SVE SE MIJENJA 1.10.

Predstavljen novi model odlaganja otpada: Poznate cijene novih vrećica, ali i visina kazni...

Od 1. listopada počet će se provjeravati situacija na terenu, naglašavaju kako je nerealno očekivati da će svi imati bokseve

Tomislav Tomašević

 Željko Puhovski/Cropix/

Gradonačelnik Zagreb Tomislav Tomašević i direktor podružnice Čistoće Davor Vić predstavili su novi model prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Model kreće u implementaciju od 1.10., a do tada će se provoditi razne aktivnosti u sklopu informativnih kampanja kako bi građani na vrijeme saznali sve važne informacije. Glavni cilj novog sustava je potaknuti građane na više odvajanja otpada te samim time smanjivanje količine otpada koja se odvozi na odlagalište.

Najveća promjena u novom sustavu dotiče se vrećica u koje građani odlažu miješani otpad. Naime, od 1. listopada građani će to moći učiniti samo u standardiziranim vrećicama - ZG vrećicama. One će od 15. rujna biti dostupne u Zagrebačkom holdingu i u više od 450 trgovina u gradu.

- Konačno, nakon 1. listopada, građani će u Zagrebu, po prvi puta u povijesti, moći uslugu odvoza komunalnog otpada plaćati tako da manje plaćaju ako odvajaju otpad. To je pravedan model kojeg smo najavili u svom izvornom programu - rekao je na početku konferencije gradonačelnik Tomašević.

image

Tomislav Tomašević

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Nove vrećice

Zeljko Puhovski/Cropix

Sustav naplate provodit će se kroz dvije stavke. Prva stavka je fiksni dio koji je za sve isti, fizičke osobe taj će fiksni dio plaćati 45 kuna, dok će pravne osobe i obrtnici plaćati 90 kuna. Varijabilni dio podrazumijeva standardizirane vrećice u koje građani odlažu miješani otpad. Dakle, što više miješanog otpada budu imali, više će vrećica morati kupovati, a samim time i troškovi će biti veći.

Standardizirane vrećice

- Važno je naglasiti kako građani neće smjeti odlagati miješani komunalni otpad u bilo koje druge vrećice te da će se takvo neodgovorno ponašanje kažnjavati već propisanim kaznama. Dakle, kada građani pitaju zašto moraju kupovati vrećice od 10 l u pakiranju od 10 komada za 20 kuna, kada mogu istu količinu platiti manje ako uzmu neki drugi brend – odgovor je da nije dozvoljeno više odlagati miješani komunalni otpad u bilo kojim drugim vrećicama - objašnjava Tomašević.

image

Nove vrećice

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Davor Vić

Zeljko Puhovski/Cropix

Standardizirane vrećice imaju tri dimenzije i svaka od njih ima drukčiju cijenu. Vrećica od 10 l košta 2 kn, od 20 l košta 4 kune, a ona od 40 l košta 8 kuna, a samim time točno toliko košta usluga odvoza smeća ovisno o količini koju proizvedete. Vrećice dolaze u pakiranjima po 10 komada tako da će cijena iznositi 20, 40 ili 80 kuna. Vrećice za biootpad će se i dalje nastaviti dijeliti po kućanstvima, dok je plastiku dozvoljeno odlagati u bilo koju plastičnu vrećicu. Za sve informacije o vrećicama građani se upučuju na web stranicu ZG VREĆICE.

Kantograd

Proteklih su mjeseci posjećeno je 5 tisuća lokacija u Zagrebu kako bi se utvrdilo postoji li mjesto gdje stanari mogu držati svoje kante ili kontejnere ili su pak potrebni posebni boksevi koji će se nalaziti na javnim površinama.

- Idealno za Zagreb i građane je da zapravo postoji prostor u višestambenim objektima gdje se spremišta mogu držati. Tako neće imati potrebe dodatno investirati u bokseve, koji koštaju oko 20 000 kuna, niti će dolaziti do neugodnosti u kojima su prisiljeni plaćati kazne, govori Tomašević.

image

Kampanja

Zeljko Puhovski/Cropix

Od 1. listopada počet će se provjeravati situacija na terenu, naglašavaju kako je nerealno očekivati da će svi imati bokseve, ali je važno da kroz neko vrijeme sve bude sređeno.

U centru grada počinje izgradnja podzemnih spremnika koje će financirati grad. Na taj će način građani centra imati privilegiju jer neće imati financijskih izdataka, ali će zato morati hodati i do 100 metara do prvog spremnika. Planovi za prvi spremnik, koji će biti u Masarykovoj ulici, već su krenuli, a do rujna sljedeće godine planirano je 50 gotovih podzemnik spremnika.

Kažnjavanje

- Mi ćemo pokušati utvrditi pojedinačnu odgovornost svaki puta kada odlaganje otpada u spremnike ne bude prema propisanim pravilima i tu ćemo se maksimalno truditi biti transparentni i kazniti onoga tko se ne pridržava zakona. Na javnim površinama ćemo koristiti kamere, više komunalnih redara će biti na terenu i sličnu. Ako se na razne načine ne uspije utvrditi pravi krivac onda ćemo na razini stambene zgrade kaziniti cijelu zgradu s 500 kuna, svako kućanstvo će tako dobiti određeno povećanje računa, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je kako se kazne neće dijeliti olako te da će prvo dolaziti upozorenja, putem raznih naljepnica ili pisama, a nakon određenih upozorenja bit će potrebno kažnjavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:27