ULIČNI PROBLEMI

NAKON POLA STOLJEĆA UOČILI GREŠKU U NAZIVU ULICE Znate li da u Zagrebu ima i 50 ulica za koje se uopće ne zna po kome su nazvane?

Problem je nastao prije dvije godine kad su postavljene nove ploče na kojima ispod imena piše i nešto o toj osobi
 Davor Pongračić/CROPIX

Šime Devčić bio je partizan. Sudjelovao je u narodnooslobodilačkom pokretu i prema svemu sudeći bio je ratni veteren, prvoborac, heroj. Međutim, u partizanima je bio još jedan Šime Devčić. I on je, kao njegov imenjak i prezimenjak, bio heroj i prvoborac. Po kojem Šimi Devčiću je ulica na Trešnjevci dobila ime?

Ljubinkove stube

Ne, ne radi se o kvizu, nego samo o jednom od 50-ak problema s kojima se susreće Odbor za preimenovanje ulica i trgova jer se ne može, kako nam kaže Zoran Piličić, predsjednik Odbora, odgonetnuti zašto se dio ulica u gradu baš tako zovu. Primjerice, nitko ne zna po kome su točno ime dobile Horvatova i Antićeva ulice u Novom Zagrebu, a nema ni službenog objašnjenja zašto se stube na Gornjem Gradu zovu Ljubinkovac stube, te tko je kriv što su Donje Svetice - Donje Svetice.

- Nedopustivo je da u Gradu postoje ulice za koje se ne zna po kome su dobile ime. Problem je nastao prije dvije godine, kada je počeo projekt postavljanja novih ploča na kojima, ispod imena osobe, piše i nešto kratko o njoj - kaže Piličić.

Na jesen sjednica

Većina takvih ulica, kako kaže, imenovana je nakon Drugog svjetskog rata te ne postoji nikakav zapisnik u kojem bismo mogli pronaći nešto više. Na primjer, nejasno je zašto Donje Svetice nose baš taj naziv jer se u službenom glasilu vraćanje starog imena konstatira bez obrazloženja. Odbor za imenovanje ulica i trgova želi izbjeći preimenovanja, stoga su se obratili vijećima gradskih četvrti da istraže imena ulica nepoznatog porijekla.

- Na jesen bi se trebala održati tematska sjednica s vijećima gradskih četvrti. Ako tada ne budemo znali nešto više, ulice će najvjerojatnije dobiti nova imena - kaže Piličić.

U Fondu imena postoji više od 300 naziva koji se koriste pri imenovanju ulica. Mogu ih predložiti gradonačelnik, gradski zastupnici, vijeća gradskih četvrti, ali i udruge i građani.

Slovenski pjesnik

- Zanimljivo je da se od približno 6500 javnih površina u gradu, samo njih šezdesetak nosi ime po ženama. To bi se trebalo promijeniti - smatra Piličić.

No kada se i zna po kome je neka ulica dobila ime, prođu pune 53 godine da se uoči da je ulica - krivo napisana. Takav je, naime, slučaj s Ulicom Otona Župančiča, koja je imenovana po slovenskom pjesniku. Trebalo je, dakle, proći više od pola stoljeća da se shvati kako u slovenskom jeziku nema glasa “ć”.

Stoga je Vijeće gradske četvrti Trnje uputilo zahtjev za preimenovanjem, pa će nakon posljednje skupštine Župančićeva napokon postati Župančičeva. Stanare te ulice pravopisna pogreška nije previše zanimala, pod uvjetom da neće o vlastitom trošku morati mijenjati osobne dokumente.

Stanari se ne žale

- Znala sam da u nazivu imena postoji pravopisna pogreška jer u obitelji imam profesoricu hrvatskog jezika. No to mi uopće ne smeta i ne razmišlja m o tome kao o problemu. Nisam čula da se itko od susjeda bunio - rekla nam je Mara Lučić, stanarka Župančičeve ulice.

Promjena imena ulice ne znači da će stanari morati i snositi trošak promjene osobnih podataka. Na primjer, oni mogu čekati da im istekne valjanost osobne iskaznice i onda promijeniti adresu stanovanja. U slučaju, recimo, da to žele učiniti i prije isteka valjanosti, kako nam je objasnio Zoran Piličić iz Odbora za imenovanje, troškove snosi Grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:15