KATAKLIZMA U ZAGREBU

Kalinić: Tražimo lokacije za masovne grobnice. U slučaju potresa bit će 3000 mrtvih

 AP

ZAGREB - Pavle Kalinić, šef gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, naveo je na današnjoj konferenciji za novinare šokantan podatak da će u Zagrebu, bude li pogođen razornim potresom, biti 3000 mrtvih i 15.000 ozlijeđenih.

Na pitanje kako je to izračunao, Kalinić je odgovorio da je to realna procjena zbog trusnog zemljišta na kojemu se Zagreb nalazi. Istaknuo je kako su u tijeku pregovori o lokacijama za masovne grobnice dogodi li se takva kataklizma. Najvjerojatnije će to biti područja u blizini Mirogoja, Miroševca i Markova polja.

Željko Basta, šef Službe za organizaciju i planiranje iz Ureda za krizna stanja, dodao je kako su u slučaju potresa najugroženiji objekti građeni prije 1920., ali i oni novijeg datuma koji su sagrađeni nepropisno.

Kalinić je govorio i o planovima i ulaganjima Ureda u 2011., osvrnuo se na problematiku nedavnih poplava u Zagrebu te na nužnost ažuriranja operativnih postupaka u svakoj kriznoj situaciji.

Oštro je kritizirao Vladu i nadležne institucije zbog nedonošenja pravodobnih odluka koje su mogle spriječiti poplave, kornatsku tragediju i trovanje radnika tvrtke Portun Ferrum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 10:26