U JEKU OBNOVE

Na zgradi u centru Zagreba osvanula tabla projekta s nesvakidašnjim dodatkom

U dva tjedna, koliko je natpis postavljen, nema nikakve reakcije na ovaj potez

Zgrada u Ilici 109

 Karla Zupičić/

U centru Zagreba, na materijalu koji prekriva skele zgrade u Ilici 109, osvanula je tabla projekta s nesvakidašnjim dodatkom: "Suvlasnici stambene zgrade sami financiraju obnovu svoje zgrade." U jeku obnove u Zagrebu koja još nije ni krenula u punom mahu i uz političare koji govore da rade baš sve što mogu, pažnja ljudi koji prolaze Ilicom ili u tramvaju samo prozuje kraj natpisa se barem na tren zaustavi na tim riječima.

image

Zgrada u Ilici 109

Karla Zupičić/

Iz Monel Grupe, koja je upravitelj navedene zgrade, objašnjavaju kako se ipak ne radi o klasičnoj obnovi zgrade nakon potresa, već o redovitom obnavljanju i održavanju koje bi i u drugim zgradama trebalo postati uobičajeno.

- Baš kao redoviti servis automobila – dodaju. Samo se tako mogu spriječiti veće štete i preduhitriti dugoročno veći troškovi. Što se tiče post-potresne obnove Zagreba, ova zgrada ne može dobiti sredstva ni po kakvom modelu jer je novijeg datuma.

- Iskoristili smo priliku kako bismo osvijestili i stanare drugih zgrada da moraju sami održavati svoje nekretnine. Što prije shvate da je odgovornost za njihovu nekretninu samo na njima, to bolje – objasnili su priču iza ovog natpisa koji su postavili na zgradu u Ilici.

image

Natpis na zgradi u Ilici 109

Karla Zupičić/

Zanimljivo je da ovo nije njihova prva poruka društvu i vlasti.

- Ideja je zapravo starija. Prvotno je bila zamišljena kao provokacija usmjerena prema bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću, nakon što je najavio obnovu pet tisuća fasada u Zagrebu. Ubrzo smo shvatili da sve baš i ne ide u tom smjeru pa smo na jednoj zgradi u Maksimiru postavili isti ovakav natpis – prisjećaju se. Budući da ni obnova nakon potresa nije krenula onako kako su građani priželjkivali, odlučili su natpis ponovno iskoristiti. U dva tjedna, koliko je postavljen, nisu dobili nikakvu reakciju na ovaj potez.

Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:13