TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Nećemo odmah kažnjavati ljude zbog vrećica. Imam li većinu u Skupštini? Ne znam što bih vam rekao...‘

Govoreći o opskrbi plinom, kazao je da će ga Zagrepčani imati dovoljno ove zime

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević govoreći o završetku radova na izgradnji OŠ Savski gaj u Blatu, područnog objekta te osnovne škole, kazao da je pritisak na Savski gaj bio neizdrživ jer se proteklih godina u Novom Zagrebu - Zapad jako puno gradilo bez prateće društvene infrastrukture.

Dodao je da su stvari toliko loše da se društvena infrastruktura uopće nije planirala Generalnim urbanističkim planom.

"Drago mi je da se završilo nešto što se čekalo 15 godina. Hvala svima koji su gurali da se ovaj projekt konačno dogodi. Ova je škola potpuno nova, suvremena i plaćena potpuno iz proračuna Grada Zagreba. To je najsuvremenija škola u Zagrebu trenutno”, rekao je Tomašević i otkrio da će se nastava u školi održavati samo u jednoj smjeni, piše Tportal.

Naveo je da je investicija vrijedna gotovo 30 milijuna kuna te da će doprinijeti rasterećenju matične školske zgrade u Savskom gaju, koju pohađa čak 1146 učenika, a za učenike iz okolnih naselja bit će organiziran prijevoz do nove škole.

"Kao što sam više puta rekao, nema ljepše stvari u ovom poslu nego otvoriti novu školu ili vrtić", rekao je Tomašević.

Govoreći o opskrbi plinom, kazao je da će ga Zagrepčani imati dovoljno ove zime.

"Nitko ne smije ostati bez plina, osigurali smo dobre ugovore za njega. Tristo tisuća kućanstava ima osiguran jeftiniji plin nego što se sada prodaje", kazao je gradonačelnik.

Od 1. listopada novi sustav odvoza

Tomašević je poručio je u utorak da od 1. listopada kreće novi sustav odvoza otpada u Zagrebu, plave ZG vrećice za miješani komunalni otpad su u trgovinama i već ih je kupio veliki broj građana, a u početku će trebati vremena da se uhoda novi model.

"Bit će uhodavanja, to nam je jasno. Sigurno nećemo odmah kažnjavati ljude", rekao je.

"Dok se predstavnici stanara višestambenih zgrada ne odluče od koje tvrtke kupiti bokseve trebat će neko vrijeme za uhodavanje. Sigurno nećemo odmah od 1. listopada početi kažnjavati ljude, bit će neki rok prilagodbe, kako bi sustav profunkcionirao", istaknuo je gradonačelnik.

Rekao je da su dosad pregledali 4000 lokacija za postavljanje bokseva, a njih 1000 se odnose na centar grada, gdje još neće moći biti postavljeni podzemni spremnici, tek je jedan testni spremnik postavljen u Masarykovoj ulici.

Tomašević očekuje da bi na proljeće moglo biti dovršeno 50 lokacija s tri seta podzemnih spremnika, što je trećina gradskog središta.

Komentirajući probleme s čipiranjem kanti za otpad, ustvrdio je kako je 90 posto kanti riješeno, a do kraja godine će biti i preostalih 10 posto. Čipiranje kanti nije u suprotnosti s novim sustavom odvoza, nego će ga samo poboljšati.

"Kad se građanin požali da mu nije ispražnjen spremnik, zahvaljujući čipiranju će postojati konkretan dokaz, pa ako je to greška Čistoće, morat će se obeštetiti", objasnio je gradonačelnik.

Ima li i dalje većinu u Skupštini?

Na Črnomercu, gdje je bila održana prva javna tribina, čak 50 posto spremnika od višestambenih zgrada maknuto je s javnih površina, pohvalio se Tomašević.

Na pitanje ima li većinu u Gradskoj skupštini i nakon SDP-ova raskida koalicije, Tomašević je rekao kako ne zna što bi odgovorio na to pitanje te je dodao kako su i dalje otvoreni za razgovore sa SDP-om.

"Mi smo otvoreni za koaliciju sa SDP-om, trebamo razgovarati što bi trebalo mijenjati u koalicijskom sporazumu. Sljedeća sjednica Gradske skupštine je 13. listopada, do tada ima dovoljno vremena", poručio je.

Također je izvijestio da je nakon javnog natječaja imenovao Andru Pavunu za novog pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost.

Tomašević je konferenciju za novinare održao u područnom objektu Osnovne škole Savski gaj - Blato, gdje je na mjestu stare škole napravljena jedna od najsuvremenijih škola u Zagrebu, s jednosmjenskom nastavom koja će rasteretiti Osnovnu školu Savski gaj.

Koštala je oko 29 milijuna kuna, što je financirano iz gradskog proračuna, a Tomašević će to pokušati prijaviti na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornost (NPOO), kako bi im se vratio uloženi novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:26