IDU U ŠTRAJK

Razgovarali smo s vozačima Ubera u Zagrebu koji gase aplikaciju jer im kasne plaće: ‘U velikom smo problemu‘

‘Apeliramo da nitko ne upali aplikaciju u ponedjeljak od 7 do 9 sati, tada je promet na Uberu najveći‘
Ilustrativna fotografija
 Tomislav Kristo/Cropix

Vozači Ubera ponovno nisu dobili plaće. Posljednji puta to se dogodilo u srpnju i tada nisu dobili obrazloženje zašto se to dogodilo. Iva Filipović iz Sindikata radnika digitalnih platformi kaže nam kako će od sutra vozači biti u štrajku, a zatim će započeti i pregovori o uvjetima poslovanja. Najveći im je problem to što nisu obaviješteni o tome da će isplate kasniti, ali i to što ne dobiju naknadno obrazloženje. Štrajkat će na način da ne voze preko Uberove aplikacije, a u ponedjeljak od 7 do 9, kada su najveće gužve, apeliraju da baš nitko od vozača ne vozi preko aplikacije Uber.

- Da bih radila moram imati novac, a kako ću ako mi ne isplate, žali se vozačica Ubera s kojom smo razgovarali, a koja novac nije dobila već 10 dana. Nedavno je otvorila obrt i umjesto preko agregatora počela raditi sama. Prvi tjedan odradila je preko Ubera i odmah se razočarala.

- Ja sam sad u velikom problemu jer mi troškovi idu, a novci mi nisu sjeli. Prema ovome ispada da bi mi trebali imati velike količine mjesečnih zaliha kako bismo uopće mogli zarađivati novac za život. Ja trebam svako jutro srediti auto i napuniti ga gorivom za rad, ali kako ću kada nemam novaca za to, objašnjava nam dodajući kako ovaj mjesec mora registrirati i osigurati auto, a ako se situacija nastavi, ne zna kako će to uspjeti.

Nemaju se kome obratiti za pomoć

Vozači tvrde kako je najveći problem upravo to što oni nisu obaviješteni da će isplata kasniti, iščekuju svoju zaradu. Planiraju si buduće troškove, a nisu sigurni ni kada će novce dobiti. Kada šalju prigovore na mail dobiju generičke odgovore, a s odgovornom osobom ne mogu razgovarati pa im jedino preostaje korisnička podrška koja im ne govori relevantne stvari.

- Svatko kome kasni plaća uputi pitanje svom poslodavcu, a mi nemamo kome. Imamo razumijevanja jer novac ne dolazi iz Hrvatske, no prethodno bi nas trebali obavijestiti. Mi ne možemo razgovarati s nekom odgovornom osobom, imamo samo njihovu korisničku podršku. To je kao da vam ne radi internet pa nazovete korisničku podršku i javi vam se student koji jedva čeka da mu radno vrijeme završi. Ne dobijemo mi nikakve informacije od njih, govori drugi ljutiti vozač s kojim smo razgovarali.

Problemi vozača Ubera

Osim s problemima vezanima uz neisplatu, vozači se susreću i s problemima kod ocjenjivanja njihove usluge i otkazivanjem vožnje. Naime, ako vozač dobije manju ocjenu smanjuju mu se mogućnosti za dobivanjem vožnje kasnije. A ako otkaže nekoliko vožnji, isključe ga na 24 sata, a zatim i trajno.

- Ako otkažeš nekoliko vožnji Uber te isključi, to nije u redu jer se dogodi da osoba bude jednostavno predaleko i da se meni ne isplati ići po nju. U takvim slučajevima se ne traži naše obrazloženje, već samo dobijemo generičku poruku da smo isključeni na 24 sata. A ako se to nastavi događati, trajno će me isključiti, žali nam se vozač.

Problemi se događaju i kada korisnici otkažu vožnju na koju su vozači već krenuli.

- Kada krenem po osobu i ona nakon nekoliko minuta otkaže vožnju, osoba plaća penale od 10 kuna, ali te novce pokupi Uber, a ne mi koji smo zapravo na gubitku, objašnjava nam vozačica.

Vozači tvrde kako način poslovanja nije pravedan. Jasno im je da su oni ti koji donose zaradu i žele da se prema njima ponašaju odgovorno.

- Vjerujem da Uber neće propasti ako mi prestanemo voziti. Mi ni ne želimo da se to dogodi, ali želim transparentnost jer da nema nas vozača, diljem svijeta ne bi bilo ni Ubera, govori nam vozač s kojim smo razgovarali.

Štrajk nastavljaju i nakon isplate

Objašnjavaju nam kako će s protestom nastaviti i ako dobiju novce u ponedjeljak jer samo će ih se tako shvatiti ozbiljno.

- Mene je jedna gospođa jučer pitala kako ću ja dobiti svoj novac koji mi ona uplaćuje putem kartice kad mi Uber ne isplaćuje. Objasnio sam joj da se ubuduće vozi drugom platformom i tako dok se ovdje nešto ne promijeni. Vjerujem da će neki vozači ipak voziti za Uber sutra, to nije ni upitno, ali upitno je hoće li ti isti vozači dobiti novac koji zarade, govori nam za kraj vozač.

Oglasili su se iz Ubera

Iz Ubera su ranije danas priopćili kako isplate kasne zbog greške u sustavu lokalne banke te da će vozači dobiti novac na računu do ponedjeljka.

- Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka. Potpuno smo predani našoj zajednici vozača i radimo na tome da ovu situaciju riješimo u najkraćem mogućem roku, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 11:44