NOVI PROJEKT

NEOTKRIVENE SENZACIJE ZAGREBAČKOG URBANIZMA Najljepši skriveni prolazi u donjogradskim blokovima

U petak se otvara izložba fotografija senzacionalnih dvorišta u centru koja autori projekta žele otvoriti za građane

Kako danas izgledaju prekrasna zagrebačka dvorišta skrivena u donjogradskim blokovima od petka će moći saznati svi građani koji će posjetiti izložbu “Skrivena dvorišta Zagreba”. Izložba se se otvara 19. prosinca u 18 sati u još jednom zaboravljenom donjogradskom dvorištu - novootvorenom prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice, koji su organizatori za ovu priliku nazvali Adventski prolaz.

Tamo će biti postavljene crno-bijele fotografije koje su izabrane na natječaju “Skrivena dvorišta Zagreba”, a odabrao ih je peteročlani stručni žiri. Organizatorima je namjera da se upravo ovom izložbom promovira novi identitet zagrebačkog adventa nazvan “Adventski kalendar”.

- Izložba govori o donjogradskim skrivenim prostorima, dvorištima koja bi se, u sklopu većeg projekta, “Adventski kalendar”, otvarala na jedan dan kalendara te na taj način oživjela. Fotografije na izložbi prikazuju takva potencijalna mjesta, izlažući se u novootvorenom prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice, od autorskog tima, ovom prilikom nazvanom - “Adventski prolaz” - kažu mladi studenti Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti koji su uložili velik trud da se skrivena donjogradska dvorišta ne zaborave.

- Sve je započelo na interdisciplinarnoj radionici koja se održala u prostorima DAZ-a, a na koju su bili pozvani studenti Arhitektonskog fakulteta, Studija dizajna i Akademije likovnih umjetnosti. Stvorilo se nekoliko radnih grupa u kojoj su sudjelovali studenti s ta tri fakulteta i prezentirale su se ideje za novi identitet zagrebačkog Adventa.

Naša se temeljila na povezivanju zajednice, putem otkrivanja drugog lica grada Zagreba koji, uz blještavilo i konzumerizam na glavnim ulicama i Trgu bana Jelačića, ostaje zapušten, a zapravo je najveće blago grada - priča Ana Mušćet, studentica Akademije likovnih umjetnosti koja je jedna od članova autorskog tima ovog projekta. Uz nju tu su još jedna studentice Akademije likovnih umjetnosti Petra Orbanić te studenti Arhitektonskog fakulteta - Luka Krstulović, Matija Pajić i Antonio Jakubek te njihove mentorice Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina.

- Skriveni prostori Donjega grada ovim bi se projektom otkrivali, advent bi postao intimniji i vjerujemo da bi po tome bili prepoznatljivi kao jedan od većih gradova u regiji.

Zauzvrat, Grad bi prostore uljepšao, renovirao, očistio i osigurao jer mnogi od njih nisu sigurni za boravak i kretanje - nastavlja Mušćet i dodaje da bi se ti prostori otvarali na jedan dan kako bi ih svi građani mogli posjetiti.

- Sve bi bilo popraćeno Adventskim kalendarom koji bi se svake godine tiskao i dijelio ili mogao preuzeti na stranicama Grada. Na taj jedan dan, u prostorima bi se održavali razni sadržaji, poput koncerata i izložbi, radionica, razgovora s piscima i umjetnicima. Zamislite metropolu u kojoj se turisti tijekom adventa osjećaju kao kod kuće - govori Mušćet.

Ovaj projekt podržalo je Društvo arhitekata Zagreba i Turistička zajednica grada Zagreba, a izložbu će građani i svi posjetitelji adventa u Zagrebu moći pogledati do nedjelje, 21. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 19:30