DANICA JURIČIĆ SPASOVIĆ

Kandidatknja za šeficu zagrebačkog SDP-a: ‘Tomašević je pogriješio, ali SDP mu, nažalost, nije u stanju pomoći‘

‘Grad Zagreb je kompliciran gotovo kao i sama država. U tom je smislu Tomaševiću moguće potreban ‘grace period‘ dulji od sto dana‘
Tomislav Tomašević
 Ranko Suvar/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević ima sreće što je zagrebački SDP još uvijek u rasulu nakon siječanjske odluke o raspuštanju te stranačke filijale jer bi u suprotnom već bio pod pritiskom koalicijskog partnera zbog svoje kadrovske politike. Gradski SDP-ovci očito ne žele dizati tenzije prije kraja studenoga kada će izabrati novog šefa organizacije, pa prilično blagonaklono komentiraju Tomaševićevu odluku da iz Uprave Zagrebačkog holdinga najuri Nikolu Vukovića i Antu Samodola nepuna četiri mjeseca nakon što ih je imenovao za predsjednika, odnosno člana Uprave. Jednako su benevolentni i prema odluci da za novog šefa Holdinga imenuje Ivana Novakovića.

- Imenovanje Vukovića i Samodola bila je interventna mjera kojom se želio zaustaviti loš smjer Holdinga. U međuvremenu su na natječaju izabrana tri nova člana Uprave. U protekla tri mjeseca gradonačelnik se očito uvjerio da se on i razriješeni dvojac razilaze u svojim koncepcijama. U toj je situaciji logično da je Tomašević kao predstavnik vlasnika Holdinga odlučio povući potez koji smatra potrebnim - kaže predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Težak potez

Razumijevanje za Tomaševićeve kadrovske probleme pokazuje i Danica Juričić Spasović koja će se kandidirati za šeficu gradskog SDP-a.

- Osim razloga smjene koje je izrekao gradonačelnik, drugi mi detalji nisu poznati. Pretpostavljam da Tomašević nije olako povukao taj potez jer su to bila prva direktna imenovanja što je pokazivalo da je vjerovao ljudima zbog kojih je već tada riskirao politički kredibilitet. Nadam se stoga da ovo nije olako povučen potez koji će odnijeti još kredibiliteta. S druge strane, potpuno je moguće da se dogodi loše kadrovsko rješenje, što se nerijetko događa onima koji nakon 20 godina klijentelističkog upravljanja dolaze upravljati velikim organizmom kao što je Grad Zagreb, kompliciran gotovo kao i sama država, gdje se također svi začude kada dođu na vlast što ih je sve dočekalo. U tom je smislu Tomaševiću moguće potreban "grace period" dulji od sto dana, ali onda bi više informacija o rješavanju zamršene situacije u Gradu trebalo doći i do predsjednika Gradske skupštine i vijećnika SDP-a, budući da se i od nezavisnog zastupnika u SDP-ovu klubu Renata Peteka čuje da se teško dolazi do konkretnih odgovora - smatra Juričić Spasović.

Njezin protukandidat u utrci za novog čelnika gradskog SDP-a Darko Liović kaže kako je jasno da je Tomašević pogriješio. - Ili se pogreška dogodila onda kad je Vukovića i Samodola imenovao u Upravu Holdinga, ili sada kad ih je razriješio. Iskreno, bolje bi za sve nas bilo da je pogreška napravljena inicijalno jer bismo je mogli pripisati početnom nesnalaženju gradonačelnika u odabiru kadrova. Mene brine trenutačna situacija u Holdingu, a ono što očekujem od novog šefa Uprave jest da vrlo brzo izađe s planom restrukturiranja jer je jasno da ta tvrtka ovako više ne može funkcionirati. U SDP-u je situacija takva da trenutačno nedostaje pritisak naše stranke na gradonačelnika. Ako preuzmem gradski SDP, zatražit ću razgovor s njim, želim da mi prezentira svoje ideje. SDP i u kadrovskom smislu ima puno ponuditi - rekao je Liović.

Otpremnine

Matej Mišić, još jedan kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a, napominje da je gradonačelnik Tomašević dužan Zagrepčanima detaljno objasniti razloge smjene Vukovića i Samodola. Među ostalim, i zato što će, kaže, Zagrepčani tu smjenu platiti oko 200 tisuća kuna koliko iznosi otpremnina za smijenjeni dvojac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:03