BLAGDANI U METROPOLI

RECENZIJA HRANE I PIĆA NA SVIM ŠTANDOVIMA Testirali smo zagrebačku adventsku ponudu

 Marko Miščević/CROPIX

Novost zagrebačke adventske gastro ponude je Božićni Street Food Festival koji se održava u prolazu Varšavske. Veliki izbor domaće hrane poput sarme, bunceka, kobasica s kiselim zeljem ili ušećerenih jabuka i posebnih božićnih muffina svakako su odličan razlog za posjet ovom uličnom festivalu hrane.

Ono na što treba posebno upozoriti jest da se kune u njihovoj mjenjačnici mjenjaju za bonove s kojima se kasnije na štandovima plaća hrana i piće. Svi bonovi koji vam ostanu kasnije ponovo možete zamjeniti u kune.

Nas je posebno oduševila prefina sarma s kuhanim krumpirom i kruščićima zaprženim na roštilju te kobasice s kiselim zeljem i hrenom koje smo probali na štandu Kod babe Jage. Posebost je i buncek dog koji poslužuju u pecivu u komadićima uz dodatak kiselog zelja i hrena. Kuhano vino iz kotla ovdje se može začiniti s đumbirom, cimetom, vanilijom, narančom, mentom, klinčićem, chillyjem i bazgom. Svoju hranu i piće možete u miru konzumirati u dva “dnevna boravka” Street Food Festivala koji su smješteni između štandova uz veliku otvorenu vatru.

Treću godinu za redom Fuliranje kod Uspinjače je jedno od najpopularnijih gradskih adventskih lokacija. Svoju ponudu hrane ove su godine pripremili Rougemarin, La Štruk i Fabrika, a ponudu pića Gost&Ona, Rakijarnica, Gajba wine bar, Aperol bar i Pepermint. Božićne poklone nude Uje oil bar, Slavona, Hov hov pasja pekarna, Maks studio, Habiter Chic i Bi Bi.

No, u usporedbi s prijašnjim godinama može se primjetiti kako je na ovogodišnjem Fuliranju nešto manje štandova, a više terasa kafića. Probali smo među Zagrepčanima vrlo popularnu kobasicu Francuski poljubac iz Rougemarina koja nas je neugodno iznenadila. Na jednom djelu bila je prepečena, a na drugom sirova, a kada smo je zagrizli bila je potpuno suha i mrvila se.

Jedino što ju je spasilo su bili fini barbecue i wasabi-majoneza umaci. Slatke štrukle s jabukama i cimetom iz La Štruka bile su fini desert, kojeg bi za svoj ukus ipak još malo zasladili. Bijelo kuhano vino iz Fabrike bilo je prosječno i prilično slatko, dok je crno kuhano vino iz Gost&Ona-e bilo fino i dobre slatkoće.

Adventski šator na Trgu bana Jelačića je ove godine manji nego prijašnjih, što je razveselilo mnoge Zagrepčane. Ponuda hrane svodi se na kobasice i ražnjiće od svinjetine, piletine i jegera, dok je ponuda pića bogatija te nude gazirane i negazirane sokove, vino, pivo, žestoka pića, kavu, te kuhano vino i whisky. No, iako su organizatori danima unaprijed najavljivali kako će u ponudi ove godine imati kuhano božićno pivo, čija cijena na cjeniku za 2 decilitra iznosi 12 kuna, konobari su nam objasnili kako tog pića u ponudi još uvijek nema.

Na središnjem dijelu šatora prodaje se piće, dok je uz glavni ulaz štand s hranom s kojeg se objed može kupiti i s vanjske strane šatora. Lovačka kobasica u pecivu koju smo probali bila je vrlo mala i masna te se većina objeda sastojala od kruha. Iako smo došli na radni dan gužva je bila velika, i neko vrijeme smo proveli čekajući u redu za hranu. Cijelo vrijeme goste su zabavljali Kraljevi ulice, a pred pozornicom su neki posjetitelji i zaplesali.

