USUSRET BOŽIĆU

OVE GODINE BEZ NARODNJAKA Jutarnji prvi otkriva program adventskog šatora na glavnom Trgu

Bit će kolača, kuhanog piva i finih sireva
Zagreb, 031213.Uoci Bozicnih i Novogodisnjih blagdana centar grada okicen je prigodnim lampicama i ukrasima.Na fotografiji: Trg.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Ponuda, uređenje i glazbeni program, u šatoru, na glavnom zagrebačkom trgu, ove će se godine bitno razlikovati od dosadašnjih godina, najavljuju u tvrtki Fest koja je pobijedila na natječaju za ugostiteljski zakup atraktivnog adventskog prostora.

Kako je već objavljeno, šator na Trgu će biti manji nego prošlih godina, i na njemu će stajati kraće, a sada su poznati i detalji unutarnjeg uređenja, glazbenog programa i gastronomske ponude.

Šator će biti površine 525 četvornih metara, oko 30 posto manji od lanjskog, a na Trgu će stajati od ovog vikenda do 6. siječnja. Unutrašnje uređenje neće više biti pretežno u bijeloj boji, već će prevladavati božićne boje, zelena i crvena, a namještaj će biti drveni. Bit će stolova i za sjedenje i stajanje, a u maksimalnom kapacitetu u šator će se moći smjestiti oko 600 ljudi.

- Želja nam je da šator na Trgu ne bude više samo objekat kroz koji se prolazi, već mjesto na kojem će svi posjetitelji poželjeti provoditi svoje vrijeme - istaknula je Anita Tuček iz tvrtke Fest.

Šator će biti urbaniji, najavljuju, a glazbeni program bit će tematski podijeljen po večerima. Održavat će se rock večeri, retro večeri, nastupi DJ-eva, puštat će se muzika osamdesetih, house i funky muzika.

Ponuda hrane i pića također će se malo izmijeniti u odnosu na lani, s nekoliko atraktivnih noviteta. Prodavat će se više vrsta kobasica, fritule, kuhano vino i čajevi, ali i fini sirevi, vina i šampanjci. Velika novost je specijalno kuhano pivo i winter jack, odnosno ugrijani whiskey. Vikendom će se kuhati tradicionalna hrvatska jela, koja će pripremiti poznati kuhari, a cijelo će vrijeme biti postavljena Slatka kućica s ponudom tradicionalnih domaćih božićnih kolača.

Prvi put Koncertna direkcija je za postavljanje i zakup šatora raspisala javni natječaj, zbog čega cijela realizacija traje dulje nego obično. Radi s o dva odvojena natječaja, a nakon objave rezultata, uslijedili su prigovori. Jedan su prigovor riješili odmah u ponedjeljak, pa je tako tvrtka Fest, jedan od dva ponuđača za ugostiteljski zakup, ugovor potpisala odmah početkom tjedna. Međutim, prigovor je stigao i na rezultate drugog natječaja, onog za najam, postavljanje i demontažu šatora.

Između dvije tvrtke koje su se prijavile, ponuda tvrtke Altera je bila povoljnija, međutim, drugi ponuđač, tvrtka Sajam 99, uložila je prigovor koji tijekom jučerašnjeg dana još nije bio riješen.

- Tijekom današnjeg dana i taj će ugovor biti potpisan, a obje su se tvrtke obvezale obaviti dostavu i montažu u dva, tri dana, što znači da se sve stigne do subote. Željeli smo napraviti transparentni odabir, raspisali smo otvoreni natječaj, objavili rezultate na web stranicama. Stoga je i normalno da je bilo i prigovora i žalbi, a mi svakom prigovoru moramo posvetiti određenu pozornost i pokušati ga riješiti - rekao je direktor Koncertne direkcije Josip Nalis.

Proteklih godina, naime, nije bilo otvorenog javnog natječaja, a zakup je lani dobila tvrtka Tvornica događaja. Kako se oni bave organizacijom događanja, a ne ugostiteljstvom, angažirali su drugu tvrtku koja je bila zadužena za hranu i piće. Podzakupac se čak mijenjao usred adventa, jer je šator zatvorila financijska inspekcija.

Ove godine je jedna tvrtka dobila posao da postavi šator, a druga da osigura i programe i ugostiteljstvo. Tako će tvrtka Fest, koja inače organizira Rujanfest, a radila je i na organizaciji događanja kao što su Dani hrvatskog turizma, Porin, Miss Universe, biti zadužena i za ugostiteljski dio, kao i za glazbene programe.

PRIPREME ZA ADVENTSKA DOGAĐANJA

ADVENT NA ZRINJEVCU: 29. 11. 2014. - 1. 1. 2015.

