DETALJNI TEST

JUTARNJI U BLAGDANSKOJ INSPEKCIJI Otkrivamo gdje se prodaju najbolja božićna drvca

Božićno drvce na gradskim trgovima može se kupiti za 50, ali i za 600 kuna. Ove godine kupci najčešće odabiru srebrnu smreku, a najveća gužva i najbogatija ponuda je na Trgu Franje Tuđmana
Zagreb, 201214. Trg Bana Jelacica.Tradicionalna humanitarna prodaja bozicnih drvaca na trgu Bana Josipa Jelacica koju organiziraju Hrvatski Caritas i Hrvatske sume u sklopu akcije Za 1000 radosti - Sve je moguce.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

U petak je počela prodaja božićnih drvca na 226 lokacija u gradu. Obišli smo neke od najfrekventnijih mjesta u gradu na kojima se mogu kupiti borovi, jele, obične i srebrne smreke. Ponuda je jako dobra, iako mnogi prodavači kažu da je ove godine manje drvca nego prijašnjih godina. Najpopularnije drvce na gotovo svim lokacijama i dalje je srebrna smreka.

Pri kupnji božićnog drvca valja obratiti pažnju na nekoliko stvari. Važno je pitati odakle drvca potječu a iz šumarske Savjetodavne službe napominju da treba pogledati donju stranu drvca kako biste vidjeli je li svježe odrezano ili je potpaljeno. Kupujete li drvce u tegli, to obavezno napravite danju kako biste mogli primijetiti eventualne nedostatke, a vodite računa i o tome da je stablo u tamnoj posudi.

Križanje Nove ceste i Gagarinova puta, Trešnjevka

Cijene: od 50 do 280 kuna

Najpopularnije: srebrna smreka

Nekoliko prodavača božićnih drvaca ne nudi velik izbor: gotovo sva drvca imaju podjednaku cijenu i ne odstupaju bitno u veličini. Cijena im je od 50 do 370 kuna, ovisno o vrsti i veličini drvca, a sva posječena potječu iz Slavonije. Jedina iznimka su nordijske jelke koje dolaze iz Njemačke, visoke su dva i pol metra, a cijena im je od 250 do 280 kuna. Nudi se tek manji broj jela većih od metra, a prodavači kažu da se one rjeđe kupuju jer su skuplje, pa su ove godine svi na prodaju donijeli mala drvca po pristupačnim cijenama.

Trešnjevački plac

Cijene: od 80 do 300 kuna

Najpopularnije: srebrna smreka

Izbor je zaista velik: jela, smreka i silvera ima u svim mogućim veličinama, a nude se i drvca u teglama. Cijene su šarolike i kreću od 80 do 300 kuna za posječeni bor, dok oni u teglama koštaju od 120 do 300 kuna. Drvca uglavnom dolaze iz Vukomerečkih gorica i Žužić Brda. Prodavači kažu da su zasad zadovoljni prodajom, ali pravu navalu očekuju u danima koji dolaze. Radit će svaki dan od osam sati do kasno popodne, a najavljuju da će na Badnjak sniziti cijene.

Kvaternikov trg

Cijene: od 100 do 600 kuna, grane 5 kn/kom

Najpopularnije: srebrna smreka

Bjelovar, Kravarsko, Grubišno Polje samo su neke od lokacija s kojih su stigla božićna drvca koje se prodaju na Kvaternikovom trgu. Cijene običnih smreka su od 100 do 150 kuna, dok su najpopularnija božićna drvca, prodavači kažu očekivano, srebrne smreke poznatije kao silver. Stoje od 100 do 400 kuna. Bogata je i ponuda jela koje su nešto skuplje smreka, ali su mnogo veće od smreka. Za jele je potrebno izdvojiti od 200 do 600 kuna. Također, u ponudi su i drvca u tegli koja stoje od 250 do 350 kuna.

Britanac

Cijene: od 50 do 500 kuna

Najpopularnije: jela

Na Britanskom trgu najviše se kupuju božićne jele svih veličina. Osim njih, nude se i ostala božićna drvca, poput smreke i bora. Zagrepčani su već počeli kupovati drvca, no najveću gužvu prodavači očekuju dan prije Badnjaka te na Badnjak. Cijene, ovisno o vrsti drvca i njegovoj veličini, su od 50 do 500 kuna. Na Britanskom trgu samo je jedan ovlašteni prodavač drvca, ali to ne znači da je ponuda loša.

Trg Franje Tuđmana

Cijene: od 50 do 450 kn

Najpopularnije: srebrna smreka

Na Trgu Franje Tuđmana najveća je ponuda božićnih drvaca u gradu. Borovi, smreke i jele preplavile su ovaj poznati trg, a cijene variraju pa se s prodavačima možete dogovoriti. Borovi stoje od 50 do 100 kuna, smreke od 80 do 200, silveri od 100 do 300 a jele od 250 do 450 kuna, a sva drvca potječu iz Hrvatske. Najveća gužva očekuje se uoči Badnjaka kada će cijene biti niže, ali će biti i manji izbor.

Svetice

Cijene: od 100 do 500 kuna

Najpopularnije: srebrna smreka

Na parkiralištu Maksimirskog stadiona možete kupiti božićna drvca svih vrsta i veličina. Cijene su slične kao i na ostalim lokacijama u gradu. Jeftinije su smreke koje se mogu naći već za 100 kuna, a najskuplje su jele. Kao i na ostalim lokacijama, najveća je potražnja za srebrnom smrekom, a po običaju Zagrepčani će pohrliti po drva dan prije Badnjaka te na Badnjak.

Dubrava

Cijene: od 80 do 500 kuna

Najpopularnije: srebrna smreka

U Dubravi nude bogat izbor drvca iz svih dijelova Hrvatske. Uz ostale vrste, nude i ove godine najpopularniju srebrnu smreku. Cijene su kao i na ostalim lokacijama u gradu, od 80 do 500 kuna, a prodavači u Dubravi, kao i na ostalim lokacijama, reći će da ove godine ima manje drvca nego prošlih. No, ljudi i dalje više vole kupiti pravo drvce umjesto umjetnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 03:36