacije i obnove, no vlasnik se četiri godine potom nije obratio Zavodu radi zahtjeva za posebne uvjete za obnovu građevine.

Tokom 2013. godine pokrenuta je ovrha nad ovom kućom te je na njezin ulaz postavljen lanac koji i danas tamo stoji.

Iako u zemljišnim knjigama još uvijek piše da su vlasnici obitelj Siegle oni tvrde da su kuću još 1996. prodali sadašnjem vlasniku Marijanu Medvidoviću koji postupak prebacivanja vlasništva izgleda nikada nije proveo do kraja, a njegov komentar o trenutnom stanju zgrade nismo uspijeli dobiti.

Na žalost ne postoje sačuvani podaci o tome tko je, kada i za koga sagradio kuću Kolmar. Poznato je da je pregrađena 1898. za tadašnju vlasnicu Idu Kolmar, pri čemu je pročelje preoblikovano prema projektu znamenitog arhitektonskog atelijera Honigsberger&Deutch. Kuća se nalazi unutar A zone područja Povijesne urbane cjeline grada, koja je kulturno dobro Liste zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara i podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Privremeni skrbnik

Inače je uobičajena praksa da u slučaju gdje su kulturnom dobru ugrožena svojstva zbog vlasnikove nebrige i dugogodišnjeg neodržavanja Gradski zavod za zaštitu spomenika kao nadležno tijelo upućuje prijedlog za imenovanje skrbnika kulturnom dobru i provedbu mjera zaštite za njegovo očuvanje donosi Grad Zagreb. No, za sada nije poznato hoće li se takve mjere poduzeti i u slućaju kuće Kolmar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:50