VOŽNJA IZ PAKLA

Kaos u vlaku za Zagreb: ‘Presjedamo u buseve, vozači se gube po selima, znate li koliko na kraju kasnimo?‘

Razlog kašnjenju su radovi na pruzi Zagreb-Rijeka koji traju sve do vikenda, obavijestili su iz Hrvatskih željeznica
 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Ovo je bila prava vožnja iz pakla, komentirali su bijesni putnici koji su jučer vlakom putovali od Karlovca do Zagreba i umjesto 59 minuta koliko u prosjeku traje vožnja, a u Zagreb stigli s više od sat vremena zakašnjenja.

I onako spori vlakovi HŽ-a na ovoj trasi sada su još sporiji zbog radova na održavanju pruge Zagreb-Rijeka, koji će trajati sve do vikenda. Međutim problem nije samo u duplo duljoj vožnji od uobičajene već u komplikacijama i kaosu koji nastaju tijekom nje.

Reporteri Jutarnjeg jučer su istim vlakom krenuli iz Karlovca put Zagreba i odmah na početku dočekao nas je hladni tuš.

Vlak je iz Karlovca trebao krenuti u 9:54 sati, ali umjesto obavijesti da vlak ulazi u kolodvor putnike je dočekala ona druga: vlak već u dolasku kasni 20 minuta.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Tu još panike nije bilo, s obzirom na to da su takva ili slična kašnjenja česta, ali kondukter koji je putnicima u vagonima krenuo pregledavati karte obavijestio ih je da vlak vozi samo do Jastrebarskog.

- Tamo će vas pokupiti autobus koji vas vozi do Hrvatskog Leskovca, gdje se ponovno ukrcavate na vlak do Glavnog kolodvora u Zagrebu, objasnio je kondukter.

Doduše, iz ureda Korporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica odgovorili su nam na upit o razlogu ove privremene regulacije prometa.

- Zbog redovnog održavanja pružnog pojasa pružnim vozilom sa šišačem pruga Zagreb GK - Rijeka bit će zatvorena za promet između kolodvora Hrvatski Leskovac i Zdenčina cijeli ovaj tjedan osim subote u vremenu od 9.00 do 14.30 sati. U tim razdobljima putnike će na relacijama Hrvatski Leskovac - Jastrebarsko i obratno te Zagreb GK - Zdenčina i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi. Zbog velikog obima posla iste radove na istoj dionici planiramo izvoditi i u periodu od 19. do 25. rujna 2022. godine, naveli su.

Većina putnika s tom informacijom nije bila upoznata pa je nastala pomutnja kad ih je kondukter počeo "tjerati" iz vlaka. Iako je na nekim stajalištima najavljeno kašnjenje vlaka, nigdje nije spomenuto presjedanje na autobus.

image
Matija Djanjesic/Cropix

U Jastrebarskom su putnike oko 10:45 sati dočekala tri autobusa, od kojih su dva putovala direktno do Hrvatskog Leskovca, a jedan je prolazio sva stajališta između Jastrebarskog i Hrvatskog Leskovca. Jedan od prijevoznika bila je tvrtka Lone, a vožnja u autobusu bila je ugodna jer nije bilo gužve. Ipak, dolaskom do Hrvatskog Leskovca u 11:20 sati putnike je dočekao još jedan hladan tuš. Autobus koji je prolazio sva stajališta još uvijek nije stigao, a vlak ne može krenuti bez svih putnika.

Nervozni su bili i oni, ali i prometnik vlakova koji također nije znao gdje je zapeo treći autobus.

Nakon 25 minuta čekanja, počeli su izlaziti iz vagona i viriti kroz prozore nadajući se da će ga ugledati i napokon krenuti za Zagreb. Komentirali su kako im nije logično ovo presjedanje već bi brže i jednostavnije bilo da su ih autobusi odvezli još tih nekoliko kilometara do Zagreba.

- Tragedija, to je stvarno tragedija, nezadovoljno je komentirala jedna od putnica, dok je drugi dodao da će biti još i gore kad krenu radovi na velikom projektu gradnje kolosijeka i obnove kolodvora na relaciji Karlovac - Hrvatski Leskovac.

Nakon ukupno 32 minute čekanja stigao je i zadnji autobus koji je kasnio jer vozač nije znao kojim točno putem treba ići. Drugim riječima- izgubio se.

- Nije znao gdje treba skrenuti za Horvate, a kasnio je i u Zdenčinu preko pola sata, govori nam jedna od putnica nakon što je izašla iz zadnjeg autobusa.

Istu situaciju je tijekom prethodnih radova doživio i Hrvoje Jutt koji regularno vlakom iz Karlovca putuje na posao u Zagrebu.

Krenuo je iz Karlovca u 11.44 sati, a stigao je na zagrebački Glavni kolodvor u 14.20 sati, nakon 2 sata i 35 minuta putovanja.

- U Zdenčini smo morali izaći iz vlaka, a tamo su nas čekala dva autobusa od kojih je jedan navodno vozio direktno do Glavnog kolodvora, a jedan je prolazio sva stajališta, rekao je.

Ipak, ubrzo su shvatili da neće moći voziti kako je bilo organizirano, već su oba autobusa morala prolaziti sva stajališta jer je bilo previše ljudi. Dogodila se ista situacija, gdje vozači nisu znali kojim putem moraju ići.

- Nakon dva kriva skretanja i skoro 35 minuta vožnje stigli smo na stajalište Horvati gdje naravno nitko nije čekao autobus, niti izlazio iz autobusa. Vozači su također komentirali kako im je javljeno pred pola sata da moraju prevoziti putnike koji su putovali vlakom, otkrio je.

Nesretni putnici koji su jučer proživljavali sličnu situaciju napokon su stigli na Glavni kolodvor u 12:05 sati, a vremenski su putovali jednako dugo koliko bi im trebalo za povratno putovanje, a ne samo put u jednom smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:25