Jakov Bienenfeld gradi parkiralište bez dozvole

Jakov Bienenfeld, u čijem je vlasništvu tvrtka VIP d.o.o. koja je ovog tjedna počela gradnju velikog parkirališta u Vlaškoj 38, za takve radove nema ni lokacijsku ni građevinsku dozvolu, istaknuli su danas članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Zagreba.



Dragovoljci su slučaj prijavili i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, od kojega traže hitno obustavljanje radova u strogom centru grada.



“Kako se radi o krupnim građevinskim radovima u najužem središtu grada, svim građanima, kao i samom Gradu, takvim protuzakonitim postupanjem prijeti nenadoknadiva šteta, zbog čega tražimo hitno postupanje po ovoj prijavi i zabranu svih daljnjih radova”, stoji u prijavi Udruge upućenoj Ministarstvu.



I pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić potvrdio je da dozvole Bienenfeldu nisu izdane, što gradnju u dvorištu Bogoslovnog fakulteta čini bespravnom.



- Nitko nije zatražio ni građevinsku ni lokacijsku dozvolu te je nikome nismo ni izdali. Zaprimili smo prijavu Udruge dragovoljaca koju smo proslijedili Ministarstvu - istaknuo je Jelavić.



Dragovoljci su u petak održali spontani prosvjed upozorenja u dvorištu iza Bogoslovnog fakulteta jer su iznimno nezadovoljni odlukom Zagrebačke nadbiskupije koja je zemljište iznajmila baš Bienenfeldu. Naime, u Udruzi smatraju da je njima to zemljište mnogo potrebnije i da postoji mnogo zaslužnijih ljudi od Bienenfelda kojima je moglo pripasti.



Davor Jelavić- Mi razumijemo da Crkva nije socijalna ustanova, ali apeliramo da postane osjetljivija. Mi smo na tom zemljištu mogli zbrinuti desetak naših prijatelja branitelja. Ipak, smatramo da takva odluka nije pogreška ni stav Crkve kao ustanove, nego jedne osobe, ekonoma vlč. Ivana Hrena - istaknuo je Mladen Rogić, dopredsjednik Udruge koja je bila zainteresirana za najam zemljišta pod istim uvjetima kao i Bienenfeld.



- Znamo upravljati svojom imovinom, a kad vi uređujete svoje dvorište, sigurno ne pitate susjeda za mišljenje. Nikakva gradnja tamo nije počela, to je tek čišćenje dvorišta - rekao je vlč. Hren. Na pitanje je li s odlukom upoznat nadbiskup Josip Bozanić nije htio odgovoriti nego je samo rekao da je to pitanje bespredmetno.

Matea Roščić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:27