Multikulturalni Advent na Europskom trgu još je jedna novost u ponudi ove zime. Ta je nova pješačka zona, koju Zagrepčani uporno ignoriraju, a stručnjaci nazivaju jednim od najneuspješnijih urbanističkih projekata posljednjih godina, u Adventu je napokon, bar prigodno, privukla građane. Simpatične adventske kućice poredane u Cesarčevoj ulici i na samom novouređenom trgu nazvane su “Pojedi me” i “Kupi me”. Njihova ponuda, kao što i naziv sugerira, bazira se na hrani i piću ili ručno rađenim suvenirima iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Tako ovdje možete kušati kobasice od vepra, domaći pršut i kulen, češnjovke, sarmu, vinski gulaš i slične delicije. Tu su i originalni salzburški punč u dvije varijante - alkoholni i bezalkoholni. Mi smo se odlučili za bezalkoholnu varijantu. Prvo što smo osjetili je bio fini miris višnje, dok se u okusu osjeti i aroma limuna i bazge. Osim toga nude i kuhani Winer Jack, odnosno kuhani Jack Daniel’s, kuhanu vilijamovku, kuhani liker teranino, crveni kuhani Shiraz i kuhano bijelo vino cuvee. Štand Vino&Ino se ove godine s Fuliranja kod Uspinjače preselio na Advent na Europskom trgu.

Bajkovito uređen Zrinjevac s bezbroj božićnih lampica svake godine posjetiteljima oduzima dah. Na prilazu paviljonu smjestili su se štandovi na kojima umjetnici prodaju svoje unikatne ukrase, suvenire i poklone, dok je oko paviljona smještena gastronomska ponuda. Među mnoštvom štandova koji nude kuhano vino, kobasice i rakije posebno na se dojmio štand Plavi škarnicl koji od ostalih odskače svojom ponudom i uređenjem. Prepoznat ćete ga po bijelim klizaljkama koje ga okružuju, a njegova ponuda sastoji se od kruščeka s paštetom od čvaraka, pečenom bučom na skuti ili domaćom kuhanom šunkom na namazu od jabuke i celera. Nude i domaću slavonsku kobasicu, smotanu roštilj kobasicu, kruške kuhanu u vinu, lovački gulaš kao i pržene pikantne bademe.

Tradicionalni Božićni sajam i ove godine na svojim štandovima nudi pregršt toplih odjevnih predmeta, poklona i suvenira, a dok birate božićne poklone možete se i zasladiti fritulama i palačinkama. Osim toga nude se i razne vrste kobasica kao i kuhano vino, čaj s rumom i rum punch. Na štandu Zagrebačke Frajle tako nude domaću i pučku kobasicu, debrecinku ili hrenovku te čvarke. Hranu i piće možete nabaviti na nekoliko lokacija od početka Gajeve, preko Bogovićeve pa sve do Cvjetnog trga.

Božićni Street Food Festival

Prolaz Varšavska

Cijena kuhanog vina: 12 kuna

Cijena hrane: od 12 do 33 kuna

Posebnost: Veliki izbor domaćih jela i slastica uz ognjište na otvorenom

Marko Miščević / Cropix

Fuliranje kod Uspinjače

Tomićeva

Cijena kuhanog vina: od 12 do 15 kuna

Cijena hrane: od 18 do 30 kuna

Posebnost: Slane i slatke štrukle, veliki izbor rakija. Poslastice za pse na štandu Hov-Hov

Marko Miščević / Cropix

Advent na Trgu

Trg bana Jelačića

Cijena kuhanog vina: 12 kuna

Cijena hrane: od 12 do 25 kuna

Posebnost: Grijani šator sa živom glazbom u kojem pušenje nije dozvoljeno

Marko Miščević / Cropix

Advent na Europskom trgu

Europski trg

Cijena kuhanog vina: od 10 do 13 kuna

Cijena hrane: od 15 do 30 kuna

Posebnost: Nastup izlagača iz Italije i Slovenije. Koncerti na otvorenoj pozornici

Marko Miščević / Cropix

Advent na Zrinjevcu

Zrinjevac

Cijena kuhanog vina: od 12 do 15 kuna

Cijena hrane: od 14 do 34 kune

Posebnost: Čarobno uređen park Zrinjevac, živa glazba u glazbenom

paviljonu i posebna ponuda na štandu Plavi škarnicl

Marko Miščević / Cropix

Božićni sajam

Bogovićeva i Gajeva

Cijena kuhanog vina: 10 kuna

Cijena hrane: od 12 do 15 kuna

Posebnost: Veliki izbor blagdanskih poklona, suvenira, rukotvorina

Marko Miščević / Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 01:12