U starom glazbenom paviljonu održavat će se koncerti božićnih klasika i valcera, aleja platana već je velikim dijelom ukrašena u prepoznatljive plave lampice, a na štandovima i u kućicama umjetnici će prodavati unikatne suvenire i božićne ukrase. Pit će se kuhano vino, čaj i topla čokolada, a posluživati pomalo zaboravljeni zagrebački specijaliteti: krpice sa zeljem, jabuke u šlafroku ili zapečene štrukle. Glazbeni program održava se radnim danom od 18 do 22 sata, a vikendom u dva termina, od 11 do 13 i navečer od 20 do 22 sata.

LEDENI PARK NA TOMISLAVCU: 5. 12. 2014. - 18. 1. 2015.

Ledeni park prostirat će se na gotovo 2000 kvadrata, a sastojat će se od klizališta i staza koje će prolaziti trgom i okruživati središnju fontanu. Oko klizališta će biti postavljene kućice s hranom i pićima, a redovito će se održavati i koncerti i performansi. Radovi na postavljaju traju još od prošlog tjedna, a klizalište će biti otvoreno svaki dan od 10 do 23 sata navečer.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 251114.Tomislavov trg.Ledeni park sa klizalistem, velicine 1940 cetvornih metara, dan prije svetog Nikole niknut ce pokraj Umjetnickog paviljona na Tomislavovu trgu. Otvorit ce se 5. prosinca i bit ce otvoren do 18. sijecnja. Ulazak na klizaliste placat ce se 20 kuna, a najam klizaljki bit ce 10 kuna.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Postavljanje Ledenog parka na Tomislavcu (FOTO: Davor Pongracic / CROPIX)

FULIRANJE: 26. 11. - 31. 12.2014.

Treću godinu zaredom u Tomićevu stiže Fuliranje pod uspinjačom, događanje koje je u posljednje dvije godine privuklo 400 tisuća posjetitelja. Među ugostiteljima koji su zakupili kućice ima dosta noviteta pa tako, uz već stalne zagrebačke restorane na Fuliranju, u Tomićevu stižu i dva restorana iz Dalmacije, Fabrika Luke Nižetića iz Komiže i restoran Fabro s Murtera. Ukupno će se u Tomićevoj predstaviti 18 objekata, od čega više od pola ugostiteljskih. Otvaranje je danas u podne, a program traje sve do Nove godine, kad će na dočeku svirati Ljetno kino.

JAZZ NA CVJETNOM: 6. - 20.12. 2014.

Na Cvjetnom trgu će se od 6. do 20. prosinca odvijati glazbeni program u kojem će naglasak biti na klasici i jazzu, a predstavit će se kako već afirmirani glazbenici, tako i nove glazbene nade.

ADVENT NA EUROPSKOM TRGU: 29. 11. - 31. 12. 2014.

Advent na Europskom trgu, u pješačkoj zoni u Cesarčevoj, inspiriran je različitim detaljima i programima iz drugih gradova Europe, a sastojat će se od koncerata, filmskih projekcija, izložbi te prigodne prodaje božićnih delicija i ručno rađenih suvenira. Trajat će sve do Nove godine.

STREET FOOD FESTIVAL: 30. 11. - 24. 12. 2014.

U prolazu koji spaja Varšavsku s Ilicom, u prostoru oko restorana Wok by Matija, prvi put će se ove godine održati Božićni Street Food Festival. U prigodno ukrašenom prolazu gosti će moći isprobati razne blagdanske delicije po pristupačnim cijenama, sami peći slasne kobasice i sljezove kolačiće, birati između 10 vrsta kuhanog vina... Vrhunski kuhari pripremat će tradicionalne blagdanske delicije: sarma, bakalar, buncek i zelje, domaće kobasice, svježa peciva... Festival se otvara prve adventske nedjelje, 30. studenga, a traje do Badnjaka.

Srdjan Vrancic / CROPIX
Zagreb, 251114.U Gajevoj i Bogovicevoj ulici u tijeku je postavljanje blagdanskih standova i kucica.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Blagdanski štandovi u Gajevoj ( FOTO: Srdjan Vrancic / CROPIX)

KONCERTI S BALKONA: 7., 14., 21. i 28. 12. 2014.

Koncerti klasične glazbe Ad gloriam brass, s odabranih zagrebačkih balkona, pružit će posjetiteljima jedinstven događaj. Održavaju se nedjeljom u 19 sati, 7., 14. i 28. posinca u Tkalčićevoj 33, a 21. prosinca u HNK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:17