OZELENJAVANJE

Na jesen subvencije za dvorišta! Želite li imati najljepšu gradsku zelenu oazu?

Ključne aktivnosti uključuju sadnju stabala, uklanjanje vodonepropusnih površina kao asfalta i betona...
 Damjan Tadic/Cropix

Uskoro će se raspisati javni poziv za zainteresirane vlasnike i suvlasnike zgrada u Zagrebu, te odabrati dvorišta, uz izradu projektne dokumentacije, unutar projekta Horizon Europe. To bi posebno moglo obradovati stanare zgrada koja imaju velika dvorišta unutar blokova zgrada.

Grad Zagreb jedan je od 26 odabranih gradova na području država članica EU i pridruženih zemalja koji će u okviru programa Pilot Cities, platforme Net ZeroCities, primiti bespovratna sredstava iz programa Horizon Europe, kako bi postali „pilot-gradovi“ koji djeluju kao središta inovacija testirajući rješenja za brzu dekarbonizaciju.

image
Berislava Picek/Cropix

U provedbi projekta „Activating Green Courtyards for Carbon Neutrality“, Grad Zagreb će, kao i ostali pilot-gradovi, dobiti izravnu podršku stručnjaka i priliku za učenje od drugih gradova tijekom dvogodišnjeg programa. Vrijednost projekta je 600.000 eura.

Grad će projekt provoditi u partnerstvu s Agronomskim fakultetom, Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata i organizacijom civilnog društva ODRAZ – Održivi razvoj zajednice.

Okosnicu projekta predstavlja provedba pilot-aktivnosti revitalizacije i ozelenjivanja gradskih dvorišta koja će biti odabrana putem javnoga poziva, a dodatna vrijednost je u participativnom pristupu i uključivanju suvlasnika u proces planiranja zelenog uređenja dvorišta.

Revitalizacija odabranih dvorišta uključivat će, kako se navodi u projektu, primjenu inovativnih pristupa u ozelenjivanju te stjecanje novih znanja i usvajanje novih praksi, kako za sudionike u provedbi projekta, tako i za širu lokalnu zajednicu. Ključne pilot-aktivnosti uključuju implementaciju rješenja temeljenih na prirodi (Nature-Based Solutions - NBS) odnosno aktivnosti kao što su sadnja stabala, uklanjanje vodonepropusnih površina (asfalt, beton), uređenje vodopropusnih površina (zelene površine, vodopropusna opločenja), postava elemenata i opreme za druženje, igru i kompostiranje biomaterijala, postava solarne LED rasvjete, sakupljanje kišnice, postava elemenata koji doprinose biološkoj raznolikosti kao što su kućice za pse, cvjetne livade, hoteli za kukce...

"EU projektom je predviđeno da se radovi ozelenjivanja i uređenja gradskih dvorišta odvijaju u razdoblju od 1. kolovoza 2025. do 31. ožujka 2026. godine. Navedenim aktivnostima prethodit će raspisivanje javnog poziva za zainteresirane vlasnike i suvlasnike zgrada u zadnjem kvartalu 2024., te odabir dvorišta i izrada projektne dokumentacije, koja je planirana u komunikaciji i suradnji s prijaviteljima" kažu u Gradu Zagrebu.

Osim ozelenjivanja dvorišta u sklopu EU projekta „Activating Green Courtyards for Carbon Neutrality“, namjera je Grada, dodaju, podupirati aktivnosti ozelenjivanja gradskih dvorišta i proračunskim sredstvima, u skladu s financijskim mogućnostima Grada Zagreba, ali i pratiti daljnje pozive europskih i nacionalnih institucija i programa.

Dodajmo da ovo sve zvuči vrlo primamljivo, ali čim se u projekt trebaju uključiti suvlasnici kod odluke o tome moglo bi doći i do problema, slično kao kod obnova zgrada. Često se nađe netko tko to ne želi i doslovno sabotira ostale, a zakon to omogućuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:52