NEZBRINUTA DJECA

KUPILI POKLONE ZA DJECU IZ NAZOROVE Njihove želje toliko su skromne da će vam slomiti srce...

U pola dana skupili poklone za Svetog Nikolu za svu malu djecu iz Nazorove. Darovi koje su naručili nezamislivo su skromni. Poželjeli su, recimo, jednu kutiju keksa, gel za kosu, štucne za nogomet
 Cropix

Roberto ima tri godine i jednu malu molbu za Svetog Nikolu.

U svojoj čizmici ove godine želi figuricu Ninja Kornjače. Jedna će mu biti dovoljna. Njegov prijatelj David (8) želi lančić s privjeskom nogometne lopte, a prijateljica Adela u dobi od pet godina, Hello Kitty lutku ili, ako je to preskupo, jednu kutiju keksa.

Njih troje ne poznaju se iz vrtića, nisu iz istog naselja, ali dijele istu adresu i na njoj istu, tužnu sudbinu. Oni su štićenici Doma za djecu iz Nazorove 49. To znači da nemaju roditelje ili su zbog teške situacije iz svoje obitelji izdvojeni. Zato, kad navečer, 5. prosinca, prije spavanja pod prozor svoje spavaonice u domu ostave svoje očišćene čizmice, ne znaju hoće li u njima nešto naći.

A njihove želje za Svetog Nikolu toliko su skromne da slamaju srca.

Claudio Kramarić iz tvrtke BB Natura Vera djecu iz Nazorove ne poznaje, nikad ih nije obišao. S pravom, međutim, može reći da je ove godine on njihov Sveti Nikola. Svake godine u ime tvrtke im pomaže, uplaćuje novac ili s prijateljima doprema potrebna im sredstva. Međutim, ove godine prvi je put u ruke dobio popis od 37 imena i prezimena štićenika iz Nazorove s popisom njihovih želja. Popis su djeca sastavila s voditeljima svojih grupa.

- Moram priznati da mi se srce steglo. Kad vidite njihova imena i te iskrene, skromne želje, nije vam svejedno. Uvijek je bilo lijepo im pomagati, jer znaš da će sredstva doprijeti na njih na ovaj ili onaj način. Ali ovo je personalizirano - kaže Claudio, koji je sa svojom djevojkom Barbarom nabavio darove za dvije grupe, pčelice i leptiriće, a za ostale je preko Facebooka zatražio pomoć prijatelja i poznanika.

Popis je objavio u utorak ujutro, i do navečer, do 21 sat, gotovo sva su djeca dobila svojeg sponzora. Zadnje troje jučer ujutro. Toliko se ljudi javilo da već imaju i rezervni popis ako netko slučajno odustane. Claudio je tako u manje od 24 sata oko sebe prikupio 23 Svetih Nikola, a djeca iz zečića, žabica i štrumpfova mogu biti mirna.

Netko misli na njih.

- Svi mi u životu želimo neke stvari. Mnoge od njih nam zapravo ne trebaju. Zato, kad sam vidio ovaj popis, rekao sam hvala Bogu da nekome mogu ispuniti ovakve sitnice i usrećiti ga - govori Claudio, dodajući kako će mu danas i sutra svi koji su se predbilježili na popis koji je kružio Facebookom, donositi darove, a on će s djevojkom u petak otići po svoj dio darova.

- Veselim se kupnji. Mislim da nikad u životu nisam kupio toliko igračaka u jednom danu - kaže.

Među njima bit će i crveni Power Ranger za sedmogodišnjeg Vitu, Barbika za trogodišnju Sarah, dječji walkie-talkie za Kristijana i plastična gitara za 3,5-godišnjeg Emanuela. Ezel će dobiti Spidermanov autić, a Karla pribor za kosu. Jedan je dječak zatražio gel za kosu, drugi kopačke, ali bio bi zadovoljan i običnim štucnama ili golmanskim rukavicama.

Ali svoj toj djeci na kraju je od darova puno važnije da ih se netko i ove godine sjetio.

Da nisu sama na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:55