PROPADANJE CENTRA

POGODIO JE BALKON U GLAVU S 10 METARA VISINE! Gromada pala sa zgrade i teško ozlijedila prolaznicu

Stanari su svjesni da je stanje loše, no čekaju dozvolu Grada za obnovu

ZAGREB - Dotrajala pročelja s kojih otpada žbuka postala su prava opasnost za pješake u centru grada. Prekjučer se, dakle u samo jednom danu, u Hebrangovoj s dvije zgrade koje su jedna od druge udaljene pedesetak metara odvalio komad žbuke dovoljno velik da nanese ozbiljne ozlijede.

U utorak popodne otpao je komad balkona sa zgrade na broju 26, a pritom, na sreću, nitko nije stradao. Međutim, nekoliko sati kasnije, 55-godišnja pješakinja N. P. teško je ozlijeđena kad je na nju pao komad žbuke dok je prolazila Hebrangovom pokraj kućnog broja 25.

Policijski očevid

Komad fasade pao je pješakinji na glavu s visine od deset metara. S teškom ozljedom, prevezena je u KB Sestre milosrdnice.

Opasna pročelja u Hebrangovoj jučer su bila glavna tema stanara i prolaznika te ulice.

Vlasnik stana u kojem je balkon s kojeg se odvalio kobni dio za nesreću je doznao od policije. Policija je napravila očevid, uklonila gromade i uzela izjave s mjesta nesreće.

- Jutros su me probudili policajci, koji su me obavijestili da je ozlijeđena gospođa. Cijeli dan pokušavam doznati kako je, ali ne znam joj ni ime, samo u kojoj se bolnici nalazi - tvrdi Dominis Job. Kaže da balkon već dulje vrijeme vapi za obnovom jer su se znakovi oštećenja počeli pojavljivati još prije nekoliko godina.

- Mi želimo obnoviti fasadu, ali ne možemo bez suglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika jer je naša zgrada u zaštićenoj povijesnoj jezgri grada - požalili su se stanari. Tvrde da imaju dovoljno potpisa i suglasnost svih stanara za to da krenu u radove.

Čeka se Zavod

- Pokrenuli smo zahtjev za obnovu pročelja jer se, za razliku od većine stanara u zagrebačkim zgradama mi slažemo s time da je obnova fasade hitno potrebna i spremni smo platiti veću pričuvu ali ne znam zašto još nije počela obnova - tvrdi stanar Dominis Job.

Stanari su svjesni da njihova zgrada predstavlja opasnost za prolaznike, pa i za njih same, i žele što prije riješiti problem i napraviti temeljitu obnovu zgrade.

No, našli su se, kažu, pred zidom i čekaju odobrenje grada da započnu radovi.

Gradski zavod za zaštitu spomenika pitali smo kada će početi obnova pročelja u Hebrangovoj i postoje li neke objektivne prepreke za sanaciju, no do zaključena broja nismo dobili odgovor.

ŠTO KAŽU GRAĐANI O TROŠNIM PROČELJIMA

"Sigurno da se osjećam nelagodno, a brine me i to što nigdje nije postavljena obavijest da se dijelovi pročelja urušavaju. Dok se pročelje ne sanira, pred zgradom treba postaviti upozorenje." - Doran Kajmar (58)

"Živim na križanju s Hebrangovom i znam često vidjeti komade žbuke kako padnu ispred mene dok prolazim. Prijatelj mi je prošle godine zadobio lakši potres mozga kad je prolazio ulicom." - Filip Turković (20)

"Ulicom prolazim svakodnevno, nisam iz Zagreba, ali mogu sa sigurnošću reći da mi ova ulica djeluje kao najmanje sigurna. Još nisam našao ulicu u kojoj se može izbrojati toliko fasada koje se raspadaju." - Gregor Dešman (25)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:07