CHECK POINT ZAGREB

OTVOREN CENTAR ZA TESTIRANJE NA HIV I HEPATITIS C Neće vam trebati uputnica, a testirat će se iz sline

 Admir Buljubašić/ CROPIX

ZAGREB - "Check point Zagreb", centar za besplatno, anonimno, bezbolno i pouzdano testiranje sline na HIV , hepatitis C i druge spolno prenosive bolesti namijenjen mladima, otvoren je danas u središtu Zagreba, a osigurat će moderan i inovativan pristup zdravlju građana kakav zemlje Europske unije prakticiraju već nekoliko godina.

U prvoj fazi omogućit će izvaninstitucionalno, bez uputnice i vađenja krvi, brzo testiranje na HIV i hepatitis C iz sline, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Klinikom za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" savjetovanje, psihološku pomoć, upućivanje u relevantne institucije na liječenje te psihosocijalnu podršku.

Prostor u središtu grada od preko 100 četvornih metara, kao i 125.000 kuna za njegovo uređenje, osigurao je Grad Zagreb. Grad je odobrio i 200.000 kuna za nabavu 650 testova za otkrivanje HIV-a i 650 testova za otkrivanje hepatitisa C, koji će biti korišteni u prvoj fazi projekta. Za drugu fazu predviđeno je testiranje i na druge spolno prenosive bolesti.

Novouređeni prostor u Ulici kneza Domagoja 10, u koji je smješten Check point, otvorio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a otvorenju su nazočili predstavnici Odjela za prevenciju Hrvatskog Crvenog križa, Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" te Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV).

Check point, zajednički projekt HUHIV-a i Grada Zagreba te prvi centar takvog tipa u jugoistočnoj Europi, ravnateljica klinike "Dr. Fran Mihaljević" Adriana Vince nazvala je medicinskim nadstandardom. Namijenjen je mladim ljudima, prvenstveno studentima, koji smatraju da su bili izloženi riziku stjecanja infekcija. Rezultati testiranja 100 posto su pouzdani i poznati nakon 20 minuta.

Predstojnik klinike Josip Begovac istaknuo je da se u Hrvatskoj u čak 50 posto slučajeva zaraza HIV-om otkriva u kasnoj fazi, a novi projekt "testiranja u zajednici" trebao bi pridonijeti njegovu ranijem otkrivanju. "Osigurana je uska suradnja nevladinih udruga s klinikom i rano liječenje, važno za prevenciju HIV infekcija, koje su još uvijek u blagom porastu u Hrvatskoj", rekao je Begovac.

Hepatitis je tihi ubojica , upozorio je Bandić otvarajući centar te pozvao "sve Zagrepčane koji vole život i njeguju kulturu života - da se informiraju, testiraju i zaštite".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 22:04