TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Novi predstojnik kao korak prema rješenju kolektivnog priziva savjesti na Svetom Duhu‘

Rekao je kako je kolektivni priziv savjesti neprihvatljiva situacija...

Tomislav Tomašević

 Zeljko Puhovski/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak kako vjeruje da se imenovanjem Ratka Matijevića za novog predstojnika klinike na Svetom Duhu ide u smjeru omogućavanja obavljanja svih zakonski dozvoljenih prekida trudnoće.

image

Tomislav Tomašević

Zeljko Puhovski/Cropix

“Vjerujem da odluka ravnateljice Svetog Duha ide u smjeru da se u toj bolnici omogući obavljanje svih zakonskih prekida trudnoće, da se za novog predstojnika klinike imenuje g. Matijevića”, istaknuo je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Rekao je kako je kolektivni priziv savjesti neprihvatljiva situacija, a da je Matijević šef ginekologije u bolnici Merkur, gdje se obavljaju svi prekidi trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna trudnoće. Napomenuo je da to nije slučaj na Sv. Duhu već godinama jer tamo baš svi ginekolozi i medicinske sestre imaju priziv savjesti.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec istaknula je kako se u privremeno povećanje kapaciteta gradskih vrtića ide na dva načina: prenamjenom prostora mjesne samouprave, ali i najmom privatnih prostora, za što je grad krajem travnja raspisao javni poziv.

Ipak, nije mogla potvrditi s koliko dogovorenih prostora za tu namjenu grad trenutno raspolaže, kazavši da se s prostorima mjesne samouprave “još uvijek vodi dijalog”, a javni poziv privatnim vlasnicima još uvijek traje.

Sve te aktivnosti imaju za cilj povećati kapacitet gradskih vrtića, što je prvenstveno bilo zamišljeno kao kompenzacijska mjera zbog izmijenjene mjere roditelj odgojitelj, čija je primjena trenutno obustavljena odlukom suda. Međutim, grad će i dalje inzistirati na tom projektu za što je u proračunu osigurano 25 milijuna kuna zbog generalnog nedostatka mjesta u vrtićima, s obzirom da će najavljena izgradnja novih vrtića potrajati.

Otvorenje pješačke zone u staroj Vlaškoj 28. svibnja

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je kako će se 28. svibnja u 10,30 sati otvoriti prenamijenjeni prostor stare Vlaške. Ta se ulica privremenom preobrazbom zatvara za promet i postaje pješačka zona. Postavit će se 10 kružnih betonskih žardinjera, koje će ujedno biti i klupe, a simbolično će se posaditi magnolije.

image

Luka Korlaet

Zeljko Puhovski/Cropix

“Magnolija je simbol nečega što je izgubljeno na Trgu žrtava fašizma”, rekao je Korlaet.

Komentirao je i uređenje platoa ispred Glavnog kolodvora, istaknuvši da je to dugoročni projekt, te da će se unatoč želji da se on ostvari, Gradska uprava fokusirati na realističnije projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:14