AKTUALNI SAT

Na Skupštini objavljeni detalji o projektu kodnog imena A11: ‘Nadamo se da će to uravnotežiti cijene nekretnina‘

23. sjednici Gradske skupštine prvi put se održavala po novom pravilnik

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/Cropix

Hod za život, situacija u KB Sveti Duh, ZET-ov vozni red, upis u dječje vrtiće, ali i izgradnja novog skate parka, bili su danas teme aktualnog sata na 23. sjednici Gradske skupštine koja se prvi puta održavala po novom pravilniku. Tako se ždrijebom određivao redoslijed kojim će zastupnici postavljati pitanja, a uz njih su imali i opciju prijedloga. Mogućnost izlaska na pozornicu čak je uskraćena Renatu Peteku (SDP) jer je njegov klub zastupnika bio u mogućnosti postaviti samo jedno pitanje.

Ždrijebom je prvo pitanje postavila zastupnica platforme Možemo! Marta Kiš, koju je zanimala informacija o skate parku u Zagrebu.

- Svi znamo kako je u SC-u nestao skate park koji je bio glavno skejtersko okupljalište i jedno vrijeme skejteri nisu imali gdje skejtati jer je zbog neodržavanja propao i skate park na Španskom. Danas ne mogu koristiti ni prostor ispred Mimare. Kad će Zagreb dobiti pravi skate park?, zanimalo ju je. Dogradonačelnik Luka Korlaet odgovorio je da su sredstva za skate park u Španskom osigurana u Planu komunalnih aktivnosti Vijeća gradske četvrti Stenjevec i da je u tijeku odabir izvođača radova.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman upitao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića hoće li Upravno vijeće bolnice Sveti Duh - na čijem je čelo, naveo je Herman, gradonačelnikov intimus Darko Kaštelan – postupiti u skladu sa zakonom i u roku od trideset dana smijeniti ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić.

- Ravnateljica Svetog Duha nije članica Možemo! jer mi ne biramo stranački. Nismo je vidjeli ni poznavali sve dok se nije pojavila na natječaju. Kaštelana sam vidio jednom ili dva puta nakon što je imenovan u Upravno vijeće, tako da ne znam zašto bi se radilo o mojem intimusu. Samo Upravno vijeće je prošli petak održalo sjednicu na kojem je ravnateljica iznijela sve informacije o događanjima na patologiji. U vezi toga nije bilo negativnih komentara članova vijeća, uključujući one koji nisu iz redova osnivača, zaključio je Tomašević.

image

Mislav Herman i Renato Petek

Damjan Tadic/Cropix

Trpimir Goluža (Most) postao je prvi gradski zastupnik koji je zbog novog pravilnika umjesto pitanja tijekom aktualnog sata iznio prijedlog. Pritom je dometnuo da s govornice za kojom je stajao nema smisla postaviti pitanja te je gradsku situaciju sa smećem, obnovom i pucanjem infrastrukture opisao kaotičnom. Nakon kratkog izlaganja predložio je novčanu naknadu u visini od 200 eura za roditelje djece koja se ne uspiju upisati u gradske vrtiće. Gradonačelnik je demantirao sve kaose koje je zastupnik Mosta nabrojao, a njegova zamjenica Danijela Dolenec je izjavila da oporba proizvodi paniku oko upisa u vrtiće, dok se u stvarnosti radi o problemu koji aktualna vlast rješava.

Slijedio je nezavisni zastupnik Ivica Lovrić koji se požalio jer njegov prijedlog o kvartalnom izvješćivanju gradonačelnika o prikupljenom otpadu nije prošao te je na kraju postavio pitanje koliko je otpada Čistoća prikupila.

- Nadam se da ste pratili naše medijske istupe. Obavještavali smo javnost i to mjesec dana po početku novog modela. Nastavili smo to kontinuirano raditi, a Čistoća je zakonski dužna dostavljati podatke o svim količinama otpada resornom ministarstvu – kazao je Tomašević.

Maura Sirotnjaka (Nova ljevica) zanimalo je stanje oko gradnje u Podbrežju, a zamjenik Korlaet kazao mu je da je projekt A11 u visokoj fazi.

- Riječ je o naselju s jedanaest kazeta od koji je deset stambenih i jedna poslovna. Četiri stambene su izgrađene, a peta je u planu. Podbrežje je važno za plan priuštivog stanovanja. Za A11 tražimo sredstva i pregovaramo s dvije razvojne banke. Blizu smo povoljnog zajma, a sam projekt je u visokoj fazi. Također, projektira se jedan od dva vrtića. Za A11 je ishođena građevinska dozvola, ima izvedbeni projekt s troškovnikom na osnovu kojeg se može tenderirati. Problem je što je zgrada procijenjena na 40 milijuna eura. Treba iznaći sredstva, riječ je o velikom objektu s 288 stanova različite strukture za oko 1000 ljudi. Nadamo se da ćemo kroz socijalni najam priuštivo stanovanje rasporediti građane pravedno te da ćemo na vagi ponude i potražnje, koja je u neravnoteži, barem malo vratiti balans‘, kazao je Korlaet.

Nenada Predovana (BM365) zanimalo je što Grad poduzima po pitanju potencijalnog urušavanja zgrada tijekom obnove. Na to mu je zagrebački gradonačelnik kazao da je Javna vatrogasna postrojba prije godinu dana obišla gradske krovove i uklonila opasne elemente sa zgrada te da to isto rade i sada.

Temu o skraćivanju tramvajskih linija 5 i 7 pokrenula je zastupnica Davorka Moslavac Forjan (SDP).

- Problem postoji, postojao je još 2018. godine kad je uveden sustav koji smo nedavno promijenili. Tada se preopteretilo okretište Dubec koje nije projektirano za tri linije, nego dvije. Cijela priča je u testnoj fazi, pratimo situaciju, analiziramo, u devetom mjesecu ćemo odlučiti što ćemo – naglasio je direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Mario Župan (HDZ) uputio je pitanje predsjedniku Skupštine Jošku Klisoviću (SDP) i gradonačelniku Tomaševiću o Nagradi grada Zagreba. No, u istom istupu se dotaknuo Hoda za životu i estetike gradskih fontana.

- Je li vam neugodno oko procesa dodjele nagrade grada Zagreba ravnateljici KB Sveti Duh Ana-Mariji Šimundić? Je li moralno da joj 31. svibnja dodijelite nagradu Grada Zagreba i 50 tisuća kuna, a smeta vam zastava Hoda za život? Uz to ste prošle godine za vrijeme Svih svetih na fontanama imali zastavu jedne afričke države – govorio je Župan.

Tomislav Tomašević komentirao je kako bi se postavljanje zastava Hoda za život na gradske ulice kosilo s njihovim izbornim programom i iznevjerilo glasače platforme Možemo!. Komentirao je i nagradu: “Ravnateljica Šimundić je, nakon što je puno ljudi priznalo da se 20 godina ljude stavljalo na pod, krenula rješavati probleme. Riješila je i pitanje pobačaja u Svetom Duhu i zato joj dajemo nagradu. Novac koji će primiti donirat će u humanitarne svrhe.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:43