PANIKA NA ULICAMA

NEVIĐENA INVAZIJA PČELA U ZAGREBU Ne paničarite i ne koristite insekticide, samo odmah nazovite 112!

 Foto: Facebook

ZAGREB - Pčelari upozoravaju: ako idućih dana vidite roj pčela, ne paničarite, nego nazovite 112. Zbog duge zime i kratkog proljeća sezona rojenja, odnosno parenja, ove je godine zakasnila. Zato se u idućih nekoliko dana rojevi pčela mogu očekivati i u centrima gradova diljem zemlje. Stručnjaci kažu da je rojenje prirodno stanje, a pčele tada nisu nimalo agresivne i ne bodu.

- Ako vam slete na glavu ili bilo koji otkriveni dio tijela, ne treba paničariti niti mahati rukama i lupati po njima, one će se same dignuti kada se udaljite iz blizine njihovog roja. Isto tako, molimo građane da pčele nikako ne špricaju insekticidima, ako ih primjerice pronađu u roletama, u uglovima zgrada ili svojih stanova... One su višestruko korisne, ne samo zbog meda, nego i zbog oprašivanja. Naime, isključivo pčele su zaslužne za rast 80 posto poljoprivrednih kultura kojima se čovjek svakodnevno hrani - poručuju iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Poslijednjih dana pčelari volonteri iz šest zagrebačkih pčelarskih udruga svakodnevno pomažu sugrađanima. Nakon što ih građani alarmiraju, izlaze na teren i hvataju rojeve pčela, a nakon toga ih adekvatno zbrinjavaju. Jedna od njih bila je intervencija na uglu Ilice i Gundulićeve ulice, gdje je prije nekoliko dana roj pčela doslovno pokrio jedan prometni znak. Neki su se prolaznici uspaničili, ali stvarne opasnosti zapravo nije bilo: pčelari su znak ogradili žutim vrpcama, a potom pčele spremljene u košnicu.

Iz pčelarskog saveza građanima poručuju da ista producedura vrijedi za stršljene i ose. Građani trebaju ostati smireni, ne mahati rukama i čekati da odu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:38