‘OD IZVORA DO MORA‘

Izviđači u nedjelju čiste jezera Savica u sklopu akcije Coca-Cole i Jutarnjeg lista

Nedjeljna akcija na Savici organizira se u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Javnom ustanovom Maksimir
 Zeljko Puhovski/Cropix

Samo pet kilometara od centra Zagreba smjestila se prekrasna zelena oaza u kojoj ptice pjevaju, zrak miriše, a od glatke površine vode odbija se odsjaj stotine stabala i biljaka. Riječ je o jezerima Savica, ornitološkom rezervatu i zaštićenom krajobrazu u kojemu svoj mir nalaze brojni ribiči, šetači i izletnici.

Kao i većina prirodnih oaza, ni ova, nažalost, nije pošteđena velikog problema - nemarno odbačenog otpada. Zato će se u nedjelju, 26. rujna, upravo na Savici održati akcija čišćenja u sklopu projekta "Od izvora do mora" Coca-Cole i Jutarnjeg lista. Projekt "Od izvora do mora", koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, Coca-Cola je u Hrvatskoj pokrenula 2018. u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva kako bi se pridonijelo manjem zagađenju hrvatskih obala, mora, rijeka i jezera ambalažnim otpadom, a ove im se godine kao partner pridružio i Jutarnji list.

Tijekom rujna i listopada Jutarnji list i Coca-Cola organiziraju niz ekoloških akcija diljem Hrvatske te će, u suradnji s lokalnim ekološkim udrugama, čistiti područja uz jezera, rijeke i mora.

Nedjeljna akcija na Savici organizira se u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske i Javnom ustanovom Maksimir. Ekološku akciju na Savici podržava i Zagrebački holding koji je putem podružnice Čistoća osigurao besplatan odvoz, zbrinjavanje i vaganje otpada uklonjenog iz prirode. Savez izviđača Hrvatske nacionalna je izviđačka organizacija i najveća organizacija za neformalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj. Izviđački pokret je dobrovoljni, nepolitični odgojni i obrazovni pokret za djecu i mlade otvoren za sve bez obzira na spol, podrijetlo, rasu ili vjeru.

Područje 12 jezera uz Savu naglašenih je izvornih prirodnih obilježja, visoke razine bioraznolikosti, značajno kao ornitološki rezervat i zaštićeni krajobraz te se nalazi pod upravljanjem Javne ustanove Maksimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:23