‘UKLETO‘ GRADILIŠTE

Raspad u centru Zagreba: Grad ponovno raskopao saniranu cestu, prijavili izvođača, evo zašto: ‘Sad preuzimamo mi...‘

Iz Grada potvrđuju da su izvođača prijavili, a zadnjih dana cestu nisu asfaltirali jer su čekali da se tlo- slegne


 

 Ranko Suvar/Cropix

Što se zapravo događa na Mlinarskoj cesti? S obzirom na prometne gužve koje su tijekom rujna zbog radova bile znatno veće od uobičajenih, vozače posebno nervira kad vide gradilišta koja preko dana zjape prazna.

A na Mlinarskoj se dogodilo upravo to. Radovi kasne, radnika nigdje, vozači nervozni zbog gužve na obilaznim pravcima, i svi se pitaju: što se čeka?

image

Mlinarska cesta

Ranko Suvar/Cropix

Pritom život za stanare i sve koji ulicu koriste postaje neizdrživ, što zbog stalne buke, što zbog prašine.

Sve je počelo preko ljeta, preciznije u srpnju, kad je Gradska plinara Zagreb raskopala ulicu u dužini kakvih 700 metara. Taj dio radova završio je početkom kolovoza, a na red je došlo asfaltiranje. I tu su počeli problemi. Mlinarska je naime jedna od ulica koja nije otvorena u roku, a sada su radovi produljeni sve do 19. listopada.

image

Djelatnici Sokol Securitya krajem rujna čuvali su ulaz na gradilište da ne bi prolazio nitko osim stanara i vozila gradilišta

Ranko Suvar/Cropix
image


Ranko Suvar/Cropix

U međuvremenu na cesti - nered. Prašina guši susjede, automobili se probijaju po utabanoj zemlji, signalizacija komplicirana.

- Gradska plinara Zagreb izvodila je radove rekonstrukcije plinovoda na Mlinarskoj cesti, pri čemu su zamijenjene podzemne plinske instalacije, što je iziskivalo i skidanje sloja asfalta duž sjeverne kolničke trake do križanja s Ulicom Antuna Vrančića. Zbog dotrajalosti bilo je potrebno sanirati i ostali dio kolnika te je cjelovita sanacija Mlinarske ceste uvrštena u ovogodišnji Program asfaltiranja, objašnjavaju iz Grada.

Zašto međutim još uvijek nije asfaltirana? U Gradu kažu- postoji razlog za to. Reporteri Jutarnjeg tri su dana zaredom, prije kiša obilazili gradilište i tamo zatekli nisu- nikoga.

- Nakon izvedene rekonstrukcije plinovoda, Zagrebačke ceste započele su prije desetak dana s radovima uklanjanja asfalta radi pripreme za predstojeće asfaltiranje na dijelu Mlinarske na kojemu su za to zadovoljeni uvjeti. Istovremeno se provodi betoniranje prijekopa kako bi se zadovoljili tehnički uvjeti za asfaltiranje rova. Naime, asfaltiranje rova može se izvršiti tek kad se zadovolje određeni tehnički uvjeti, između ostalog, adekvatno slijeganje rova, što nažalost ranije nije bilo izvršeno na odgovarajući način zbog loše odrađenih radova privatnog izvođača- kažu u Gradu.

Pojednostavljeno dakle, a što su nam napisali i u ranijem odgovoru: radovi na Mlinarskoj cesti su produljeni zbog neadekvatne sanacije rova nakon zamjene plinskih instalacija, a koje je izvodio privatni izvođač.

image


Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

- Sada su te radove preuzele Zagrebačke ceste te paralelno sa sanacijom rova izvode se radovi sanacije preostalog dijela ceste nakon čega će se Mlinarska cesta, od Jurjevske ulice do Ulice Antuna Vrančića asfaltirati u punom profilu. U nastavku tih radova, asfaltirat će se i Ulica Antuna Vrančića u cijeloj dužini, objasnili su.

Zanimljivo, u Gradu kažu kako su podignute prijave protiv izvođača radova, a vezane su uz odvijanje radova bez potrebnih suglasnosti te osiguranja gradilišta, ali ne objašnjavaju kakve točno prijave.

image

Mlinarska je puna prašine, a završetak radova je prebačen na 19. listopada

Ranko Suvar/Cropix

S obzirom na to da su kiše sada dodatno zaustavile radove stanari se boje da će se rokovi opet probiti. U Gradu pak kažu da će sve biti u roku, a demantiraju da im radnika nedostaje.

- Navedene poslove, uz nadzor voditelja gradilišta, trenutno svakodnevno obavlja petnaestak radnika, od toga 5 asfaltera i desetak vozača radnih strojeva i kamiona, a za poslove asfaltiranja planiran je rad 10 asfaltera. Radovi se izvode svakodnevno, od 7 do 15 sati, izuzev kada to vremenske prilike ne dopuštaju, odnosno u slučaju obilnih kiša, zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 14:31