ALARMANTNO STANJE

‘Pogledajte što rade gradovi oko Zagreba. A mi? Znate li koliko nam je stanova potrebno, a koliko ih je izgrađeno?‘

Revitalizacija građevinskih čestica kao što su stara klaonica i Gredelj omogućila bi projekte priuštivog stanovanja i premium livinga, kaže Predrag Tutić

Panorama Zagreba

 Tomsilav Krišto/Cropix

Predrag Tutić, country menadžer CW CBS-a International Hrvatska, koji je dio Cushman & Wakefield Alliancea, ističe kako nam je situacija s planiranjem i urbanizmom u Zagrebu loša već dulje od desetljeća, što je utjecalo na grad koji stagnira u razvoju infrastrukture i urbanizma.

"Dok gradovi u našem okruženju razvijaju cijele nove stambene blokove koji imaju odlične projekte s puno dodatnih sadržaja, mi i dalje gradimo pojedinačne projekte koji su u smislu sadržaja prosječni, a cjenovno skupi. Potrebno je razvijati nove kvartove, izmjestiti javne sadržaje na prostore koji su dostupni, a ne da uništavamo prostorno kvartove prekomjernom gradnjom poput Kajzerice, Trešnjevke, pa sad i Blata. Jednostavnim planiranjem kakvo smo imali u prošlosti otvorili bismo veliki potencijal za stambenu gradnju, omogućili tržištu da se regulira i više gradi, a time bi se regulirala i cijena kvadrata", kaže Tutić.

image

Predrag Tutić

Marko Miščević/CROPIX

Iz Alfa stan grupe upozoravaju da će novi GUP natjerati investitore na ulaganja izvan Grada.

"Najava novog GUP-a koji bi trebao biti izglasan krajem godine ima pozitivne i negativne strane po investitore, ali i po građane. Kao etablirani investitor podržavamo pozitivne strane koje se očituju kroz očuvanje zelenih pojaseva grada i izgradnju infrastrukturnih sadržaja, ali pozivamo na revitalizaciju velikih građevinskih čestica kao što su stara klaonica i Gredelj, koji bi omogućili projekte priuštivog stanovanja i premium livinga. Negativna strana novog GUP-a je potencijalno novo povećanje cijena na tržištu nekretnina u Gradu Zagrebu koje su i ovako na rekordnim razinama. Razlog potencijalnog povećanja cijena je smanjena ponuda u odnosu na potražnju odnosno povećanje cijene dostupnih građevinskih zemljišta koje poskupljuju investiciju", kaže nam član Uprave Filip Šparavec.

Podsjeća da se u 2023. godini u Zagrebu izgradilo 3000 novih stanova, a potrebno ih je 10.000.

"S novim GUP-om i ukidanjem građevinskih zona, ta razlika bi bila i mnogo veća. Isto tako, novi GUP će natjerati investitore na ulaganje izvan Grada Zagreba, primjerice okolicu Zagreba i jadransku obalu. GUP bi trebao pratiti trendove, ali i pokušati očuvati zelene pojaseve grada, razvijati infrastrukturne sadržaje koji su ključni za kvalitetu života građana te revitalizirati velike građevinske čestice", zaključuje Šparavec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 23:20