BLAGDANSKI GRAD

PRONAĐENE NEPOZNATE FOTOGRAFIJE Pogledajte kako je izgledao advent u Zagrebu prije sto godina

Fotografije su u muzejima i arhivima otkrivene tijekom pripreme posebnog izdanja aplikacije Zagreb Be There, koja vodi kroz sva adventska događanja u gradu

Na Cvjetni trg stigle su božićne jele. Godina je 1942., rat bijesni Europom, no Zagrepčani su svejedno u velikom broju pohrlili izabrati svoja drvca.

To je samo jedan od motiva sa starih fotografija Zagreba u razdoblju adventa koje su djelatnici agencija Bruketa&Žinić OM i Brlog pronašli u arhivima Povijesnog i Etnografskog muzeja kad su pripremali blagdansko izdanje aplikacije Zagreb Be There, koja je lansirana ovih dana. Riječ je o nadogradnji postojeće aplikacije koja olakšava turistički obilazak Zagreba i sadržava sve znamenitosti i zanimljivosti o gradu.

Ovih blagdana turisti mogu obilaziti najzanimljivija zagrebačka adventska događanja uz pomoć pametnih telefona. U adventsku rutu uvršteni su Zrinjevac, Tomićeva, Tomislavac, Europski trg i ostale lokacije s blagdanskim programom, uz povijesne adventske fotografije Zagreba i nove videoradove.

- Fotografije blagdanskog ugođaja pronašli smo u arhivima Hrvatskog povijesnog i Etnografskog muzeja. Tako će se u aplikaciji moći vidjeti kako su se nekad u Zagrebu kupovale jele ili kako je izgledala hokejaška utakmica na Šalati pedesetih - rekao je Srđan Laterza iz agencije Brlog. Osim navedenih fotografija, uključni su i rijetki prizori glavnog gradskog trga okovanog snijegom i fotografija iz zraka na kojoj se vidi više ukrašenih božićnih jela na još za promet otvorenom Trgu.

Uz rutu Advent In Zagreb, aplikacija Zagreb Be There nudi još njih pet, a svaka predstavlja Zagreb na drukčiji način. Aplikacija je dostupna za Android i iPhone uređaje. Nakon što odaberu rutu, turisti obilaze lokacije i prijavljuju se na njih.

Kad se prijave, na većini lokacija otključavaju jednu od nagrada, poput popusta na ulaznice za muzeje, Zoološki vrt, gradske bicikle...

- Nova adventska ruta pomoći će posjetiteljima da uživaju u predbožićnoj atmosferi Zagreba - rekao je Nikola Žinić iz agencije Bruketa&Žinić OM.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:17