VODOVODI PUNI BAKTERIJA I FEKALIJA

PORAZNI REZULTATI ANALIZE U ZAGREBU Čak 20.000 građana pije vodu koja nije zdravstveno ispravna

Voda nije zdravstveno ispravna, ali nije opasna po zdravlje, kažu stručnjaci. Zbog fekalija i raznih metala morala bi se prokuhavati za piće. Jedni se boje epidemije, a drugi kažu da će tako biti dok se ne uloži u gradnju 70 km novih cijevi
Zagreb 200707.prilikom radova na plinovodu pukla magistralna vodovodna cijev na sesvetskoj cesti, bez vode su ostali dugo selo, vrbovec.foto: Drago Sopta / CROPIX-zag-
 Drago Sopta / CROPIX

Više od dvadeset tisuća Sesvećana pije vodu koja nije zdravstveno ispravna. Analiza, provedena lani u devet lokalnih vodovoda, pokazala je da gotovo 40 posto uzoraka nije zadovoljilo uvjete ispravnosti te da je voda mutna, puna Escherichije coli, enterokoka, koliformnih bakterija, a zabilježena je i povećana koncentracija željeza i aluminija. Uzorci su uzimani u Blaguši, Kašini, Planini Donjoj, Planini Gornjoj, Glavnici Gornjoj, Glavnici Donjoj, Šebekima, Šimunčevcu te Paruževini - Prekvršju.

Vodu su analizirali Gradski ured za zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar prema Programu monitoringa vode koji donosi Ministarstvo zdravlja. Uzeli su 57 uzoraka, od čega čak 22 (38,6 posto) nisu zadovoljila uvjete pravilnika.

Stručnjaci navode da sesvetska voda, iako nije zdravstveno ispravna, nije opasna za zdravlje stanovništva, a iz Gradskog ureda tvrde da u Sesvetama nisu zabilježena oboljenja koja bi bila povezana s mikrobiološkim onečišćenjem vode.

Nisu dezinficirani

- Voda iz lokalnih vodovoda potencijalno je opasna za ljudsko zdravlje jer se takvi vodovodi ne nadziru dovoljno. Ovakvi rezultati ne iznenađuju jer je normalna pojava da se mikroorganizmi nalaze u vodi u lokalnim vodovodima, koji nisu osigurani i dezinficirani. Pojava je normalna, ali posve nepoželjna. Sreća je što još nigdje nije zaiblježena epidemija - kaže Željko Dadić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Objašnjava da je danas na javne vododvode u Hrvatskoj priključeno 82 posto stanovnika, samo 6 posto na lokalne vodovode, a ostatak stanovništva koristi vodu iz bunara. Jedino rješenje da voda bude ispravna u svim djelovima nekoga grada je da se svi priključe na javni vodovod. Dadić dodaje da je najgore stanje u okolici Zagreba, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačko i Karlovačkoj županiji.

U sesvetskoj vodi su nađeni mikrobiološki parametri - koliformne bakterije, Escherichia coli, enterokoki, broj kolonija na 22 °C i 37 °C, te Pseudomonas aeruginosa te su na tri uzorka zamječeni i kemijski parametri - povećana koncentracija željeza, aluminija, boja i mutnoća. To ukazuje da je voda ustajala, odnosno da sadrži aerobne i fekalne bakterije koje su najvjerojatnije dospjele u vodu kroz dotrajale cijevi.

Otkud novac?

- Nisam dobio izvješće o analizi vode, no takvi rezultati me ne čude. Već godinama ukazujemo na problem starih cijevi koje su derutne i svake godine trošimo nekoliko tisuća kuna na ‘krpanje’ istih jer stalno pucaju. Lokalni vodovodi u Sevetama su rađeni 60-ih godina i danas su zapušteni i devastirani te je stanje katastrofalno - navodi Marijan Tomurad, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete, i dodaje da neispravnu vodu, po njegovoj procjeni, pije oko 20 tisuća ljudi koji žive na području tih prigradskih sela. Da bi se riješila cijela situacija, potrebno je sagraditi još 70 kilometara magistralnog cjevovoda. Tada bi se sesvetska sela mogla spojiti na gradski vodovod.

Na isto upozorava i toksikolog Franjo Plavšić.

- Ta voda nije opasna, ali ja je ne bih pio. Preporučujem svima koji koriste tu vodu da je prokuhaju prije konzumiranja, a što se tiče kupanja, mogu je slobodno koristiti. Povećano željezo uobičajeno je uz Savu, a aluminij se nalazi u vodi koja je mutna. To ne stvara veliki problem jer tijelo ne apsorbira aluminij nego on samo prođe kroz njega.

Lokalnih vodovoda danas je previše i nemoguće ih je kontrolirati. Jednostavno i jedino rješenje bilo bi spajanje na dobar vodovod, kakav ima grad Zagreb - kaže Franjo Plavšić koji smatra da svaki građanin ima pravo na zdravstveno ispravnu vodu.

KAKO ZAŠTITITI GRAĐANE? Spojite nas na gradski vodovod

Gradski ured za zdravstvo dostavio je rezultate analize vode predstavnicima mjesnih odbora, s opaskom da ta voda nije za piće, a u suradnji sa Službom za mjesnu samoupravu Grada Zagreba osigurali su građanima u dijelu naselja Sesvete vodu za piće iz sustava javne vodoopskrbe, putem autocisterni Vodoopskrbe i odvodnje. Iako se voda u Sesvetama može klorirati, trajno rješenje za Sesvete je da se cijela gradska četvrt priključi na gradski vodovod.

- Grad Zagreb godinama sustavno radi na priključenju područja Sesveta na sustav javne vodoopskrbe, pa je u nekim sesvetskim naseljima već sagrađena javna vodoopskrbna mreža s mogućnošću priključenja. U nekima je djelomično sagrađena, a u nekima je u tijeku izrada projektne dokumentacije za gradnju vodoopskrbnog sustava - kaže Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, i dodaje da su lokalni vodovodi sagrađeni su prije više desetaka godina na način koji ne zadovoljava suvremene tehničke standarde, kao ni propise koji se odnose na javnu vodoopskrbu.

- Nepoznate karakteristike izvorišta, nedostatak potrebne dokumentacije, upitna kvaliteta ugrađenih materijala te dotrajalost vodoopskrbnih građevina sigurno pridonose zdravstvenoj neispravnosti netretirane, sirove vode. Lokalnim vodovodima upravljaju odbori za upravljanje vodovodom ili vijeća mjesnih odbora, što znači da je upravljanje nestručno i na volonterskoj osnovi - dodaje pročelnica Mirna Šitum i navodi da se dezinfekcija vode osigurava u nekim vodovodima automatskim klorinatorima.

ŠTO SVE PRIJETI IZ OVE VODE?

- koliformne bakterije ukazuje da je voda zagađena fekalijama

- Escherichia coli može izazvati niz bolesti, poput infekcije urinalnog trakta, sepsu i meningitis

- enterokoki fekalnog su porijekla, a mogu prouzročiti želučane probleme ako ih se unese u organizam, kao i gangrenu

- Pseudomonas aeruginosa bacil koji često uzrokuje bolničke infekcije

- anaerobne bakterije uzrokuju razne infekcije

- povećana boja i mutnoća vode uzrokuju ih bakterije

- povećana koncentracija željeza velika količina željeza može biti toksična

- povećana koncentracija aluminija dodaje se u mutnu vodu zbog smanjivanja mutnoće, izaziva probleme u želucu i oštećuje bubrege

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:09