HDZ-ova KLOPKA

Izračun nakon poreznih promjena: Zagrepčani su najveći gubitnici, evo koliko će im rasti plaće!

Vlada je sa sjednice u Sabor u drugo čitanje poslala paket izmjena poreznih zakona

Tomislav Tomašević i Andrej Plenković

 Željko Puhovski/Cropix

U Zagrebu se od 1. siječnja više neće plaćati 20 posto poreza na dohodak i 18 posto prireza, nego porez na dohodak od 23,6 posto, odnosno 35,4 na veća primanja

Vlada je sa sjednice u Sabor u drugo čitanje poslala paket izmjena poreznih zakona kojima se ukida prirez, a lokalnim jedinicama ostavlja mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak.

Očekivano, pitanje poreza na plaće postalo je glavna predizborna tema na kojoj će HDZ očito graditi kampanju. Naime, Vlada ovim potezom prema javnosti šalje poruku da su oni htjeli svima povećati plaće, a na gradonačelnicima je da odluče hoće li se to stvarno dogoditi, ili će gubitak koji će im nastati u proračunu, nadoknaditi podizanjem stopi poreza na dohodak. Odnosno, tu je prema planu HDZ-a "dobra" Vlada, koja svima diže plaće i "zločesti" gradonačelnici koji to neće jer "ne znaju upravljati".

HDZ-ova klopka

I dok su ostali gradonačelnici velikih gradova, posebno oni u Splitu i Rijeci gdje na vlasti nije HDZ, nekako prozreli ovu HDZ-ovu igru i ne istrčavaju se još s najavama o dizanju poreza na plaće, a neki od njih poput Ivice Puljka govore da će napraviti sve da ne dižu poreze, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upao je u HDZ-ovu klopku i odmah najavio da će maksimalno dići stope poreza na dohodak.

Pravda to činjenicom da će Zagreb ostati bez 200 milijuna eura prihoda, i to zbog ukidanja prireza, podizanja osnovnog osobnog odbitka, te podizanja praga za primjenu najveće stope poreza na dohodak s 47.780 na 50.400 eura godišnje.

To znači da će se umjesto 20 posto poreza na dohodak i 18 posto prireza, u Zagrebu plaćati porez na dohodak po stopi od 23,6 posto, odnosno 35,4 posto na veća primanja. No, napominje Tomašević, ipak će svima rasti plaće.

HDZ-ova oporba u Skupštini, pak, proziva Tomaševića da će Zagreb biti jedini grad u državi u kojemu neće rasti plaće.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman tako je rekao da od iduće godine, kada stupa na snagu porezna reforma, koja ukida prirez, Grad Zagreb postaje grad s najvećim porezom na dohodak u Hrvatskoj te će Zagrepčani biti jedini u Hrvatskoj zakinuti za povećanje neto plaća.

Tko govori istinu i o čemu se tu radi?

Tomašević je u pravu kada kaže da će svima rasti plaće, jer se svima diže osobni odbitak, ali činjenica jest da će Zagreb imati najveću stopu poreza na dohodak u državi, kao što je i dosad imao najveću stopu prireza, te da će plaće zbog dizanja osobnog odbitka rasti minimalno, u prosjeku šest eura.

Herman je pak u pravu kada kaže da će Zagreb imati najveću stopu poreza na dohodak, ali nije kada kaže da će Zagrepčani biti jedini zakinuti za povećanje neto plaća, jer će te plaće ipak rasti zbog uvećanja osobnog odbitka, ali rast će i onima koji imaju bruto plaću od 700 do 1300 eura jer Vlada na sebe preuzima dio plaćanja doprinosa.

Zagrepčanima najgore

Na primjeru prosječne zagrebačke plaće jasno je da će Zagrepčani s prosječnim primanjima u Hrvatskoj proći najgore.

U Zagrebu je prosječna bruto plaća za svibanj ove godine iznosila 1849 eura, tj. neto 1255,40 eura.

Da Tomašević nije najavio maksimalno dizanje stopi poreza na dohodak, nego da je ostavio istu razinu na 20 posto, Zagrepčaninu bez djece plaća bi od 1. siječnja bila veća za gotovo 40 eura.

Budući da će Tomašević ukidanje prireza nadomjestiti dizanjem stopi poreza na dohodak, Zagrepčaninu s prosječnom plaćom bez djece plaća će od 1. siječnja biti veća tek za nešto manje od sedam eura, jer se svima diže osnovni osobni odbitak s 530 na 560 eura.

Za imovinu samo porez na dohodak do 36%

Kao što smo i najavljivali, novost u odnosu na prvu verziju poreznih zakona je to što se povećavaju stope poreza na dohodak od imovine i imovinskih prava te kapitala jer se i tu ukida prirez, ali nije bilo predviđeno povećanje stope poreza na dohodak.

Umjesto poreza na dohodak po stopama od 10 do 30 posto i prireza, za imovinu i kapital plaćat će se samo porez na dohodak, ali po stopama od 12 do 36 posto, i to jednako u svim lokalnim jedinicama bez obzira na to koju su stopu prireza imale.

Riječ je o prihodima lokalnih jedinica, a ovim izmjenama, nakon ukidanja prireza, na porezu na dohodak od imovine i imovinskih prava gradovi i općine dobit će oko 24 milijuna eura više. Umjesto dosadašnjih 10 posto poreza na dohodak i prireza na dohodak ostvaren od najamnine, npr., sad će se plaćati 12 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:06