‘SMANJILI KAŠNJENJA‘

Nakon pobune kulturnjaka s nezavisne scene, oglasili se iz Grada Zagreba: ‘Isplate se vrše redom pristizanja‘

Razloge kašnjenja i probleme s redovitim podmirivanjem obveza Grada tumače "nasljeđem" i tvrde da su se kašnjenja "smanjila"

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić

 Marko Todorov/Cropix

Nakon što su se kulturnjaci s nezavisne scene pobunili zato što im Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju te civilno društvo od ožujka nije uplatio novac za realizaciju projekata koji su prošli na natječaju po javnom pozivu za programe javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022. godine i ne odgovara na pitanje kada će to učiniti, oglasila se i Služba za informiranje i medije.

"Obavještavamo Vas da je sklopljeno 997 ugovora o korištenju sredstava za realizaciju Programa javnih potreba u kulturi koji se čuvaju i pohranjuju sukladno propisima. Ugovori se uredno obrađuju, isplate se vrše redom pristizanja, sukladno zakonskim obavezama, a dinamika plaćanja ovisno o dinamici punjenja proračuna", rekli su iz Službe.

Razloge kašnjenja i probleme s redovitim podmirivanjem obveza Grada, kako dobavljačima tako i ostalim korisnicima proračunskih sredstava, tumače "nasljeđem" i naglašavaju da su se unatoč njemu "kašnjenja smanjila".

Nova gradska uprava naslijedila je, kaže Služba, manjak u proračunu u iznosu od 1,4 milijarde kuna. Na razini cjelokupnog proračuna, 848 milijuna kuna dospjelih, a nepodmirenih obveza, preneseno je iz 2020. u 2021. godinu.

Do danas, 1. kolovoza, temeljem Javnog poziva za Programe javnih potreba u kulturi Grada Zagreba, isplaćeno je oko 15 milijuna kuna, od čega čak 80 posto za nezavisne programe, odnosno programe umjetnika i njihovih organizacija, udruga, tvrtki i drugih subjekata kojima Grad Zagreb nije osnivač.

Na kritike da su ignorirali umjetnike koji su u Uredu tražili pojašnjenja uzvraćaju: "Kako je definirano zakonom, Program javnih potreba u kulturi donosi se na prijedlog kulturnih vijeća. Svi su rezultati objavljeni, a Gradski ured redovno i uredno odgovara na sve prigovore i zahtjeve za obrazloženja. Sve gradske ustanove u kulturi redovno obavljaju svoju djelatnost, pružaju usluge građanima i organiziraju programe, što se financira iz Proračuna Grada, vlastitih prihoda ustanova te drugih izvora."

Što se, pak, tiče projekta Mirjane Novak Perjanec - predsjednice udruge "Laboratorij kulture Felix" i njezina zahtjeva za 76.000 kuna za snimanje dokumentarno-edukativnog filma "Dodir svjetla i tame" koji se nije našao na popisu odbijenih, a s kojom ugovor nije niti sklopljen - iz Grada sada tvrde da nije prošla.

Mirjana Novak Perjanec požalila se da joj ne odgovaraju na upite, da je nikad nisu pozvali da potpiše ugovor, premda su joj u Uredu početkom travnja neslužbeno rekli da joj je projekt prošao te da je delegiran gospodinu Nikoli Stojadinoviću, povjereniku zaduženom za film i ujedno pomoćniku pročelnice za projekte.

"Udruga Laboratorij kulture Felix podnijela je prijavu putem Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba. Od 224 projekata prijavljenih na filmsku djelatnost, Kulturno vijeće je predložilo 105 projekata za sufinanciranje, među kojima se nije našao i ovaj projekt. Informacije o projektima koji su uvršteni u Program javnih potreba u kulturi u ovoj djelatnosti dostupne su na stranicama Grada još od 17. ožujka. Nakon objave udruga nije uložila prigovor niti poslala zahtjev za obrazloženjem rezultata programa. Iz navedenog je vidljivo da su sve relevantne informacije vezano uz taj projekt već neko vrijeme javno dostupne te da ne postoji mogućnost da se bilo koji projekt ‘izgubio‘ jer je projektna dokumentacija trajno pohranjena u sustavu e-prijavnice", odgovaraju iz Grada bez priloženog linka na kojemu se može vidjeti da je Laboratorij kulture Felix odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18